Suunnistuksen iltarastit mullistuvat – kausi alkaa sprinttiradoilla Toijalassa

Kauden 2018 ensimmäiset Torstairastit suunnistetaan Toijalan keskustassa. Lähtö ja maali on Monitoimihallilla.

Kuntosuunnistuksen suosio on ollut kasvussa, ja jotta trendi jatkuisi vastaavana, on Suunnistusliitto kehittänyt kaikkien suunnistajien käyttöön Rastilippu-palvelun. Se muuttaa täysin kuntorastien ilmoittautumis- ja maksukäytännöt.

Rastilipun pilottivaihe alkoi viime vuonna, ja keväällä 2018 se otetaan laajasti seurojen ja suunnistajien käyttöön, myös Tarpian Suunnan ja Pirkkalan Hiihtäjien yhdessä järjestämillä Torstairasteilla.

Maksaminen on helppoa ja joustavaa

Uudella Rastilippu-palvelulla kuntosuunnistaja voi halutessaan ilmoittautua tapahtumiin älypuhelimella ja myös maksaa osallistumisensa mobiilisti. Rastilipun käyttö ei ole pakollista, joten Torstairasteille voi edelleen osallistua myös perinteisellä tavalla maksamalla karttamaksun käteisellä tai erilaisilla liikunta-, virike- tai kulttuuriseteleillä. Lisäksi edullisempia sarjalippuja on edelleen tarjolla.

– Uskomme, että parin vuoden sisällä valtaosa suunnistajista käyttää Rastilippua. Ilmoittautuminen ja maksaminen muuttuvat palvelun myötä todella helpoiksi ja joustaviksi, eikä käteistä tarvitse enää kuljettaa mukana taskuissa, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki kuvaa muutosta.

Akaalaisjuurinen Ilomäki, joka muutama vuosi sitten kutsuttiin Tarpian Suunnan kunniajäseneksi, kertoo Rastilippu-palvelun olevan investointi lajin tulevaisuuteen.

– Luotamme siihen, että se vakiintuu nopeasti suunnistajien käyttöön. Suunnistus kasvaa tällä hetkellä juuri kuntosuunnistuksen kautta. Suunnistusliitto haluaa olla luomassa kuntorasteista yhtenäistä ja nykyaikaista tuotetta. Samalla mahdollistamme kävijämäärien ja markkina-arvon kasvun jatkumisen, Ilomäki selvittää.

Sprinttiä kortteleissa ja koulujen pihamailla

Torstairasteilla Rastilippu-palvelu on käytössä ensimmäistä kertaa Toijalassa 19. huhtikuuta. Radoille pääsee kello 17 alkaen, ja maali sulkeutuu kello 20.

Tarjolla on sprinttiratoja juuri valmistuneella uudella Toijalan kartalla, jonka kartta-ammattilainen ja entinen tarpialainen Kimmo Viertola teki viime syksynä. Kartan pohja-aineistona on ollut Akaan kaupungin kantakartta ja maanmittauslaitoksen ilmaisaineistoja.

Suunnistus tapahtuu keskustan kortteleissa ja koulujen pihamailla. Jalkineiksi suositellaan lenkkareita tai nastattomia suunnistusjalkineita. Suunnistajat suunnistavat omalla vastuulla, noudattavat liikennesääntöjä ja eivät mene karttaan merkityille kielletyille alueille.

Radat ja matkat ovat A 2,8 km, B 2,6 km ja C 2,3 km. Optimireitillä matkaa kertyy 3,9, 3,7 ja 3,2 kilometriä.

Radat ovat kaikki luonteeltaan niin sanottuja kaupunkisprinttejä ja rastipisteet maltilla helposti löydettävissä.

Ajo-opastus Toijalan Torstairasteille on Hämeentieltä ja Kurisjärventieltä. Paikoitus tapahtuu monitoimihallin parkkialueilla.

Jatkossa Torstairasteja järjestetään viikoittain läpi kesän Akaassa, Lempäälässä, Pirkkalassa ja Vesilahdella. Kausi päättyy Lumijoella Kylmäkoskella lokakuussa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?