Yhä nuoremmat lapset käyttävät Akaassa päihteitä – koululaiset vetävät kännejä myös keskellä viikkoa

Nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen, nuoriso-ohjaaja Sari Laaki ja vastaava nuoriso-ohjaaja Johanna Ala-Pappila toivovat, että vanhemmat jaksavat olla kiinnostuneita siitä, missä heidän lapsensa ja nuorensa liikkuvat.

Akaan kaupungin nuorisotoimen työntekijät ovat huolissaan päihteiden käytön yleistymisestä yhä nuoremmissa ikäluokissa. Sama huoli on noussut esiin muun muassa varhaisen puuttumisen työryhmässä, jossa ovat edustettuina nuorisotoimen lisäksi koulut, oppilashuolto ja Akaan seurakunnan nuorisotyö.

– Päihteiden käytöstä yhä nuorempien keskuudessa on tehty havaintoja koko talven ajan meidän alueellamme. Nuorimmat, joita itse olen kohdannut, ovat olleet kuudesluokkalaisia, kertoo nuoriso-ohjaaja Sari Laaki.

Päihteet ei ole ainoastaan viikonloppuiltojen ilmiö.

– On aika yleistäkin vetää kännit – tai mitä kuka vetääkin – perjantaina heti koulun jälkeen. Sitten kun nuori menee kotiin, hän on suurin piirtein jo tolpillaan, jotta kotona ei huomattaisi mitään. Mutta kyse ei ole pelkästään viikonlopuista, tätä tapahtuu myös viikolla, vastaava nuoriso-ohjaaja Johanna AlaPappila sanoo.

Nuoriso-ohjaajien mukaan päihteistä yleisimmät ovat alkoholi, kannabis, tupakka ja nuuska. Myös adhd-lääkkeet vaihtavat jonkin verran omistajaa.

– Nuuskaa on liikkeellä tosi paljon. Myös tupakointi ja nuuskaaminen ovat siirtyneet yhä nuorempiin.

Nuoret uskovat puhetta

Sari Laaki kirjoitti nuorten päihteiden käytön lisääntymisestä perjantaina 20.4. Facebookin Akaalaiset-ryhmään. Kirjoituksessa hän toivoi, että kodeissa oltaisiin tavallista enemmän kiinnostuneita siitä, missä ja kenen kanssa ja mitä tekemässä perheen nuoret vapaa-ajallaan ovat.

Ennen Facebook-kirjoitusta Laaki oli yhdessä kollegansa kanssa jalkautunut Toijalan rautatieasemalle tapaamaan sinne kerääntyneitä nuoria.

– Ennen kolmea näimme siellä ensimmäiset siiderit ja kaljat, joihin jouduimme puuttumaan. Paikalla oli meidän yläkouluikäisiä nuoria ja oli mopoautoa, mopoa ja skootteria. Sinne tuli myös autoja, joiden mukana osa nuorista poistui paikalta. Emme nähneet, että nuoret olisivat saaneet autoista jotain laitonta, mutta sellainen epäilys syntyi,  Laaki kertoo.

Laaki ilmoitti perjantai-iltapäivän levottomasta menosta myös poliisille. Nuorten kanssa tilanteet hoituvat yleensä puhumalla.

– Meillä nuoriso-ohjaajilla ei ole järjestysmiehen roolia, mutta meillä on yhteiset käytänteet, miten toimia. Nuoren kanssa keskustellaan, vanhempiin ollaan yhteydessä ja tarvittaessa muihin viranomaisiin kuten poliisiin ja sosiaalitoimeen. Yleensä nuoret antavat nätisti pullon pois ja ymmärtävät sen. Kun nuoriso-ohjaaja soittaa kotiin, vastaanotto on hyvin vaihteleva. Toiset vanhemmat huolestuvat ja sitten on niitä, joiden mielestä asia ei kuulu kenellekään muulle, Sari Laaki kertoo.

Akaan kaupungin nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen muistuttaa, että suurimmalle osalle akaalaisnuorista päihteet eivät ole ongelma, mutta nuorten päihteiden käyttö on kuitenkin nähtävissä kasvavana ongelmana. Nuorisotoimen työntekijät ovat havainneet ongelman yleistyneen Toijalassa ja Viialassa. Kylmäkoskella he eivät ole törmänneet vastaavaan.

Sari Laaki on nähnyt muutoksen työssään.

– Muutama vuosi sitten olin huolissani korkeintaan viidestä nuoresta, nyt heitä on parisenkymmentä, ja mehän emme näe kuin pienen osan nuorista, hän sanoo.

Nuoret liikkuvat lössissä

Nuoriso-ohjaajia mietityttää myös nuorten lössiytyminen, josta on tullut yleinen ilmiö myös muualla Pirkanmaalla.

– Viime kesänä Toijalan keskustassa pyöri 4–5 nuoren porukka, joka on kasvanut nyt lähes 20 hengen ryhmäksi. Mukaan on liittynyt myös nuoria Viialasta, joka tulevat lähijunalla Toijalaan. Lössissä pienimmät ovat kuutosia ja viitosia ja vanhimmat 19–20-vuotiaita täysi-ikäisiä. Lössi liikkuu tiivisti ja lössissä kaikenlaiset ilmiöt ovat mahdollisia, Johanna Ala-Pappila ja Sari Laaki sanovat.

Nuoriso-ohjaajien mukaan eniten lasten ja nuorten hyväksi voivat tehdä vanhemmat olemalla kiinnostuneita, missä oma lapsi tai nuori liikkuu.

– Lapsuus ei saa katketa siihen, kun lapsi siirtyy yläkouluun vaan vanhempien vastuu jatkuu täysikäisyyteen asti. Jos lapsi on joka arkipäivä koulun jälkeen ja viikonloput iltayhdeksään, -kymmeneen asti kadulla ja muualla, pitäisi vanhempien kysyä, onko se senikäisen paikka. Jos tekeminen on vain olemista, riskinä on, että siihen liittyy jotain ei-toivottavaa.

Nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen kertoo, että nuorisotoimi puuttuu ongelmiin tekemällä myös yhteistyötä kaupungin muiden hallintokuntien, seurakunnan ja kolmannen sektorin kanssa. Uutena toimintana nuorisopalvelut suunnittelee koulunuorisotyön aloittamista Akaan yläkouluilla, jolloin nuoriso-ohjaaja voisi tavata ja jututtaa nuoria heidän omassa ympäristössään.

Akaan kaupungin nuorisotoimi järjestää vanhemmille keskustelutilaisuuden päihteistä ja Akaan päihdetilanteesta torstaina 17.5. kello 18–20 Toijalan yhteiskoulun auditoriossa. Aiheesta alustava lääkäri Juuso Niemenpää Valkeakosken A-klinikalta sekä poliisin edustaja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.