Kekkä-saaren mökin vuokraus siirtyi Akaan kaupungilta Toijalan Moottorivenekerholle –  mökin vuokra laskee ja varustus paranee aurinkosähköllä

Toijalan Moottorivenekerhon kommodori Kari Koskinen (vas.)  juttelee tulevista töistä Markku Nurmisen kanssa. Miesten takana on vuokrattavaan mökkiin kuuluva sauna.

Toijalan Moottorivenekerhon kommodori Kari Koskinen toivoo yhä useamman akaalaisen löytävän tänä kesänä Vanajan Makkaranselällä sijaitsevaan Kekkä-saareen, joka 2000-luvun alkupuolella oli lähes autiosaari. Akaan kaupungilta saaren vuokranneen moottorivenekerhon käytössä on pohjoisen puoleinen mökki, kerhon rakentamat saunarakennus ja venelaituri, mutta muuten saari on vapaassa virkistyskäytössä.

Saarelta löytyy nuotiopaikkoja, laavu, polttopuita ja 9-väyläinen frisbeegolfrata. Etelänpuoleinen mökki ja saunarakennus ovat vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Moottorivenekerho hoitaa vuokrausta nyt ensimmäistä kesää. Aiemmin mökin ja saunan on voinut varata Akaan kaupungilta.

Vanhat lastulevyt pois

Kommodori Koskisen mukaan vuokrausvuorokausia on parhaina kesinä ollut kaksikymmentä, viime vuonna noin kymmenen. Hän arvelee, että 1960-luvulla rakennetun mökin huono kunto on osaltaan vaikuttanut vähäiseen käyttöön.

Houkuttelevuuden lisäämiseksi moottorivenekerho on tänä keväänä jatkanut mökin remonttia. Lattiat on avattu ja eristeet vaihdettu. Vanhat, kostuneet ja haisevat lastulevyt on poistettu ja seinät ja katto ovat saaneet uudet puupaneelit.

– Kaikki pinnat maalataan, jotta sisälle saadaan valoisuutta. Myös tekstiilit uusitaan ja mökkiin tulee aurinkosähköllä toimiva jääkaappi ja valaistus. Turvallisuutta lisätään rakentamalla rappuset mökin ja saunan välille. Ensi vuonna töitä jatketaan ikkunoiden kunnostamisella, Kari Koskinen kertoo.

Aurinkosähkö on tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman pian ja rappuset kesän aikana.

Soutuveneellä saareen

Mökkiin on asennettu uudet seinä- ja kattopaneelit. Kaikki sisäpinnat maalataan. Kerho tekee töitä talkoilla.

Mökissä on makuupaikat kuudelle, minkä lisäksi saunarakennuksessa on kaksi makuupaikkaa. Mökkiin kuuluvaa saunaa kerho on kunnostanut jo aiempina vuosina.

Kekkä-saari sijaitsee 850 metrin päässä Toijalan Satamasta. Kommodori Koskinen lupaa, että mökin vuokraajalle järjestyy soutuvene, mikäli vuokraaja ei omista omaa venettä.

Moottorivenekerho aloittaa mökkivarausten vastaanottamisen 15. toukokuuta. Puhelinnumero löytyy kerhon nettisivuilta ja Sataman ilmoitustaululta. Mökkikausi alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu niin pitkälle kuin vuokraajia riittää.

Kerholla 20 vuoden sopimus

Akaan kaupunki teki tänä keväänä moottorivenekerhon kanssa 20 vuoden vuokrasopimuksen Kekkä-saaresta. Edelliset vuokrasopimukset moottorivenekerhon kanssa olivat viisivuotisia.

Akaan kaupunki suunnitteli aiemmin Kekän rakennusten myyntiä, mikä kariutui rantakaavan rajoituksiin. Kaavassa Kekkä on retkeily- ja ulkoilualuetta, jolle saa rakentaa tätä toimintaa palvelevia rakennuksia.

Kari Koskinen epäilee, että ilman moottorivenekerhon kanssa tehtyä vuokrasopimusta kaupungin rakennukset olisivat pikkuhiljaa lahonneet paikalleen, koska kaupunginhallitus pudotti marraskuussa 2016 ne alimpaan kunnossapitoluokkaan.

Vuokrarahat mökin kunnostamiseen

Saunaa on remontoitu viitisen vuotta sitten.

Moottorivenekerho ei maksa Kekästä kaupungille rahallista vuokraa, mutta vastineeksi se huolehtii saaren siisteydestä, jätehuollosta, rakennusten käyttöturvallisuudesta, ylläpitokunnostuksista, polkujen ja nuotiopaikkojen kunnossapidosta ja polttopuista. Kaupungin omistamia rakennuksia kerho kunnostaa omalla kustannuksellaan ja mökin vuokraamisesta saatavilla tuloilla.

– Rahat käytetään mökin kunnostamiseen. Voittoa ei ole tarkoitus tehdä. Tänä vuonna arvioitu vuokratulo mökistä on kaksi tonnia, ja kunnostukseen laitamme neljä tonnia. Sen päälle tulee vielä talkootyö, Kari Koskinen laskee.

Remonttikuluista huolimatta moottorivenekerho vuokraa mökkiä ja saunaa tänä kesänä kaupunkia edullisemmalla hinnalla.

– Haluamme, että rakennukset ja saari tulevat käyttöön. Emme myöskään halua aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä sillä, että kerho sai vuokrata saaren. Olisi harmi, jos tällaista paikkaa ei kukaan käyttäisi, Kari Koskinen sanoo.

Toijalan Satamasta Kekkään tulee matkaa 850 metriä.

Toijalan Moottorivenekerholla on käytössään pohjoisen puoleinen mökki ja saunarakennus.

Moottorivenekerho teki viime kesänä Kekkään 9-väyläisen frisbeegolfradan, joka kaikkien on vapaasti käytettävissä.

Moottorivenekerho hoitaa mökin ja siihen kuuluvan saunarakennuksen vuokraamista.

Mökki saa aurinkosähköllä toimivan jääkaapin ja valaistuksen. Kari Koskinen aikoo asentaa aurinkopaneelit rantaan.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.