15-vuotias Laura Laukkanen teki liigasopimuksen HPK:n kanssa

Petri Laukkanen ja Tiina Kolu ovat iloisia tyttärensä kehityksestä ja tuoreesta liigasopimuksesta. Laura tähtää tulevina vuosina naisten maajoukkueeseen ja Keski-Euroopan ammattilasliigoihin.

Akaalainen lentopalloilija ja A-Volleyn kasvatti Laura Laukkanen on tehnyt yksivuotisen sopimuksen HPK:n naisten mestaruusliigajoukkueen kanssa.

HPK:n naiset voittivat tänä vuonna Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin. Tuplamestareiden joukkue ehti tulla tutuksi myös keskitorjujana pelaavalle Lauralle, joka treenasi HPK:n kanssa talvella useamman kuukauden.

– Keskarin paikalla oli loukkaantumisia, ja minua pyydettiin mukaan joulukuun puolivälistä eteenpäin. Olin valmis lähtemään, koska halusin nähdä, mikä joukkueen taso on ja mikä oma tasoni on verrattuna kärkitasoon, Laura kertoo.

Taso oli kova, mutta 187-senttinen akaalainen pärjäsi mielestään yllättävän hyvin.

– Aluksi oli passarin kanssa vähä eri rytmi, mutta nopeasti se löytyi. Koko ajan piti antaa sata prosenttia, mutta sain hyvää palautetta ja nostetta omaan tekemiseen.

Kun Laura siirtyi kevättalvella takaisin Ryhdin harjoituksiin, HPK:sta luvattiin olla yhteydessä liigan päätyttyä. Noin kuukausi sitten hämeenlinnalaiset soittivat Ryhdin valmentajalle Harri Matilaiselle, sitten Lauran äidille Tiina Kolulle ja tämän jälkeen Lauralle. Näin toimitaan, kun sopimusta ollaan tekemässä alaikäisen pelaajan kanssa.

Kehityksen perässä Ylöjärven Ryhtiin

Vuonna 2002 syntynyt ja elokuussa 16 vuotta täyttävä Laura Laukkanen ehti pikkutyttönä pelata kuutisen vuotta akaalaisessa A-Volleyssä ennen kuin siirtyi Ylöjärven Ryhtiin.

– A-Volleyn valmentaja Jarmo Pikkuharju sanoi silloin, että hän on nyt antanut kaikkensa. Että nyt pitää vaihtaa seuraa, jos haluaa kehittyä, kertoo Lauran isä Petri Laukkanen.

Ryhdissä oli alueen kovin joukkue, ja Laura halusi itsekin nostaa tasoaan. Myös koulu vaihtui seitsemännellä luokalla lähemmäksi seuraa, sillä Laura kävi juuri päättyneen yläasteen Tampereella, Hatanpään yläasteen urheiluluokalla.

Laura Laukkasella on tällä hetkellä pituttaa 187 senttiä, ja hän arvelee, että lisää voi tulla vielä muutama sentti.

Kuluneella kaudella Laura pelasi Ryhdissä sekä B-tyttöjen ja A-tyttöjen joukkueessa että naisten kakkossarjassa. Omassa ikäluokassaan B-tytöissä Laura ja muut Ryhdin tytöt olivat SM-nelosia.

Pitkällä tähtäimellä Keski-Eurooppaan

Lauran kehitys pelaajana on ollut tasaista, mutta varsinainen hyppäys tapahtui kuluneella kaudella, pitkälti HPK-treenijakson ansiosta. Huhtikuussa B-tyttöjen SM-turnauksessa naisten maajoukkuevalmentaja Tapio Kangasniemi valitsi Lauran Dream teamiin. Aluejoukkueiden SM-turnauksessa toukokuussa Laura oli mestaruuden voittaneen Lounais-Suomen ykkösjoukkueen kapteeni. Tällä kertaa nuorten maajoukkuevalmentaja valitsi Lauran turnauksen parhaaksi keskitorjujaksi.

– Kun on ollut tavoitteita ja päämääriä, niin onhan se kunnioitus siitä, mitä on tehnyt. Ne ovat tosi tärkeitä, Laura kommentoi valintoja.

B-tyttöjen maajoukkueen mukanakin Laura oli viime vuoden lopulla, mutta liigajoukkueeseen pääsyn myötä tähtäin on jo korkeammalla.

– Ensi kaudella haluan kehittää omaa tasoa, haastaa avauskuusikon pelaajia ja päästä jossain vaiheessa itsekin pelaamaan. Jatkossa haluan päästä pelaamaan korkealla liigatasolla ja tulevaisuudessa Keski-Euroopassa ja naisten maajoukkueessa, Laura luettelee.

Kuortaneella ei ehkä olisi riittänyt haastetta

Petri Laukkanen ei osannut odottaa Lauran nousevan ylimmälle sarjatasolle jo yläasteen jälkeen.

– On se aika yllättävää, että noin nopeasti pääsi noin isoihin kuvioihin. Suoraan B-tytöistä liigaan.

Petrin mukaan tarjolla olisi ollut myös paikka Rantaperkiön Iskun naisten ykkössarjajoukkueessa, ja Kuortaneella toimivaan urheilulukioonkin kyseltiin. Kuortaneelle Laura olisi voinut siirtyä jo vuosi sitten yhdeksännelle luokalle mutta ei halunnut.

Talven harjoituskaudella ja liigasopimusta tehtäessä Tiina Kolu ja Petri Laukkanen ovat olleet tiiviisti yhteydessä HPK:n johdon kanssa.

Lentopalloliiton nettisivujen mukaan Kuortaneen valmennuskeskukseen pääsevät opiskelemaan ainoastaan maan parhaat nuoret, ja eri ikäluokkien maajoukkueiden ulkopuolelta on hyvin vaikea päästä sinne sisään. Petri Laukkasen mukaan sekä Ryhdin valmentaja Matilainen että HPK:n manageri Ville Kalliomäki olivat kuitenkin sitä mieltä, että Kuortaneella ei ehkä olisi riittänyt Lauralle tarpeeksi haastetta.

Tiina Kolu sanoo molempien vanhempien huokaisseen helpotuksesta, kun liigasopimus HPK:n kanssa varmistui. Nyt Lauran ei tarvitse huolehtia omista pelivarusteistaan saati muista kuluista.

– Kyllä tässä raha liikkuu Lauralle päin. Se on ammattilaissopimus, ja he maksavat pelaamisesta, Tiina kertoo.

Yksi lukion kurssi jo suoritettuna

Yläasteella Lauran koulupäivät alkoivat ennen puolta kahdeksaa startilla Viialasta kohti Tamperetta yleensä äidin kyydillä. Aamuharjoituksia oli Sammon keskuslukiolla 7.–8.-luokilla kerran ja 9.-luokalla kaksi kertaa viikossa.

Koulupäivän jälkeen Laura teki Tampereella läksyjä tai luki kokeisiin ja matkasi sitten bussilla Ylöjärvelle harjoituksiin. Iltatreenien jälkeen Laura tuli Ylöjärveltä takaisin Viialaan joko kimppakyydillä tai äidin hakemana.

Laura päätti peruskoulun ysin keskiarvolla, eikä sen enempää koulu kuin lentopallokaan tuntunut kolmen vuoden aikana raskaalta.

– Yllättävän helpolta on tuntunut, eivätkä päivät alkaneet painaa. Kun tykkää treenata, se motivoi jaksamaan, Laura sanoo.

Motivaatiota on vuosien saatossa riittänyt muihinkin lajeihin kuten hiihtoon, yleisurheiluun ja suunnistukseen.

– Välissä tanssinkin. En tiedä miten sinne eksyin, mutta sielläkin on käyty, Laura nauraa.

Hän uskoo, että monipuolisesta liikuntaharrastuksesta on ollut etua. Samoin ovat ajatelleet valmentajat.

– Onhan siitä hyötyä lihaksistolle ja luustolle, kun tehdään erilaisia harjoitteita, sanoo suunnistamassa ja hiihtämässä edelleen käyvä Laura.

Elokuussa Laura aloittaa Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan ja muuttaa asumaan Hämeenlinnaan. Kesällä hän treenaa HPK:sta saamansa fysiikkaohjelman mukaan, ja joukkueharjoitukset alkavat elokuussa.

Laura Laukkanen on harrastanut aktiivisesti myös muun muassa hiihtoa ja suunnistusta. Lentopallossa hän on mieltynyt keskipelaajan rooliin, koska siinä saa torjua paljon ja lyödä monipuolisesti.

Opiskelun, harjoittelun ja muun arjen yhdistäminen urheilulukiossa ja samanaikainen muutto pois kotoa voivat olla iso elämänmuutos, mutta Laura uskoo, että kolmen vuoden yläastekokemukset toimivat hyvänä pohjana.

Jos ensimmäinen vuosi HPK:ssa menee hyvin, Laura on valmis jatkamaan siellä koko lukioajan.

– Veikkaan, että lukion käymiseen menee kolme ja puoli tai neljä vuotta. Neljäkin on ihan ok. Yhden matikan kurssin olen lukioon jo suorittanut.