Talkkunansyönnin maailmanmestari Ilkka Heikkilä syö herkkua päivittäin

Päivi Välimäki viskasi kuuman kiven sillalta alas Tarpianjokeen. Kuva: Vivikka Monto

Tämän kiven myötä toivon, että kesä jatkuisi näin kauniina. Mutta sadetta saisi kyllä tulla, lausui Kylmäkosken Aseman kyläyhdistyksen sihteeri Päivi Välimäki nakatessaan kuuman kiven Tarpianjokeen.

Ilmeisesti sanoissa oli voimaa, sillä sadetta saatiin.

Kivi heitettiin kaksi vuotta sitten uusitulta sillalta Jokikulmantieltä muutaman kilometrin päässä Kylmäkosken Asemalta.

Perinteiset kinkerit jatkuivat talkkunansyönnin maailmanmestaruuskisoissa Aseman seurakuntatalolla. Säännöt olivat tutut, eli talkkunaa piti syödä viilin kera kolmen minuutin ajan. Yli- tai -aliajasta tuli virhepisteitä. Myös tyylistä sai pisteitä.

Kisaan osallistui viisi talkkunan ystävää. Anja Mäenpää iloitsi siitä, että hän saa viimein syödä talkkunaa. Se kun oli 35 vuoden ajan pannassa keliaakikolta.

Talkkunaa aamuin illoin

Ilkka Heikkilä voitti talkkunansyönnin maailmanmestaruuden.

Ilkka Heikkilä vitsaili, että hänellä on pronssimitali puolustettavanaan edellisvuodelta.

Tosin silloin osallistujia oli aikuisten sarjassa kolme, mies täsmensi.

Tänä vuonna ei ollut erikseen lasten ja aikuisten sarjaa, ja kaikki osallistujat olivat aikuisia.

Tulen Raumalta, ja siellä ei syö talkkunaa kukaan muu kuin minä ja Ussan Janne, Heikkilä veisteli viitaten Ussan talkkunan valmistajasukuun.

Myöhemmin hän lisäsi, että Raumaltakin saa talkkunaa luontaistuotekaupasta.

Syön talkkunaa kesäisin aamuin illoin jukurtin kanssa. Joskus laitan mukaan hilloa tai marjoja, omenasosekin käy. Toisinaan talkkunan syömisessä on ollut katkoksia, kun olen ollut töissä ulkomailla, Heikkilä jutusteli.

Hän on opettanut myös lapsilleen talkkunan syömisen perinteen. Itsekin hän on syönyt talkkunaa lapsesta saakka ja on aina pitänyt siitä.

Tuomaristoon kuuluivat Sakari Seppälä, Kari Maijala ja Sirkku Mero. Kisailijat olivat Ilkka Heikkilä, Anja Mäenpää, Kirsti Niemi, Sirpa Patamo ja Päivi Välimäki.

Kylmäkoski-Seuran puheenjohtaja Sakari Seppälä kertoo, että kisat pidetään nykyään eri puolilla Kylmäkoskea, jotta pitäjää saadaan tunnetuksi.

Aseman seurakuntatalolle kerääntyi mukava määrä ihmisiä seuraamaan talkkunansyöntikisoja.

Kari Maijala lämmitti kiven kuumaksi, jotta se voitiin heittää jokeen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.