Akaan Vauhtikierros viihdytti toistamiseen Toijalan keskustassa – törmäyksessäkin oli onnea

Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtaja Ville Mikkola (edessä) iloitsi siitä, että Vauhtikierrokselta löytyi kaikenlaista kilpuria formuloita lukuun ottamatta. Mikkolan lisäksi kuvassa ovat Ilkka Nieminen (takana vas.), Kari Nurmi, Jarkko Lankinen, Teemu Pelli sylissään Liinus Pelli, Mika Virolainen, Mari Korkiakoski, Juha Rantala, Christian Löslein ja Jaana Löslein sekä yhdistyksen Avtovaz.

Akaan Moottorimiesten järjestämä Akaan Vauhtikierros tarjosi jälleen vauhtia moottoriurheilun ystäville. Varsinaisten näytösajojen vuoro oli lauantaina 19. toukokuuta, mutta tunnelmaan pääsi jo perjantaina Vauhtikierrosteltan ja ohjelman merkeissä.

Vauhtikierros järjestettiin nyt toista kertaa, ja päätös jatkosta syntyi Akaan Moottorimiesten varapuheenjohtajan Ville Mikkolan mukaan parisen tuntia edellisen Vauhtikierroksen jälkeen. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui 25 autoa, neljä moottoripyörää ja yksi mönkijä, jotka kaikki kiersivät viime vuodelta tuttua 1,8 kilometrin katurataa näytöstyyliin.

Varastorakennus kärsi Ferrarin ulosajossa

Näytösajojen ensimmäisellä kierroksella nähtiin valitettava vaaratilanne, kun yksi tapahtuman vetonauloista, California Turbo -mallin Ferrari, lähti kuskinsa hallinnasta radan loppusuoralla Kirkkopolulla ja törmäsi läheiseen piharakennukseen, puihin sekä liikennemerkkiin. Vaikka muun muassa auton keula kärsi huomattavia vaurioita, oli tilanteessa onneakin matkassa. Kuljettaja poistui tilanteesta omin jaloin, eikä törmäys myöhästyttänyt tapahtuman aikataulua liiemmin.

Aki Tomun Subaru vauhdissa.

Törmäyksessä vaurioitunut piharakennus kuuluu iäkkäälle helsinkiläispariskunnalle, mutta sen ja tontin muut rakennukset on vuokrannut Maija Tuura yhdistystoimintaa varten. Tontilla Rompetoria pyörittävä Tuura kertoi maanantaina, että varastorakennuksena toimivassa entisessä saunassa ja puuvajassa kärsivät eniten paneeliseinä ja rakennuksen viereltä juuri kuntoon laitettu aita. Myös varaston monet tavarat lensivät rakennuksen takaosasta etuoven tuntumaan.

Vahinkoja arvioidaan tarkemmin vakuutusyhtiön ja omistajan sekä kuljettajan ja järjestäjän kanssa, mutta lisätyöstä huolimatta Tuura oli kiitollinen.

– Tärkein asia on, että auto sinkosi tälle puolelle eikä koulun puolelle, jossa oli yleisöä, Tuura muistutti.

Kari Nurmen taidonnäytettä Escortilla.

Myös Ville Mikkola kommentoi tilannetta.

– Autourheilussa sattuu ja tapahtuu aina, ja viivalle ajaessa kuljettaja tiedostaa riskit. Nyt sattui yksi tahaton vahinko, mutta toivoisin, että tapahtuma muistettaisiin ennemmin esimerkiksi Rami Systän esiintymisestä speedway-pyörällä kuin siitä, että “siellä se Ferrari mällättiin”.

Kokeneita ensikertalaisia

Erilaiset autot keräsivät paljon katseita Vauhtikierroksen varikolla.

Tapahtuma houkutteli Akaaseen paljon ulkopaikkakuntalaisia, ja Ville Mikkolan arvion mukaan näytösajoihin osallistuneista kuljettajista paikallisia olikin vain noin kolmannes. Rallicrossin kautta Akaan Moottorimiehiin tutustunut Risto Simonen saapui tapahtumaan Nurmijärveltä ja oli Vauhtikierroksella mukana nyt ensimmäistä kertaa. Kulkupelinä hänellä oli itse rakennettu nelivetoinen ja vajaa 600 hevosvoimainen Proton Satria.

– Suurin työ on korissa, kun se muotoillaan ja laitetaan nykyaikaisen kilpa-auton näköiseksi. Tämä on WRC-koriseksi rakennettu, kilpa-autoilun 19-vuotiaana aloittanut Simonen valotti.

Toinen kokenut Vauhtikierros-ensikertalainen, Simo Rauhala Tampereelta, saapui tapahtumaan vuoden 2007 Volkswagen Pololla. 23-vuotias Rauhala ajaa autolla V1600-luokassa ja on ollut autourheilun pauloissa kuuden tai seitsemän vuoden iästä asti. Hänellä oli tapahtumassa mukavaa, joskin rata osoittautui hiukan töyssyiseksi rata-autolle. Hän oli vaikuttunut runsaslukuisesta yleisöstä ja uskoi saapuvansa Akaaseen myös tulevaisuudessa.

– Jos auto vaan on kunnossa, eikä muuta menoa ole, niin hyvin varmasti mukana ollaan myös jatkossa, viime vuonna muun muassa SM-hopeaa ja Pohjois-Euroopan mestaruuden pokannut Rauhala sanoi.

Akaan Vauhtikierros keräsi järjestäjän arvion mukaan noin tuhatpäisen yleisön.

Akaan Vauhtikierroksella saatiin kokea myös autourheilun ikävä puoli, kun kuvan Ferrari pyörähti radan loppusuoralla ja törmäsi radan vieressä sijaitsevaan rakennukseen. Auto vaurioitui pahoin. Kuva: Mikko Simonen.

Vauhtikierros toi Toijalan keskustaan järjestäjän arvion mukaan noin tuhatpäisen yleisön. Katsojia riitti mukavasti myös viimeisille näytösajokierroksille.

Akaalaisen Toni Lähteenmäen räväkässä Chevrolet Camarossa ei juurikaan ollut maavaraa.

Yhdeksänvuotias Sulo Kariluoma oli tapahtumassa esittelemässä menopeliään. Akaalainen Sulo osallistui Akaan Vauhtikierrokselle myös viime vuonna ja pääsi silloin Ferrarin kyytiin.

Risto Simosen Proton Satria oli yksi Vauhtikierroksen ärhäkimmistä autoista.

Vauhtikierrokselle ensimmäistä kertaa osallistunut Simo Rauhala on niittänyt menestystä V1600-luokassa ja mitali on tavoitteena myös uudelta SM-kaudelta, joka alkaa 16. kesäkuuta Ahveniston moottoriradalla. Autona hänellä on Volkswagen Polo, jossa on 1.6-litrainen ahtamaton moottori ja vakioversioon verrattuna erilainen alusta sekä turvavarusteet.

Risto Simonen Nurmijärveltä oli Vauhtikierroksella mukana ensimmäistä kertaa ja osallistui tapahtumaan rallicross-auto Proton Satrialla.

Risto Simoselta olisi löytynyt kotoa vielä kuplavolkkari Subarun moottorilla ja Porschen vaihteistolla. – Se voi äkkiä olla nopeampi kuin tämä auto, Simonen kehui rakentamansa Proton Satrian vieressä.

Rami Systä teki speedway-pyörällään erikoisen tempun, sillä hän ajoi sillä asfaltilla. Speedway-pyörillä ajetaan kilpaa sorapintaisilla soikioradoilla, eikä niissä ole jarruja eikä vaihteita.

Myös tapahtuman katsojilta löytyi hienoja menopelejä. Kuvassa vuoden 1958 Porsche 356.

Jännitys tiivistyi radan lähtöviivalla.

Akaalaiset Jukka Lumijärvi (vas.), Mainio Lumijärvi, Hannele Raitio ja Erika Lumijärvi seurasivat tapahtumaa lähtöviivan tuntumassa. He olivat saapuneet tapahtumaan sattumalta, ja pitivät näkemästään. Varsinkin Mainio seurasi tapahtumia tarkasti ja hänen suosikkejaan olivat tapahtuman moottoripyörät.

Tie pöllysi Jarkko Lankisen BMW 325:n alla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.