Politiikka on sitä miltä näyttää?

Viime kuntavaaleissa moni uusi valtuutettu ehdokkaana ollessaan oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Keskeisimpinä teemoina heillä olivat sisäilmasto-ongelmaiset koulut ja varhaiskasvatuksen aikaperusteisen maksutaulukon uusiminen lisäämällä yläpäähän yksi luokka lisää keventämään hyvin ansaitsevien perheiden maksutaakkaa.

Ensimmäinen vuosi vaalikaudesta on mennyt vaalilupauksia lunastaessa. Sivistyslautakunta päätti 29.7.2017 jätetyn valtuustoaloitteen pohjalta asiaa kolmannen kerran käsitellessään, että yhden lisävälyksen n. 15 000 euron hoitomaksukertymän aleneminen vuonna 2018 katetaan kotihoidon tukeen varatusta määrärahasta, koska sen käytölle ei ole odotettua tarvetta. Samaan aikaan perusturvan puolella on ollut jo vuosia tarvetta ennaltaehkäisevän kotihoidon tuen lisäämiseen.

Viialan sisäilmasto-ongelmien ratkominen on ollut vielä vaikeampaa. Lautakunnan esityslistan tultua julkiseksi, on somessa alkanut keskustelu viranhaltijan päätösehdotuksen muuttamiseksi. Pöytäkirjojen perusteella voi todeta, etteivät virkamiesten päätösehdotukset ole juurikaan menestyneet sen enempää lautakunnassa kuin kaupunginhallituksessa. Ratkaisut ovat pääosin pohjautuneet sosiaalisen median pienen, mutta äänekkään ryhmän näkemysten pohjalta.

Näyttävin esimerkki tästä on Rasin koulun korvaavien väistötilojen hankinta. Esitystä käsiteltiin kaksi kertaa sivistyslautakunnassa, neljä kertaa kaupunginhallituksessa ja kerran lisämäärärahapyynnön vuoksi valtuustossa. Peruslähtökohtana sivistysjohtajan ja va. kaupunginjohtajan päätösehdotuksissa oli, että Rasin koulun kahdelle opetusryhmälle vuokrataan väistötiloiksi KOY Toijalan moottoritien liittymästä kaupungin omistamia tiloja lukuvuodeksi 2018 – 2019.

Asia saatiin päätökseen, kun va. kaupunginjohtaja päätyi vastoin aiempaa kantaansa tekemään ehdotuksen korvaavien tilojen hankkimiseksi Rasin koulun piha-alueelle. Selvityksen perusteella nämä Parmacon vuokraväistötilojen kustannukset ovat noin 60 000 euroa kalliimmat vuodessa kuin muut vaihtoehdot. Tilojen arvioitu käyttöaikatarve on kolme vuotta.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Heli Piirainen puolustaa (AS 11.4.2018 s.2) va. kaupunginjohtajan muutosta: ”Kaupunginjohtajan pohjaesitys noudatteli (kuten kuuluikin) niin puheenjohtajakoalition tahtotilaa kuin kaupunginhallituksen aikaisempaa päätöstä”. Piiraisen teksti voidaan myös tulkita, että puheenjohtajakoalitio painosti virkamiestä valmistelemaan vastoin virkavelvollisuuttaan päätösehdotuksen, joka ei hänen näkemyksensä mukaan ollut paras vaihtoehto Akaan ja akaalaisten kannalta.

Täydelliseksi tämän farssin tekee se, että kaupunginhallitus kokouksessaan 22.5.2018 päätti sijoittaa siirtokoulurakennukset Viialan yhtenäiskoulun pihapiiriin, koska vaikutus vuoden 2018 talousarvioon on 74.700 euroa pienempi kuin mitä Rasin pihapiiriin sijoitetun Rasin siirtokoulurakennuksen vaikutus. Päätös syntyi äänin 6 – 5. Tämän ratkaisun puolesta käytin puheenvuoron valtuustossa jo 28.3.2018.

Kunnalliseen luottamustehtävään valitun pitäisi pystyä ajamaan kuntalaisten etuja ja tiedostaa, ettei toimi yhden työpaikan, ammattiryhmän, yhdistyksen tai muun etua tavoittelevan yhteisön edustajana. Edellä olevien tapausten pohjalta näyttää siltä, ettei tämä kaikilta osin toimi Akaassa.

Uudet luudat lakaisevat parhaiten. Viime vuonna Akaa teki ylijäämäisen tuloksen. Tänä vuonna uudet päättäjät ovat puolessa vuodessa saaneet aikaan 2,5 miljoonan euron alijäämän. Demokratialla on toki hintansa. Tällä hetkellä me akaalaiset maksamme turhan kovaa hintaa someohjatusta desibelidemokratiasta.

 

Jouko Rytkönen

Perusturvavaliokunnan jäsen (kok.)

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentit (6)

 1. katikoivula

  Eli siis kansalaisaloite, jonka allekirjoitti melkoisen monta akaalaista parissa päivässä on ihan puhdasta desibelidemokratiaa? Mikäli nyt oikein tulkitsin. Kiitokset Rytköselle varmaan näidenkin aloitteen kirjoittaneiden veronmaksajien puolesta. Kuntalaisten kokonaan kuulematta jättämiselle on sitten olemassa ihan toinen nimitys kuin demokratia.

  Vastaa
 2. Marja Mäkelä

  Aika paksua potaskaa. Haluaisinkin selvityksen siitä, kuinka paljon olisi ylijäämää jos uudet valtuutetut olisivat olleet jo aiemmin vaikuttamassa asioihin. Jos vuosien saatossa on piiloteltu isoja ongelmia, niiden esiinnostaminen on ollut uroteko ja niistä ongelmista selviäminen opiksi ottaen tulee nostamaan tämän kyläpahasen menestyväksi kaupungiksi. Kyräilyn ja salailun kulttuuri ei ole enää nykypäivää.

  Vastaa
 3. markusmantere

  Kunnalliseen luottamustehtäväään valitun pitäisi myös osata katsoa asioita niiden sisällön ja ratkaisujen seurausten kannalta ja perehtyä asioihin esimerkiksi lukemalla tai asiantuntijoita kuunnellen. Esimerkki tästä on juuri tuo Rasin väistötilan sijoitus. Kun koko opettajakunta ja Rasin koululaisten vanhemmat toivovat koulunkäynnin jatkoa nimenomaan siellä, niin oletko sinä Jouko Rytkönen jotenkin parempi asiantuntija päättämään toisin? Kuvaavaa asioiden surkealle valmistelulle on va kaupunginjohtajan kommentti kyseisen kokouksen päivänä aiemmin siitä, ettei hän tiennyt vielä mitä esittää asiasta alkuillan kokouksessa. Tämäkö on sinusta hyvää hallintoa?

  Vastaa
 4. katikoivula

  Sen verran tiedustelisin vielä Rytköseltä, että onko häneltä mennyt kokonaan ohitse syy siihen, miksi tänä vuonna alijäämä tulee olemaan niin suuri? Ilmeisesti se tosiasia, että päätöstä vykin siirtokoulujen hankinnasta siirrettiin tälle vuodelle nimenomaan tilinpäätöksen kaunistamisen vuoksi, on jo unohtunut. Lisäksi kannattaa varmaan muistella mistä syystä rahaa esim. noihin koulujen väistötiloihin tarvitaan isoja summia. Rytkönen on muistaakseni ollut varsin ratkaisevassa asemassa tekemässä kyseisiä päätöksiä ja esim. mukana rakennustoimikunnassa vaikuttamassa päätöksillään Keskurin remontin etenemiseen ja sujumiseen. Tämän hetkistä valtuustoa on myös hiukan huono syyttää siitä, että tekninen johtajamme on toistuvasti onnistunut tilaamaan varsin kyseenalaisia väistötiloja esim. juuri Keskurin oppilaille. Ja noiden hankkimisesta teki (sinänsä järkevän) päätöksen se edellinen valtuusto. Valitettavasti vain hankintamenettely ei mennyt aivan niinkuin sen olisi pitänyt.

  Ja kaiken tämän jälkeen syyttävä sormi osoittaa jälleen kerran yhden pienehkön koulun henkilökunnan ja oppilaiden puolesta puhujiin. Hämmästyttävää kyllä, myös sen koulun oppilaiden vanhemmat ja henkilökunta maksavat veroja. Ja jos laskemaan ryhdytään ihan tosissaan, tämä kuuluisa suunnattoman kallis Rasin siirtokoulu olisi ollut lopulta selkeästi edullisempi kuluiltaan laskennallisesti per oppilas kuin mitä vykin siirtokoulu tulee olemaan. Jostain syystä se tosiasia ei kovasti tunnu kiinnostavan syyllisiä etsittäessä.

  Vastaa
 5. Marja Mäkelä

  Politiikka Akaassa ei ole sitä miltä näyttää, siellä on paljon likaisempaa peliä takana. Jos tässä kaupungissa kirjattaisi ne koulut alas jotka kuntonsa puolesta olisi alaskirjattavissa, olisimme kriisi kunta ja voisimme sitä kautta pelastua. Tätä kriisikuntakohtaloa yritetään juosta karkuun teettämällä uusia tutkimuksia uudella toimijalla, joten saadaan pelattua aikaa ja näin alaskirjaus siirtyy taas vuodella tai kahdella eteenpäin. Tällä tavoin kolmen kopla jotka ovat huseeranneet keskustan koulun rakennustoimikunnassa ja olleet edesauttamassa 8 miljoonan alijäämää kaupungille, koittavat saada kriisikunnaksi ajautumisen näyttämään uusien valtuutettujen aikaansaannoksilta. Tällaista vedätystä ei voi hyväksyä eikä myöskään sitä, että omia mokia koitetaan peitellä viimeiseen asti. Jos mokia ei myönnetä, niistä ei päästä.

  Vastaa
  • katikoivula

   Nöinpä. Mä todellakin toivon, että kukaan ei usko, että tässä talouskatastrofissa ollaan someaktiivisten kuntalaisten ja nykyisen valtuuston takia. Kyllä ne jäljet taitavat valitettavasti johtaa hiukan pidemmälle taaksepäin ja hiukan eri osoitteeseen. Toivoisin kyllä aiemmiltakin päättäjiltä ryhtiä ja vastuunkantoa myös omien päätöstensä suhteen tämänkaltaisten olkiukkojen rakentelun sijaan. Rytkönen taisi tuossa mainita myös oman esityksensä valtuustossa. Esityksen, joka kaatui siihen, että se oli hallintolain vastainen.

   Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>