Lempäälän lukioon haki ennätysmäärä Viialan yhtenäiskoulun oppilaita

Julia Grönholm (vas.), Jenni Lehtonen, Sissi Perunka, oppilaanohjaaja Päivi Nurminen, Emma Kuittinen ja Miika Kivi odottavat innolla yhteishaun tuloksia.

Viialan yhtenäiskoulun yhdeksättä luokkaa käyvillä Emma Kuittisella, Sissi Perungalla, Miika Kivellä, Julia Grönholmilla ja Jenni Lehtosella on selvät suunnitelmat sen suhteen missä he jatkavat opintojaan yhdeksännen luokan loputtua. Emma on yhteishaussa hakenut ensisijaisena vaihtoehtonaan Tampereen yhteiskoulun lukioon, joka on ilmaisutaidon erityislukio. Sissi puolestaan on hakenut luonnotiedepainotteiseen Tampereen klassilliseen lukioon. Miikan toiveissa on päästä Lempäälän lukioon ja Julia ja Jenni aikovat suunnata Akaan lukioon.

Jennin ja Julian valintaan vaikuttivat muun muassa Akaan lukion läheinen sijainti ja se, että sinne on lähdössä paljon molempien kavereita.

– Mietin muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi Tampereen lukioita ja ammattikouluja, Jenni kertoo.

Lukion opinnoista Jenni sanoo odottavansa erityisesti NLP-kursseja, jotka ovat osa Akaan lukion soveltavia psykologian opintoja. NLP-kurssit kiinnostavat myös Juliaa. Tytöt ovat innoissaan siitä, että koska NLP-kurssit ovat osa koulun kurssitarjontaa, ovat ne heille ilmaisia. Yleensä NLP-opinnot ovat maksullisia ja ne voivat olla kalliitakin.

Kulkemiseen täytyy totutella

Miika päätyi valitsemaan Lempäälän lukion siksi, että hän pitää Lempäälästä ja sinne on suhteellisen lyhyt matka. Kouluun Miika aikoo kulkea bussilla, junalla tai isänsä kyydillä. Miikan isän työmatka kulkee lukion ohi.

Jenni Lehtonen (vas), Sissi Perunka, Päivi Nurminen, Emma Kuittinen, Julia Grönblom ja Miika Kivi lähtevät pian kesälomalle. Syksyllä odottavat uudet haasteet.

– Lukio on hyvällä paikalla ja se vaikuttaa mukavalta oppimisympäristöltä. Siellä on myös uudet tilat. Pari kaveriakin on lähdössä sinne, Miika perustelee kouluvalintaansa.

Sissi kertoo olevansa kiinnostunut fysiikasta ja muista luonnontieteistä, joten Tampereen klassillinen lukio oli hänelle sopiva vaihtoehto.

– Se lukio tarjoaa erikoismahdollisuuksia, mitä ei välttämättä muualta löydy. Ensin ajattelin hakea Valkeakosken lukioon, mutta kuultuani luonnontiedelinjasta päädyin klassilliseen lukioon. Akaan lukiota en harkinnut, Sissi toteaa.

Emman harrastuksiin kuuluu muun muassa teatteri ja hän on harrastanut myös kuvaamataitoa. Lisäksi hän tekee kavereidensa kanssa elokuvia. Ilmaisutaitoon painottava lukio oli hänelle siis luonnollinen valinta.

– Tykkään ilmaisutaitoaineista. Olen jo aika kauan tiennyt, että haluan Tampereen yhteiskoulun lukioon. Siskonikin on käynyt sitä ja se vaikutti hyvältä paikalta minulle, Emma kertoo.

Emman mukaan valintaan vaikutti myös se, että uudessa paikassa saa uusia kavereita.

– On myös kiva päästä pois näistä samoista piireistä, Emma sanoo.

Emma ja Sissi aikovat kulkea Tampereelle junalla. Sissi kertoo olevansa onnekas siinä mielessä, että Tampereen klassillinen lukio sijaitsee varsin lähellä Tampereen rautatieasemaa. Sissin mukaan junia kulkee Tampereelle sopiviin aikoihin.

Emma Kuittinen (vas), Sissi Perunka, Jenni Lehtonen, Julia Grönholm ja Miika Kivi lähtevät kuikin omille lukiopoluilleen. Puun takaa kurkkiva oppilaanohjaaja Päivi Nurminen toivoo, että porukka pääsee hakemiinsa kouluihin.

– Junalla matkustaminen saattaa jossain vaiheessa käydä raskaaksi, mutta siihen täytyy vain totutella, tytöt tuumivat.

Lempäälään vetää uudet tilat

Miika Kivi ei suinkaan ole ainoa Viialan yhtenäiskoulun oppilas, joka on ensisijaisena vaihtoehtonaan hakenut Lempäälän lukioon. Miikan lisäksi Lempäälään on hakeutumassa 13 koulun oppilasta. Viime vuonna hakijoita oli yksi. Viialan yhtenäiskoulun oppilaanohjaaja Päivi Nurminen arvelee, että Lempäälään Viialan ysiluokkalaisia vetää muun muassa lukion uudet tilat. Eräs syy saattaa olla myös kouluun kulkeminen.

– Viialalaiset joutuvat joka tapauksessa kulkemaan. Jos asuu vaikka Riitiälän suunnalla, Lempäälän lukio taitaa olla lähempänä kuin Akaan lukio. Osalle oppilaista Lempäälän lukio on tullut myös tutummaksi, sillä meiltä on ollut pienempiä oppilaita evakossa Virta-kampuksella. Osa oppilaista osallistui myös Lempäälän lukion avoimien ovien päivään. Ehkä kynnys hakeutua Lempäälän lukioon on tullut matalammaksi, Nurminen pohtii.

Lempäälän lukion rehtori Erkki Hytönen kertoo, että lukiossa on kapasiteettia ottaa vastaan kaikki viialalaiset tulijat, mikäli todistuksen keskiarvoraja 7,4 ylittyy.

– Me otamme 140 oppilasta ja ensisijaisia hakijoita on 156. Karsintaa on siis tulossa, Hytönen sanoo.

Yhteishaun tulokset selviävät kesäkuussa

Viialan yhtenäiskoulun 85 yhteishaussa hakeneesta oppilaasta lukioon ensisijaisena valintanaan on hakenut 36 oppilasta. Lempäälän lukio oli oppilaiden keskuudessa suosituin lukiovaihtoehto. Seuraavana tuli Akaan lukio kahdeksalla hakijalla. Edellä mainittujen lisäksi koulun oppilaita pyrki muun muassa Tampereen eri lukioihin. Ammatilliseen koulutukseen on hakeutumassa 49 oppilasta.

Toijalan yhteiskoulun 110:sta ysiluokkalaisesta noin 50 on hakenut ensisijaisena vaihtoehtonaan Akaan lukioon ja noin 15 muihin lukioihin kuten Sammon keskuslukioon, Hatanpään lukioon, Lempäälän lukioon ja Valkeakosken Titetotien lukioon. Ammattiopistoihin on hakenut noin 40 oppilasta.

Emman, Sissin, Miikan, Julian, Jennin ja heidän koulutovereidensa tulevat opinahjot varmistuvat kun yhteishaun tulokset selviävät kesäkuun puolivälissä.

Sissi Perunka on hakenut luonnontiedepainotteiseen Tampereen klassilliseen lukioon.

Miika Kiven lukiopolku johtanee Lempäälän lukioon.

Julia Grönholmin ykkösvalinta oli Akaan lukio.

Jenni Lehtosen lukiovalinta oli Akaan lukio.

Emma Kuittinen on hakenut Tampereen yhteiskoulun lukioon.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.