Haihunkosken lupamyynti loppui juuri ennen toutaimen nousua – toinen osakaskunta kutsuu kalastamaan pilkkahinnalla

Heittolaiturilla on hiljaista. Viialan perhokalastajat lopetti kalastuslupien myynnin Haihunkoskelle 30. huhtikuuta.

Haihunkosken kalaparatiisissa Viialassa kuohuu nyt muukin kuin keväinen sulamisvesi. Vuosittain kauempaakin tulevia kalastajia houkutteleva toutaimen nousu alkaa olla käsillä, mutta koskella ei ole ketään. Syynä ovat kosken kielto- ja lupapolitiikka, jotka muuttuivat 1.5. alkaen.

Tarpianjokeen kuuluvan koskialueen omistavat Alkkulan osakaskunta ja Haihunkosken osakaskunta. Vuodesta 1999 ne ovat vuokranneet kolmikantasopimuksella koskea Viialan perhokalastajat ry:lle.

Viialan perhokalastajat puolestaan on myynyt koskelle kalastuslupia ja istuttanut lupamyynnistä saaduilla rahoilla koskeen taimenta, harjusta ja kirjolohta. Yhdistys on vajaan parinkymmenen vuoden aikana myös rakentanut alueelle siltoja ja katoksen ja pitänyt paikkoja muutenkin kunnossa.

Pietro Ikävalko: ”Kalastus on kielletty”

Haihunkosken vuokrasopimuksessa oli vuoden irtisanomisaika, ja yli vuosi sitten Viialan perhokalastajat päätti, että yhdistys ei enää vuokraa koskea itselleen. Vuokrasopimus irtisanottiin, ja se päättyi 30.4.2018. Samalla päivämäärällä yhdistys lopetti kalastuslupien myynnin. Tämän yhdistys myös ilmoitti nettisivuillaan.

Viialan perhokalastajien puheenjohtaja Pietro Ikävalko kertoo, että syyt vuokrasopimuksen irtisanomiseen ovat seuran sisäisiä. Haihunkoskelle myytiin vain vuorokausilupia, ja viime vaiheessa hinta oli 15 euroa.

Viialan perhokalastajien puheenjohtaja Pietro Ikävalko tavoitteli toutainta perholla Haihunkoskesta huhtikuussa 2014. Koskesta on saatu yli kuuden kilon toutaimia.

– Parhaana vuonna luvan ostajia on ollut 1300 ja heikoimpana 900. Me pistimme kaikki rahat takaisin koskeen. 1300 kävijällä istutettiin toistakymmentä kertaa kalaa, ja jos oli vähempi luvan ostajia, sitten istutettiin vähemmän, kalareissulta Turun saaristosta tavoitettu Ikävalko kertoo.

Ikävalko arvelee, että tällä hetkellä kukaan ei myy kalastuslupia Haihunkoskelle, eikä siellä täten voi myöskään kalastaa.

– Siinä on kalastus kielletty. Se on määritelty lohi- ja siikapitoiseksi vesistöksi, ja sen takia siinä ei saa yleiskalastusoikeudella kalastaa. Osakaskunnat joko saavat vuokralaisen joka myy luvat tai aloittavat itse luvanmyynnin. Tällä hetkellä sitä ei hoida kukaan.

Ismo Lumpiola: ”Ei muuta kuin kalastamaan!”

Mikäli asiaa kysytään Alkkulan osakaskunnan sihteeriltä Ismo Lumpiolalta, tilanne on täysin toinen. Hänen mukaansa Haihunkoskella saa kalastaa ja vieläpä pikkusummalla vanhaan hintaan verrattuna.

Viialan perhokalastajat oli Haihunkosken kalastusoikeuden haltijana hakenut koskeen onkimisen, pilkkimisen ja viehekalastuksen kiellon ajalle 1.1.2015–31.12.2019. Jo tämän vuoden tammikuussa eli hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksen päättymistä yhdistys haki kuitenkin Ely-keskukselta kiellon kumoamista.

Ely-keskus kumosi kalastusrajoituspäätöksen 18.4.2018, ja kielto päättyi 30.4.2018. Päätöksen ehdoksi on kirjattu, että Viialan perhokalastajien tulee poistaa alueella mahdollisesti olevat kalastuskieltoa koskevat kyltit välittömästi kiellon päättymisen jälkeen.

Nyt Haihunkosken kalastusoikeutta hallinnoivat taas Alkkulan ja Haihunkosken osakaskunnat. Sihteeri Lumpiolan mukaan Alkkulan osakaskunnalle kuuluu kosken länsipuolinen eli Viialan keskustan puoleinen osa.

– Raja menee pitkittäin keskiviivassa, ilmeisesti pääuomassa. Mutta emmehän me pysty siihen koskeen viivaa vetämään, Lumpiola sanoo.

Hänen mukaan koskessa saa 1.5. alkaen taas kalastaa, kun Ely-keskus on kumonnut kiellon.

– Jos kalastuskielto kumotaan, kyllä minun mielestäni silloin saa kalastaa.

Lumpiolan mukaan Haihunkoskelle halajavan on vain ostettava Alkkulan osakaskunnalta kalastuslupa pienvieheelle. Sen vuosihinta on 2 euroa.

Alkkulan osakaskunnan sihteerin Ismo Lumpiolan nämä lupahinnat pätevät nyt myös Haihunkoskella.

– Netistä voi ostaa. Siellä on selvät ohjeet, Lumpiola vinkkaa osakaskunnan verkkosivuille.

Alle 18-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat saisivat tämän mukaan heittää Haihunkoskella uistinta ja perhoa kahdella eurolla rauhoitusaikoja lukuun ottamatta koko vuoden. 18–64-vuotiaiden on Suomessa maksettava lisäksi kalastuksenhoitomaksu. Vuosihinta on 45 euroa, ja viikon tai vuorokauden saa halvemmalla.

– Ei muuta kuin kalastamaan, Lumpiola kehottaa.

Kimmo Rasi: ”En suosittele menemistä”

Haihunkosken osakaskunnan puheenjohtaja Kimmo Rasi on kalastuksen luvallisuudesta toista mieltä.

– Siinä oli kaksi päällekkäistä kalastuskieltoa, joista toinen on kumottu. Se on harhaanjohtava juttu. En suosittele menemistä, Rasi toteaa.

Hänen mukaansa koko Tarpianjoen jokialueella on kalastuskielto, joka koskee myös koskialuetta.

– Se on vaelluskalareitti tai joku vastaava, ja koskessa on oma taimenkanta. Osakaskunnallekaan ei ole tullut tarkkaa selvitystä, kuka kieltoa on hakenut ja milloin.

Haihunkosken osakaskunnalla ei ole Rasin mukaan mahdollisuutta pyörittää lupamyyntiä.

– Minä olen yksin, eikä minulla ei ole rahkeita eikä resursseja pyörittää yhtään mitään. Lupamyynti edellyttäisi perehtymistä.

Rasi on keskustellut lupamyynnistä Ely-keskuksen kanssa ja toivoisi, että tilanteeseen löytyy ratkaisu. Haihunkosken hiljaisuudesta hän on harmissaan.

– Se on tosi huono juttu, sillä se on ainoa paikka, joka vetää Viialaan ihmisiä ulkopuolelta.

Haihunkoski virtaa tällä hetkellä vuolaasti.

Alkkulan ja Haihunkosken osakaskunnat ovat keskustelleet Pirkanmaan perhokalastajien kanssa kosken vuokraamisesta ja lupamyynnistä, mutta Ismo Lumpiolan mukaan yhdistyksestä ei ole alkuvuoden jälkeen kuulunut mitään.

– Jos he tulevat, he joutuvat hakemaan uuden kalastuskieltonsa ja hyväksyttämään sen meidän kautta, Lumpiola sanoo.

Kommentit (6)

 1. selenius

  Oikein hyvä että kylän pojat pääsevät taas ongelle.
  Tämä olikin turhaan kiellettyä ja kalastusharrastus uhkasi hiipua.
  Tosin eipä sinne enää istuteta mutta onko tuo vahinko vai ei sitä jokainen m,iettiköön.

 2. Antti

  Ei se ole erityisen hienoa että ”Pojat pääsee ongelle”. Jos sinne mennään ilman mitään alamittoja ja rajoituksia kahlaamaan kaloja niin kyllä sieltä saadaan kalakanta tuhottua. Jos taas koko koski on pari vuotta kalastuskiellossa niin nähdään lisääntyykö luonnollinen kanta.

  Nämä itsekkäät ”pojat pääsee ongelle” -tyypit tuskin välittävät siitä onko koski kalastuskiellossa jos valvontaa ei ole.

  • punainen paroni

   Katsotaan, jos ensi vuonna olisi ihan oikeaa luvanmyyntiä ja vähän uudistusta haihunkosken kalastus toiminnassa, vaikka erään nimeltä mainitsemattoman seuran toimesta! Aktiivisia tarvitaan mukaan talkoisiin ja jäseniksi!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?