Tarttis tehrä jotain

”Tarttis tehrä jotain.”

Tätä sananpartta tasavallan presidentti Mauno Koivisto käytti aikalaisten mukaan silloin, kun ilma oli sakeana toinen toistaan parempia suunnitelmia, joiden toteuttamisesta kenelläkään ei ollut hajuakaan. Sarkasmillaan presidentti palautti keskustelun maan pinnalle.

FCG Konsultoinnin tekemä selvitys Akaan kouluverkon uudistamisesta ja optimoinnista on vihdoin julkinen. Se löytyy verkosta Akaan kaupungin sivuilta kouluverkkotyöryhmän luottamushenkilöjäsenten kommenteilla höystettynä. Selvityksestä annettiin kyllä viestintäfirman tekemä tiedote julkisuuteen virheineen päivineen. Kallista pelleilyä. Selvitys makasi opettajienhuoneiden pöydillä kaikkien luettavana. Niin salainen se todellisuudessa oli.

Selvitys on karua luettavaa varsinkin niille, jotka pitävät Akaata jo valmiina paratiisina. Tähänastinen politiikka on epäonnistunut karkeasti. Jos konsulttien tilastoista ja aikaisemmista toteutumista kaivama analyysi pitää paikkansa, Akaassa suljetaan kohta muutakin kuin kouluja. Tarttis tehrä jotain.

”Mikäli väestökehitys toteutunee vuoden 2017 kaltaisena, tarkoittaa se käytännössä kokonaisväestökehityksessä ns. nollakasvua. Tällöin ikäryhmittäisessä tarkastelussa kokonaisväestökehityksen pysähtyminen tarkoittaa supistuvien ikäryhmien ennustetta voimakkaampaa negatiivista väestökehitystä.”

Näin selvityksessä sanotaan kauniisti se, mitä Akaassa on viime vuodet tehty. Ei mitään. Talouden tasapainottaminen on vienyt sekä luottamushenkilöiden että viranhaltijoiden kaiken ajan. Kukaan ei ole ehtinyt katsoa ympärilleen, saati horisonttiin. Tähän on tultu matalamielisellä kamreeripolitiikalla, jonka arkkitehti kaupunginjohtaja Aki Viitasaari oli.

Politiikassa keskityttiin muun muassa Valkeakosken Kehitys Oy:n teurastamiseen, joka ainoana seudullisena toimijana kantoi valoa pimeyteen. Vaske herätteli, otti koppia ja antoi tilastotietoja. Nyt elinkeinopolitiikkaa Akaassa ei tee saati johda kukaan. Tarttis tehrä jotain.

”Työikäisten kaupunkilaisten lukumäärä laskee 15 vuodessa reilulla parilla sadalla. Sen sijaan yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa merkittävästi. Vuodesta 2016 vuoteen 2032 kasvua on yli 31 prosenttia, joka määrällisesti tarkoittaa 1 128 lisää tähän ikäluokkaan.”

Tähänkö on pyritty? Akaa on Suomen kasvukäytävällä, mutta jostakin käsittämättömästä syystä täällä ei saada kasvua liikkeelle. Hiipivä ja riitelevä kunnallispolitiikka höystettynä kyläpolitiikalla on  johtanut siihen, että täältä paetaan. Edelleen tehdään selvityksiä purkukuntoisista koulurakennuksista ja edelleen valitetaan hallinto-oikeuteen itsestäänselvyyksistä. Tämän sekoilun keskellä liian harva päättäjä näkee, että kohta kaikki on myöhäistä.

Akaassa on hukassa johtajuus. Viimeistään yksi punavihreä pilaa orastavan järjenkäytön. Tarttis tehrä jotain.

Kouluverkkoselvitys on raaka, mutta realistinen. Se ei ole lohduton. Se kertoo yksiselitteisesti mitä tapahtuu, jos nykyinen meno jatkuu. Rivien välistä on luettavissa eväät muutokseenkin.

”Laadittu väestöennuste osoittaa, mihin kehitys johtaa, jos syntyvyyden, kuolleisuuden ja muuttoliikkeen mukainen kehitys jatkuu kuten vuosina 2010–2014.”

Tämän selvemmin ei tuhon tietä voi viitoittaa. Tarttis tehrä jotain.

Akaan hyvä viime valtuustossa hyväksytty strategia tarvitsee tuekseen voimakasta politiikkaa, jolla ennusteet nujerretaan. AkaaPoint-yritysalue on saatava alkuun. Elinkeinopäällikkö tarvitsee kumppanikseen osaavan yritysasiamiehen. Julkisuuskuvaa muutetaan teoilla, ei puheilla tai viestintätoimiston puleerauspapereilla. Tonttitarjonta on kodallaan, markkinoinnilla Akaan on hurmattava lapsiperheitä. Puhelu nuorille äideille on paikallaan.

Akaa tarvitsee myös uuden kaupunginjohtajan ja muutoksia kaupunginhallituksen jäsenistöön. Kitisevät saranat on rasvattava ja niiden, joita ei kasvun tavoitteleminen miellytä, on astuttava sivuun. Jos jokainen puheenvuoro muistelee menneitä, on väärässä paikassa. Omaan napaan, jos se vielä löytyy, tuijottamisen aika on ohi.

 

Yksi kommentti

  1. timovepsalainen

    Sesse nyt on vaan tosiasia, etten minä tästä nuorene, lohdullista on ettei sitä tee kukaan muukaan. Akaan Seutu saattaa nähdä ikääntyvien lukumäärän kasvun jonkinasteisena uhkana, mutta kenelle se on uhka. Ikääntyvien SOTE-kuluista vastaa kohta maakunta, emme rasita kunnan taloutta. Emme tarvitse päiväkoteja ja kouluja. Maksamme veroja ja pidämme paikkakunnan palvelut elossa. Ostamme ja kulutamme. Meitä on paljon ja kaikki meistä on kuluihimme nähden hyvätuloisia.

    Mitä pahaa on hyvinkoulutetuissa nuorissa naisissa city-sinkuissa, muut Tampereen lähikunnat kilpailevat heistä ja Tampere haluaisi pitää heidät. eivät tarvitse päiväkoteja kouluja sun muuta, työterveys huolehtii terveyspalveluista ja silleen. Eivät osta kalliita asuntoja ja jumitu sinne, käyttäen loppurahansa autoon. ”Ei tytöt tahtoo pitää hauskaa, ei ne vellejä keittele”, ovat hyvätuloisia veronmaksajia, käytttävät asumiseen rahansa maltillisesti, eli heillä on varaa ostaa ja kuluttaa.

    Voimakkaalla markkinoinnilla kykenisimme ehkä myymään tontteja lapsiperheille, sellaisille perheille joilla ei niihin ole varaa, ei varaa asua, ei varaa kulkea, kunnassa jolla ei ole varaa rakentaa lapsiperheille palveluita. Aino mihin kykenemme on lupausten rikkominen ja investoimaan väääriin kohteisiin vääriin aikoihin.

    Nykyisin lapsiperheet ovat viksuja, asuvat vähän pienemmissä asunnoissa keskeisillä paikoilla ja varastona toimii Huuto.net. Aika muuttuu, Akaa ei.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.