Odottavan aika on pitkä

Akaan kaupunginjohtajan virkaa haki tammikuiseen määräaikaan mennessä kahdeksan henkilöä. Joukossa ei ollut yhtään kunnan- tai kaupunginjohtajaa mistään päin Suomea.

Valintaprosessi eteni työryhmän johdolla siihen saakka, että kolme ehdokkaista haastateltiin. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään, paitsi että yksi haastatelluista pahoitti mielensä ja jätti leikin sikseen.

Puheenjohtaja Jaakko Leinonen ilmoitti maaliskuussa, että valintatyöryhmä ei ole päättänyt hakuprosessin jatkosta, koska se odottaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöstä virasta 31.5.2017 erotetun Aki Viitasaaren valitukseen.

– Jos hallinto-oikeuden päätös tulisi vaikka huhtikuussa, toukokuussa katsoisimme tilanteen ja varmastikin toinen osapuoli miettii, hakeeko korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa. Sen jälkeen kaupunginjohtajan valintatyöryhmä kokoontuu ja katsoo miten edetään. Todennäköisesti se ehdottaa, että virka laitetaan uudelleen auki, jolloin kesäkuussa saisimme hakemukset sisään, Leinonen pohti.

Tämä sekä huomattavasti väljempikin aikataulu voidaan nyt unohtaa. Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta kerrottiin Akaan Seudulle, että päätös Viitasaaren valituksesta pyritään tekemään syksyyn mennessä. Pyritään. Syksyyn.

Akaan kaupunki on ollut ilman virassa olevaa ja töitään tekevää kaupunginjohtajaa helmikuusta 2017. Yhtä kauan on oltu ilman täysipäiväisesti työhönsä keskittyvää henkilöstöjohtajaa. Jaakko Leinosen mukaan jo aiempi toiveaikataulu tarkoitti sitä, että haastattelujen, valtuuston päätöksen, päätöksen lainvoimaisuuden odottelun ja valitun henkilön irtisanoutumisajan jälkeen eletään luultavasti tammikuuta 2019, kun Akaalla on uusi kaupunginjohtaja. Nyt siihen voidaan lisätä ainakin puoli vuotta, eikä sekään riitä.

Akaassa ei nimittäin ole ilmeisesti tiedetty sitä, minkä Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala kertoi Akaan Seudun haastattelussa tämän vuoden helmikuussa. ”Aki on persoonaltaan semmoinen, että hän haluaa katsoa loppuun asti, kuka on oikeassa ja kuka väärässä”.

Jos Viitasaari häviää hallinto-oikeudessa, Akaassa joudutaan odottamaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä siitä, saako Viitasaari valitusluvan. Jos saa, on tämä valtuustokausi pitkällä ennen kuin Akaalla on uusi kaupunginjohtaja.

Jos Viitasaari voittaa hallinto-oikeudessa ja haluaa palata virkaansa, Akaan kaupungin toimintaedellytykset ovat mennyttä.

Toiveajattelun sijaan Akaan olisi pitänyt jo hyvissä ajoin viime vuonna palkata määräaikainen kaupunginjohtaja vaikkapa vuodeksi. Tämän henkilön pestiä olisi sitten voitu jatkaa samalla tavalla muutama kuukausi kerrallaan kuin nyt on jatkettu henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren pestiä. Sinivuori on sanonut, että hän on hr-ammattilainen ja johtajuus ei kiinnosta häntä vakituisena työnä. Mitä siis tehdään, kun nykyinen sijaisuus päättyy elokuun lopussa? Jatketaan Sinivuoren pestiä.

Akaa hakee tällä hetkellä myös uutta teknistä johtajaa osa-aika-armovakanssiin siirrettävän tilalle. Hakijoita oli 11, mutta esimerkiksi kukaan kokeneista diplomi-insinööreistä ei kelvannut. Hakua päätettiin jatkaa, ja loppuvuosi näyttää, kuka kelpaa ja milloin. Tai sitten ensi vuosi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.