Keskustelun paikka

Toijalan yhteiskoulun auditoriossa pohdittiin viime viikolla, miten Akaassa voitaisiin käynnistää urheiluakatemiatoimintaa. Helpointa on lähteä ruohonjuuritasolta yhteistyössä koulujen kanssa ja perustaa esimerkiksi liikuntaluokkia. Näin aiotaan Akaassa myös tehdä. Nyt ei oltu hitaita hämäläisiä.

Koulujen rehtorit ja liikunnanopettajat sekä urheiluseurojen edustajat olivat tulleet paikalle kahden akaalaisen lentopalloseuran kutsumina: Mestaruusliigassa pelaavan Akaa-Volleyn ja junioritoimintaa pyörittävän A-Volleyn. Lentopalloväki haluaa muut mukaan monilajiseen yhteistyöhön, jolla tähdätään urheilevien lasten ja nuorten parempiin ja monipuolisempiin harjoitusmahdollisuuksiin myös koulupäivän aikana. Samalla halutaan luoda hyvä henkinen ja fyysinen pohja koko urheilu-uralle ja myös elämälle sen jälkeen.

Tälläkin hetkellä Akaasta nousee junioriurheilijoita jatkuvalla tahdilla maan terävimpään kärkeen ja samalla kansainvälisiin mittelöihin. Tuoreita näyttöjä on muun muassa hiihdosta, jääkiekosta, juoksusta, painista, lentopallosta ja salibandystä. SM-hopeaa voittaneessa Leijona Futsalissa pelaa koko joukko oman kylän kasvatteja, ja yksi entinen Akaan Kiekon juniori pysäyttelee parhaillaan vastustajien vetoja jääkiekon MM-kisoissa.

Kauden päätyttyä futsal-leiristä tiedotettiin, että Leijona Futsal ry ottaa jatkossa liigapaikan haltuunsa Kylmäkosken Veikoilta. Sama liike tehtiin lentopallossa jo vuosia sitten, kun liigajoukkue erotettiin omaksi yhdistyksekseen. Se on viisasta, sillä esimerkiksi Valkeakoskella mentiin liigaan kaikki munat samassa korissa, ja kun Isku-Veikot putosi liigasta ja munakori maahan, kuoli samalla koko paikallinen lentopallopoikastuotanto ja huippulentopallotoiminta.

Vaikka meillä Akaa-Volley ja A-Volley ovat omia yhdistyksiään, ne menevät keskenään puheissa sekaisin niin lajia seuraavilla kuin molempien seurojen aktiiveilla. Käytännössä raja-aita kuitenkin löytyy, ja molemmissa yhdistyksissä on niitä, joiden mielestä toimintaa pitäisi nivoa enemmän yhteen. Tähän tähtää myös urheiluakatemia-aloite.

Viialalaisen juniorikoulun kasvatti ja Akaa-Volleyn ex-valmentaja Lauri Tihinen kertoo tässä lehdessä, että liigaseuran johdossa kaikki eivät jaa näkemystä junioritoiminnan merkityksestä osana liigajoukkueen historiaa ja juuria. Ihmiset, joilla on käytännön kokemusta Akaa-Volleyn kotiotteluista ja muusta seurojen välisestä yhteistyöstä, kertovat, että Tihinen on oikeassa. Yhteistyö ei ole saumatonta eikä tasavertaista. Monesti ollaan kuin The Voice of Finlandissa: ääni ratkaisee. Samat ihmiset kertovat myös, että toisin kuin Akaa-Volleyn puheenjohtaja tässä lehdessä sanoo, seura ei tue A-Volleyn toimintaa rahallisesti.

Sekä Akaa-Volley että A-Volley tekevät erittäin hienoa ja arvokasta työtä. Ne menestyvät, synnyttävät akaalaista yhteisöllisyyttä ja vievät Akaata Suomen ja maailman kartoille. Urheiluakatemiatoimintaa ei kaupungissa voida kuitenkaan käynnistää ennen kuin aloitteentekijät istuvat hallituksineen saman pöydän ääreen ja puhuvat asiat selviksi. Eikä siinä pöydässä saa olla sijaa minkäänlaiselle katkeruudelle ja itsekkyydelle.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.