Kanit ovat sosiaalisia lemmikkejä

Kaneli on siskoaan Lumia arempi mutta Viitasten vanhimman lapsen Hillan mukaan sitä älykkäämpi.

Lapset toivoivat koiraa, isä ehdotti lemmikiksi kultakalaa. Kompromissina Viitasen perheessä päädyttiin kahteen kaniin.

Perheen äiti Salla Viitanen on tyytyväinen ratkaisuun, samoin lapset Hilla, Adele ja Benjamin. Kanit ovat seurallisia eläimiä mutta eivät vaadi lenkittämistä kuten koirat. Lapsista vanhin Hilla hoitaa kaneja esimerkillisen hyvin. Toki aikuisilla on kokonaisvastuu eläinten hyvinvoinnista.

Lapset nimesivät kanineidit Lumiksi ja Kaneliksi niiden värityksen perusteella.

– Törmäsin sattumalta netissä ilmoitukseen näistä kaneista. Niille etsittiin kotia joko sisä- tai ulkokaneina. Kanithan pärjäävät myös pakkasessa, Salla Viitanen selittää.

Kaneille päätettiin tehdä koti perheen pihalle Toijalassa. Kaksi isoa häkkiä yhdistettiin yhdeksi pitkäksi häkiksi, jotta kaneilla on tilaa kirmailla. Perheen isä Tommi rakensi talvea vasten vielä lämmitetyn jatko-osan häkkiin, jotta pupujen juomavesi pysyy sulana. Asumus on varsin hulppea.

Ilonloikkia pihalla

Lumi ja Kaneli ovat ranskanluppakaneja. Nyt vuoden ikäisinä ne ovat vaikuttavan kokoisia. Ranskanluppa on suurikokoisin luppakorvainen kanirotu. Lumi näyttää jättimäisen isolta, kun Hilla pitelee sitä sylissään.

Hilla (vas.) ja Adele hoitavat kaneja hyvin.

Rotua sanotaan sosiaaliseksi. Lumi ja Kaneli todistavat asian käytöksellään. Ne viihtyvät sylissä ja hyppelevät ilonloikkia päästessään kirmailemaan perheen pihalla. Ne viskovat ilohypyissään takajalkojaan yhteen.

Vaikka pupujen häkki on iso, eläimet kaipaavat myös pihan tuomia virikkeitä ja mahdollisuutta syödä esimerkiksi ruohoa.

Ja orvokkeja.

– Istutin pihalle orvokkeja. Ne oli syöty, Salla-äiti hymähtää.

Näköhavaintoa ei ollut, mutta syyllisiä ei ole vaikea arvata.

Piha on aidattu kaniturvalliseksi, joten eläimiä voi pitää myös vapaana. Pari mahdollista vaaranpaikkaa on ollut, kun pihaan on eksynyt kissa. Toisaalta Lumi ja Kaneli ovat keskikokoista kissaa suurempia, joten riskit niiden turvallisuuden suhteen ovat pienet etenkin, kun niiden ulkoilua valvotaan.

Tommi asensi pihalle myös valvontakameran, jotta kanien touhuja pystyy seuraamaan sitä kautta.

Ruoka-ahmatteja

Lumi viihtyy hyvin Hillan sylissä.

Kaneilla on käytössään iso häkki. Hilla on innokas kanien hoitaja.

Kanien päivittäinen hoito käsittää ruokkimisen kahdesti päivässä. Heinää pitää olla aina saatavilla, ja lisäksi kanit saavat muassa ruokapellettejä ja vihanneksia. Koivunlehdet ja kurkku ovat kanien lempisyötävää. Ne toimivat ”biojäteastiana”, eli ihmisiltä yli jääneet rehut kelpaavat niille hyvin.

Tommi ja Salla Viitanen tekevät pitkiä työpäiviä, ja perhe myös reissaa usein. Kanit kulkevat tyytyväisinä mukana mökkireissuilla, sillä se on niille mukavaa vaihtelua.

Isot kanit syövät paljon ja ovat aika sottaisiakin mitä tulee jätöksiin. Häkin puhdistamisessa on oma työnsä.

– Olen miettinyt kaninkakkabisneksen perustamista, jätöksiähän voi käyttää lannoitteena, Salla Viitanen naurahtaa.

Kaneista Lumi on Kanelia rohkeampi, mutta Kaneli on Hillan mukaan fiksumpi kaksikosta.