Kilpapelaaminen on Jiri Lauroselle keino irtautua arjesta

Kilpapelaaja Jiri Lauronen on asunut Viialassa koko ikänsä ja hänen huoneensa ikkunan ääressä on mukava pelata ja katsoa kaupungin vilinää. Pelitietokoneissa on tavalliseen pöytäkoneeseen verrattuna parempia osia, ja ne soveltuvat nimensä mukaisesti hyvin pelaamiseen. Jiri Laurosen tietokoneessa huomion herättää näyttävä koristeikkuna, joka paljastaa koneen osat. – Ei siihen mitään varsinaista syytä ole, ei kone ikkunasta paremmaksi muutu, Jiri nauraa.

Digitaalinen pelaaminen on erityisesti nuorten keskuudessa alati suosiotaan kasvattava harrastus, ja sen pauloissa on myös 15-vuotias Jiri Lauronen Viialasta. Hän harrastaa digitaalisen pelaamisen alalajia, kilpapelaamista, jota kutsutaan myös e-urheiluksi.

Jiri pelaa vuonna 2017 perustetun Antelope eSports -organisaation joukkueessa, ja hän arvioi pelaavansa keskimäärin viisi tuntia päivässä tiimin harjoitukset mukaan lukien. Elokuussa järjestettävä Assembly Summer -pelitapahtuma merkitsee sitä, että Jiri pelaa myös kesällä runsaasti.

– Pelimäärä riippuu siitä, miten ollaan sovittu harjoitukset, mutta kyllä kesälläkin muutama kerta viikossa tulee pelattua. Tulen kyllä viettämään kavereidenkin kanssa paljon aikaa, mutta pakko on pelata, jos haluaa pärjätä.

Pleikkarin kautta hyvään myllyyn

Kilpailuhenkinen Jiri on päätynyt harrastuksen pariin PlayStation-konsolin ja NHL-jääkiekkopelin kautta. Kipinä varsinaiseen tietokonepelaamiseen syttyi vuonna 2014. Silloin Jiri katsoi livestream-lähetystä turnauksesta, jossa pelattiin Counter-Strikea. Peli on maailman suosituimpia kilpapelejä, ja näytti Jirin silmiin mielenkiintoiselta.

– Ajattelin, että olisi tosi siistiä pelata sitä itsekin. Seuraavana jouluna sain rahaa ja päätin käyttää rahat tietokoneen ostoon. Isä on ollut aina kova tietokoneiden kanssa ja katsoi minulle hyvän myllyn, ja siitä se sitten lähti, Jiri kertoo.

Kuten viittauksesta hyvään myllyyn voi päätellä, on välineillä merkitystä kilpapelaamisessa. Jiri arvioi, että todella hyvään uuteen pelitietokoneeseen saa laittaa rahaa likoon tonneittain, mutta muistuttaa, että hyviä välineitä liikkuu käytettynä kolminumeroisinkin summin. Jos kokee selviävänsä hiukan pätkivän pelikokemuksen kanssa, voi Jirin mukaan 300–400 euron tietokoneella jo pärjätä.

– Pätkivällä koneella on kuitenkin paljon vaikeampaa pelata kuin sulavalla, hän muistuttaa.

Mainettaan parempi harrastus

Juuri peruskoulun päätökseen saanut Jiri sanoo pelaavansa useimmiten Counter-Strikea, mutta pelaa myös tämän hetken suosituimpien pelien joukkoon kuuluvaa Fortnitea. – Se on nyt tullut muotiin, ja sen pariin siirtyy tosi paljon pelaajia. Ihan sama missä ja keneltä kysyt, kaikki ovat sitä pelanneet, Valkeakoskelle ammattikouluun sekä sähkö- että raksapuolelle hakenut Jiri tuumailee.

Kun e-urheilijalta kysyy pelaamisen hyödyistä ja haitoista, on hyötyjä arvatenkin helpompi listata. Jiri on huomannut strategisten pelien kehittävän aivoja ja ajattelukykyä, joskin hyödyt ovat yksilökohtaisia. Pelien aikana ollaan jatkuvasti yhteydessä ulkomaalaisiin pelaajiin, mikä kehittää erityisesti englannin kielen suullista taitoa. Kokonaisuudessaan pelaaminen vaatii keskittymistä, mikä on Jirin mielestä hyvästä.

– Se on tietty pakokeino, jos on jotain ikävää tapahtunut. Jos tosi pahan päivän päätteeksi pääsee pelaamaan, huolet unohtuvat, Jiri pohtii.

Vaikka e-urheilu tunnustetaan varteenotettavana harrastuksena, ja jopa ammattina, yhä useammin, ovat pelaamista koskevat ennakkoluulot vielä läsnä pelaajayhteisön ulkopuolella. Jirin mukaan hänen pelaamisensa huonot puolet rajoittuvat nykyisin siihen, että huonosti sujuneiden pelien jälkeen voi jäädä vihainen mieli päälle. Kuitenkin hänen peliuransa alkuaikoina pelimäärä aiheutti huolta vanhemmissa.

– Muutos parin tunnin pleikkaripelaamisesta tietokoneeseen oli iso, ja sanomista tuli. Sitten kun vanhemmat huomasivat, että tämä on iso juttu mulle, he ovat olleet kannustavia ja antaneet tilaa pelata. Kokemuksen kautta on oma ajanhallintakin kehittynyt, Jiri summaa.

Jiri Laurosella onkin viesti pelaajien vanhemmille.

– Ymmärtäkää, ettei ihan koko aikaa voi pitää pausseja tai viedä roskia ja tyhjentää tiskikoneita. Jos tilanne menee siihen, että nuori pelaa koko ajan, niin tilanteeseen voi puuttua. Muissa tapauksissa antakaa nuorelle tilaa tehdä sitä mikä kiinnostaa, sillä loppujen lopuksi pelaaminen on harrastus siinä missä muutkin.

Oona Eskeli

E-urheilija Jiri Lauronen edustaa Antelope eSports -seuraa. Seuralla on pelipaidat, joihin on painettu jokaisen joukkueen jäsenen nimi ja pelaajanimi. Jiri kertoi Selox-pelaajanimensä juontavan juurensa siitä, että häntä on pelaajapiireissä kutsuttu “hirveäksi selostajaksi”.

 

Jiri Lauronen pelaa puoliammattilaisena kaveriporukasta kasatussa joukkueessa Antelope eSports -nimen alla. Jiri kertoo, että tällä organisaatiolla on johtaja, jonka alaisuudessa hän ja muut pelaajat pelaavat ja saavat myös rahanarvoisia etuja. Jirin joukkuekaverit ovat Lahdesta, Tampereelta, Turusta ja Reisjärveltä, mutta välimatkat eivät vaikuta verkossa pelattaessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.