Elinvoimaa

Keskiviikkoaamulla jaettiin Akaan Seutu, niin kuin on tapana. Lehdessä oli hyviä artikkeleita, lukijoitten ja päättäjien kommentteja. Surullista on, että negatiivisten asioitten paino on melkoinen Akaan asioita käsiteltäessä. Huomioitava seikka on se, että se ei kuitenkaan ole lehden vika. Vika on ihan jossain muualla.

Asioita ei voida hoitaa hyvässä yhteisymmärryksessä, vaan ikään kuin vaaditaan päitä vadille. Tutkimuspyyntöjä, valituksia hallinto-oikeuteen ym. On totta kai tärkeää, että asioista tulee ottaa vastuu, silloin, kun asiat eivät ole hoituneet lain edellyttämällä tavalla. Mutta se, että ei pystytä nielemään sitä, että enemmistö on eri mieltä kuin itse yksilönä olen, viittaa demokratian ymmärryksen puutteeseen.

Päätöksenteon pitää nojautua lainsäädäntöön ja se koskee myös viranhaltijoita. Hankintalakia pitää noudattaa ja valvonta tulee suorittaa varhaisessa vaiheessa. Tähän on työkalut olemassa. Viranhaltijan päätöspöytäkirjoihin on syytä paneutua ja ottaa asiat lautakunnan käsittelyyn, mikäli päätökset eivät ole lainmukaisia. Meillä näitä on nyt tapahtunut, asiat pitää saada järjestykseen parhaalla mahdollisella tavalla. Paras tapa voisi olla hyvässä hengessä tehtävä yhteistyö.

Akaan Seudun välissä oli myös monipuolinen Elinvoimaa-liite. Pirkanmaalaisten kuntien hyviä hankkeita liitteessä esitellään monipuolisesti. Ilahduttavaa luettavaa. Mukana oli monta hyvää juttua myös Akaasta. Yhtä jäin kuitenkin kaipaamaan; kaupungin satsausta markkinoinnissa. Muut kunnat ilmoittelivat ylpeinä koko sivun mittaisesti itsestään, mutta Akaa ilmeisesti säästi tässäkin. Aikooko kaupunkimme säästää itsensä hengiltä?

Koska tulevalle maakuntahimmelille osoitetut tehtävät tulevat supistamaan kuntien tehtävät lähinnä elinvoimaan ja sivistykseen, on satsattava niihin. Uskallusta tulevaisuuden ratkaisuihin olisi oltava. Naapurikuntamme uskaltavat kehittää, sen näkee kaikesta. Me olemme nyt jälkijunassa, vaikka sijaintimme moottori- ja rautateiden risteyksissä antavat paremmat edellytykset kehittää kaupunkia kuin naapureittemme. Vai tulemmeko hirttäytymään homekouluihin?

Raija Toivonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.