Koti keskellä kaupunkia ja judo pitävät Sinitaivas-orkesterin Juha-Matti Aholan Akaassa

Akaassa vuodesta 2009 asunut Juha-Matti Ahola haaveilee akustisen konsertin järjestämisestä Akaan kirkossa. Ahola on ilmoittautunut rumpaliksi myös paikalliseen harrastajabändiin.

Muusikko Juha-Matti Aholan, 34, mielestä Akaasta löytyy kaikki tarpeellinen. Suomen suosituimpiin tanssiorkestereihin kuuluvan Sinitaivaan laulaja ja rumpali on asunut Akaassa vuodesta 2009, jolloin hän muutti kotikaupungistaan Kouvolasta Akaan Viialaan kollegaltaan, laulaja Saija Tuupaselta ostamaansa kerrostaloasuntoon.

Ympäri Suomea keikkailevan Sinitaivaan soittajan toi moottoritien varrella sijaitsevaan Akaaseen kulkemisen helppous. Sittemmin intohimo kamppailu-urheiluun on juurruttanut miehen eteläpirkanmaalaiseen pikkukaupunkiin. Ahola opettaa junioreille judoa Toijalan Nuorisoseuran Judossa.

– Haluan kovasti nähdä, miten valmentamani judojunnut kehittyvät, Ahola sanoo.

Seitsemänvuotiaasta kamppailulajeja harrastanut Ahola on perustanut Akaaseen myös brasilialaiseen jujutsuun erikoistuneen Gracie Barra Akaan. Miehen uusin projekti on shodokan aikidon tunnetuksi tekeminen Suomessa.

Maalla on mukavaa

Juha-Matti Ahola aloitti soittamisen haitarilla kuusivuotiaana. Ensimmäinen haitari on kulkenut miehen mukana. 

Nykyisin Ahola asuu avovaimonsa kanssa Akaan keskustassa Toijalassa 100-vuotiaan ravintola Leskirouvan talon naapurissa. Ahola on kokeillut myös omakotitaloasumista maalla, mutta yli 150 keikkaa vuodessa ja hehtaarin tontti Akaan Lontilassa osoittautuivat hankalaksi yhdistelmäksi.

– Maalla asuminen olisi erittäin paljon minun juttuni, jos aikaa olisi enemmän. Kun sitä ei ollut, omakotitalosta tuli enemmän taakka. Muuten olisin kyllä tykännyt ihan perusmeiningistä, nurmikonleikkuusta ja metsähommista. Polttopuiden tekeminen oli ihan kivaa, Ahola sanoo.

Nyt Ahola nauttii keskusta-asumisen helppoudesta.

– Lähellä on hyviä ruokapaikkoja, kahvila ja kauppa kävelymatkan päässä – eikä tarvitse tehdä pihahommia.

Ahola ennätti tänä talvena myös monen vuoden tauon jälkeen luistelemaan Matinpuiston jäälle. Liikunnan puolestapuhujana Ahola toivoo kaupunkiin liikuntatiloja, jotka palvelisivat kamppailulajeja. Mustan vyön judoka olisi valmis jalkautumaan myös kouluille esittelemään kamppailu-urheilua.

Aholan vetämissä treeneissä on joskus mukana hänen neljävuotias tyttärensä. Tytär on innokas myös laulamaan.

– En ikinä pakottaisi häntä tekemään kumpaakaan. Tärkeintä on, että hän on onnellinen, Ahola toteaa.

Syöpä muutti kaiken

Juha-Matti Ahola on harrastanut kamppailulajeja pikkupojasta asti. Sydäntä lähellä ovat judo, brasilialainen jujutsu ja shodokan aikido. 

Keikkamatkoilla Juha-Matti Ahola käy treenaamassa reitin varrella sijaitsevilla saleilla.

– Istun niin paljon, että ilman urheilua kroppa ei kestäisi. Oikeastaan kyse on elämäntavasta, hän sanoo.

Elämäntapaa on vahvistanut oma sairastuminen. Aholalla todettiin vuonna 2011 kivessyöpä, jota hoidettiin sytostaateilla. Ahola parani, mutta syöpäkontrollit jatkuvat edelleen vuoden välein.

– Sairastuminen muutti kaiken ja vielä positiiviseen suuntaan. Sen jälkeen rupesin elämään täysillä, hän kertoo.

Hoitojen jälkeen vuonna 2012 Ahola teki ensimmäisen Japanin-matkansa. Judon ja aikidon kotimaa kiehtoo Aholaa, joka on käynyt maassa jo lähes kymmenen kertaa ja opetellut myös japanin kieltä.

Soittaminen on kivaa

Liikunta ja terveys ovat alkaneet kiinnostaa Juha-Matti Aholaa myös mahdollisena ammattina. Sinitaivas-orkesterin kanssa 11 vuotta kiertänyt Ahola nauttii edelleen soittamisesta, mutta keikkailun epäsäännöllisyys, reissaaminen ja huonosti nukutut yöt ovat saaneet miettimään muitakin vaihtoehtoja.

– Soittaminen on vaan niin kivaa, että vielä sitä jaksaa tehdä, mutta myös fysioterapia tai hierontahomma kiinnostavat. Miksei myös soitonopetus, Ahola pohtii.

 

 

Juha-Matti Aholan mukaan kävelymatkan päässä sijaitsevat palvelut tekevät keskusta-asumisesta helppoa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?