Jarmo Ainasoja grillaa rakkaudesta lajiin

Nyhtöpossun valmistus alkaa maustettujen kasslerpihvien paistamisella. Kuva: Veeti Ahlfors.

Akaalaiselle Jarmo Ainasojalle kävi pari vuotta sitten niin kuin ihmiselle välillä käy. Harrastus lähti lapasesta. Tässä tapauksessa grillikintaasta.

– Tuli grillattua kotona niin paljon, että perhe alkoi kyllästyä. Nyt tämä on jo sivutoiminen työ, johon menee valtaosa vapaa-ajasta. Rakkaudesta lajiin, mies kuvailee suhdettaan grillaukseen.

Harrastuksen laajentaminen kotipihan ja -keittiön ulkopuolelle lähti liikkeelle pop-up-ravintolapäivästä.

– Se antoi enemmän anteeksi, kun sai kokeilla. Siitä siirryin pieniin tilaisuuksiin ja edelleen isompiin ja isompiin. Olen testannut ruokia myös tutuilla ja naapureilla, ja pari sparrauskaveria ovat neuvoneet ja tukeneet. Tärkeintä on, että olen kysynyt viisaammilta, Ainasoja kertoo.

Kun kasslerpihvit on paistettu, ne laitetaan rautapadassa pallogrilliin noin kolmeksi tunniksi. Padassa lihan rakenne hajoaa, mutta maut jäävät. koska neste imeytyy takaisin lihaan. Näin syntyy nyhtöpossu. Kuva: Veeti Ahlfors.

Tähän mennessä hän on ehtinyt grillata asiakkaiden haluamat syötävät noin 50 tilaisuuteen äijäporukan saunailloista 100 hengen häihin. Melkein kaikki karkelot on hoidettu pallogrilleillä, jotka kulkevat autossa teltan, ruokien ja muiden tykötarpeiden kanssa. Nyt ei puhuta perinteisistä huoltoasema-ufoista vaan isommista ja lisävarusteiltaan jatkuvasti kehittyvistä kokkauskeskuksista.

Kesäjäätelöt ja voileipäkakut pöytään grillin kautta

Mies ja Grilli -nimellä operoiva Jarmo Ainasoja lähti tilausruuissa liikkeelle burgereista, joita hän oli ehtinyt tehdä kotonakin. Sitten hän siirtyi isompaan lihaan, jonka pisimmät valmistusajat grillissä ovat reilusti yli kymmenen tuntia.

Lihaan saa haudutusvaiheessa lisäaromia esimerkiksi mesquite-puun savulla. Kuva: Veeti Ahlfors.

– Vihanneksiakin kokeilin, ja sitten tulivat kalat ja viimeksi sormisyötävät, joissa on grillattuja ja kylmiä elementtejä. Seuraavaksi käännän katsetta enemmän juuri sormisyötävän ja street foodin puolelle.

Ainasojan mukaan grillissä voi valmistaa lähes mitä vain.

Kun nyhtöpossu on kypsää, Jarmo Ainasoja paistaa pallogrillissä ja muurikassa pihvit ja perunat. Sämpylätkin mies paistaa itse.

– Eksoottisimpia ovat olleet grillatut leivonnaiset, jäätelö, jäätelökakku, voileipäkakku, hedelmät ja lihoista strutsi ja hevonen, Ainasoja luettelee.

– Possunposkia ainakin pitää vielä kokeilla.

Jarmo Ainasoja pyrkii ostamaan lihat joko Reko-lähiruokaringin kautta tai suoraan tiloilta.

– Teristen kartanosta olen hakenut nautaa ja SS-tallilta ja Jonkalta ylämaankarjaa, joka on aika kuivaa mutta niin maukasta, että antaa anteeksi. Paijan teurastamolta olen myös ostanut paljon.

Eniten kysyntää erilaisiin tilaisuuksiin tulee kesällä ja pikkujouluaikaan. Grillaus onnistuu mainiosti myös talvella, ja pikkujouluihinkin menee paljon burgereita sekä muun muassa paistia.

– Menu on aika sama kuin kesällä. Silloin suosikkituotteita ovat myös nyhtöpossu ja ribsit.

Loraus kastiketta pihvin päälle.

Mesquitea, kirsikkaa, hikkoria tai omenaa

Jarmo Ainasoja käyttää grillaamiseen enimmäkseen brikettejä tai sekä brikettejä että hiiliä.

– Hiiliä kannattaa käyttää ruualle, joka pitää tehdä nopeasti kuten ohuet pihvit ja lehtikaali. Briketit ovat hyviä, kun pitää olla lievempi lämpö ja pidempi valmistusaika. Ainasoja ohjeistaa.

Vaikka grillistä tulee muutenkin ruokaan savun aromi, akaalainen elämäntapagrillaaja hakee siihen lisämakua nakkaamalla brikettien sekaan palan mesquite-, kirsikka-, hikkori- tai omenapuuta.

– Mökillä käytän leppää ja kylmäsavustuksessa tammi- ja leppäseosta, Ainasoja lisää.

Osa grillaajista polttaa ruokansa liian kuumilla hiilillä tai grillaa liian nopeasti ennen kuin hiilet ovat valmiita. Suomalaisten barbeque-tietoisuus on kuitenkin Ainasojan mukaan noussut pari vuotta ja alkaa nyt olla melko hyvällä tasolla.

Sivutoimibarbequeyrittäjä tekee itse paljonkin asian eteen, sillä grillauksen oheen alkoi nopeasti kehittyä muuta toimintaa. Blogia mies on kirjoittanut kaksi vuotta, ja verkkokauppa on ollut pystyssä reilun vuoden. Siellä on myynnissä muun muassa grillejä, mausteita ja tarvikkeita.

Tällä burgeriaterialla lähtee pahin nälkä.

– Olen sielultani myös pikkuisen kauppamies. Verkkokauppa on vaikea laji, ja isommat myynnit minulla on tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Myös tilattuja koulutuksia on ollut, ja 16. kesäkuuta on ensimmäinen itse järjestetty grillikoulutus. Se keskittyy enemmän tekemiseen kuin ruokaan, Ainasoja kertoo.

Aikamoinen adrenaliinisyöksy

Jarmo Ainasojan päivätyöpalkan maksaa Posti. Miehen titteli on Head of Control Center eli ohjauskeskuksen vetäjä.

– Vastaan Postin häiriöhallinnasta eli isoista ongelmatilanteista sekä kontakteista postitus- ja painotaloihin, Ainasoja kertoo.

Vaikka grillaus- ja grillimyyntisesonki osuukin loma-aikaan, vetäytyy myös Mies ja Grilli jossain vaiheessa täysin vapaalle.

– Omalla lomalla täytyy tehdä muutakin. On se kuitenkin aika rykäisy ja adrenaliinisyöksy, kun lähtee keikalle, mies sanoo mutta joustaa heti hieman.

– Ehkä kesällä voi yhden pop-up-ravintolapäivän pitää.

Grillatessa voi käyttää joko brikettejä tai hiiliä. Kuva: Veeti Ahlfors.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?