Aliarviointikertomus

Akaan tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2017 on valtuuston käsittelyssä tänään keskiviikkona. Kaikkien toimialojen tuloksellisuutta ja tavoitteiden täyttymistä arvioivassa kertomuksessa viitataan toistuvasti koulujen tilaongelmiin.

Esimerkiksi sosiaalityössä koululaisten olosuhteiden levottomuus aiheuttaa paineita ja lisäkuormitusta muutoinkin haastavassa työssä. Kasvatus- ja opetuspalveluissa koulutilojen ongelmat taas vaikuttavat henkilöstön ja oppilaiden terveyteen ja mahdollisuuksiin toteuttaa opetussuunnitelmaa.

Tilaongelmat johtuvat homeisista rakennuksista, joita ei voida käyttää. Koulujen huono sisäilma ei kuitenkaan ole aiheuttanut Akaassa pitkän aikaan yhtään ongelmaa. Esimerkiksi Viialan koulujen tilanne on tiedetty vuosikausia, mutta ongelma on se, että ongelmia ei ole ratkaistu. Kukaan ei ole ottanut vastuuta eikä joutunut vastuuseen rakennus-, huolto-, korjaus-, tutkimus- ja virkamiesvirheistä.

Tällä hetkellä luottamushenkilöiden tekemällä työllä ja päätöksillä ei ole enää mitään merkitystä. Virkamiesjohto pysyy kannassaan, ja jos kantaa ei noudateta, asia käsitellään uudestaan niin monta kertaa, että sinnikkäimmätkin väsyvät. Päättämättömyys Rasin koulun väistötiloista ei ole enää hämmästyttävää eikä huolestuttavaa. Se on järkyttävää.

Akaan arviointikertomus on usein ollut pintapuolinen, mutta tämän lautakunnan ensimmäinen suoritus on varsinainen kuntalaisten aliarviointikertomus. Jos valtuustossa kopsahtaa vain nuija pöytään, ei millään ole enää mitään väliä.

Toiseksi käsittämättömin kappale arviointikertomuksessa koskee hallintotoimea. Tarkastuslautakunnan mukaan ”Vuonna 2017 valtuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan tutkimaan kaupunginjohtajan luottamusta. Tämä on heijastunut koko kaupungin hallintoon ja toimintaan. Prosessin ollessa yhä kesken on kaupungin asioiden hoitaminen jäänyt harvojen harteille ja on nähtävissä väsymistä sekä työvoiman suurta vaihtuvuutta.”

Tilapäinen valiokunta asetettiin helmikuussa ja se lopetti toimintansa toukokuussa. Sillä ei ole mikään prosessi kesken. Mielenkiintoista olisi myös tietää, ketkä ovat ne harvat, joiden harteille kaupungin asioiden hoitaminen on jäänyt ja mitä ne asiat ovat.

Arviointikertomuksen yhteenvedossa todetaan, että ”kaupungin hallintoa ja päätöksentekoa on työllistänyt edellä mainittujen lisäksi kaupunginjohtajan virasta erottaminen sekä näistä asioista tehdyt valitukset ja kantelut. Henkilöstö on hallinnossa vaihtunut paljon ja jokainen viranhaltija on tehnyt parhaansa. Kiitos heille kovasta työstä.”

Kuulostaa syntymäpäiväpuheelta.

Hallinto on varmasti kovilla, mutta hallinnon kuten vs. kaupunginjohtajan tekemien esitysten vaikutukset näkyvät suoraan koulujen ja sosiaalityön suorittavassa portaassa. Olisikohan siellä ketään, jota voisi kiittää?

Arviointikertomuksen käsittämättömin osa on sen viimeinen virke, joka kuuluu näin: ”Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan, vaikka ulkopuolisia uhkia kaupungin tulevaisuutta kohtaan on, voimme hyvällä yhteistyöllä ja keskinäisellä luottamuksella rakentaa vahvan ja itsenäisen Akaan.”

Kuulostaa science fictionilta.

Mihin näkemys perustuu? Mitä ovat nämä ulkoiset uhkat, koska kaikki arviointikertomuksessa luetellut ovat sisäisiä. Suurin niistä jää tosin mainitsematta. Se on huutava pula hyvästä yhteistyöstä ja keskinäisestä luottamuksesta Akaan poliittisessa apparaatissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?