Päätoimittaja emeritus Pentti Kokko on poissa

Juuri täytettyään kunnioitettavat 97 vuotta Viialan Sanomien perustajan ja päätoimittajan Pentti Kokon elämänlanka katkesi. Pitkän iän salaisuuden pohjana oli aikuisiässä ahkera liikunta ja nuoruudessa kilpaurheilu. Pentti syntyi Kiikassa 9.3.1921 ja kuoli Tampereella 13.3.2018. Nuorena hän toimi silloisen kotikuntansa jalkapalloseuran Vammalan-Tyrvään Seudun Palloseuran maalivahtina. Myös nyrkkeily, palloilu ja kuntoilu kiinnosti muutenkin innokasta penkkiurheilijaa koko iän.

Päätoimittaja emeritus Pentti Kokko 1921-2018.

Ammattinsa hän hankki Vammalan Kirjapainossa käsinlatojana. Työkaverinsa Ahti Ringin kanssa hän lähti nykyiseen Akaan Viialaan perustamaan omaa kirjapainoa 1950-luvun alussa. Toiminta- ja tilatarve kasvoivat koko ajan, viimeiseksi muutettiin entiseen Viialan rukoushuoneeseen, joka remontoitiin kirjapainoksi. Toiminta ja henkilökunta kasvoivat koko ajan ja yrityksestä tuli yksi merkittävimmistä työnantajista Viialan kunnassa.

Kun ilmaa tuli siipien alle, perustettiin oma paikallislehti Viialaan. Viialan Sanomien ensimmäisenä päätoimittajana oli Elma Okker, mutta jo vuoden jälkeen vastuutehtävät siirtyivät Pentin harteille. Ja 16 vuotta hän hoiti pestiään, siihen asti kunnes vastuu siirtyi seuraavalle sukupolvelle, joskin Pentti oli lehden teossa mukana aina vuoteen 1985.

Lehden päätoimittajana hän aloitti ensimmäisenä Pirkanmaalla agressiivisen ilmoitusmyynnin. Ei odotettu konttorissa, että asiakas toisi ilmoituksen, vaan asiakkaaseen oltiin puhelinyhteydessä ilmoitustilaa myyden. Samaa menetelmää Pentti käytti myös kirjapainon asiakkaiden suhteen ja kiersi autolla lähikunnissa kirjapainon kapasiteettia myymässä.

Päätoimittajakaudellaan Pentti Kokko toimi myös aktiivisesti nuoren Viialan kunnan elinvoiman edistämiseksi. Hän oli monessa mukana aktiivijäsenenä. Hän oli muun muassa Viialan Yrittäjien pitkäaikainen sihteeri, Lions Clubin perustajajäsen ja erikoisuutena myös Viialan Mieskuoron perustajäsen ja laulajaveli.

Väheksyä ei voi myöskään hänen panostaan alueella uuden ilmiön, ilmaisjakelulehti Pirkanmaan Sanomien luomisessa ja tekemisessä.

Ansioistaan työuransa ajalta Pentti Kokolle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali.

Arjen meriiteistä ehkä suurin oli maamme puolustaminen jatkosodassa. 17-vuotiaana Pentti lähti alokkaaksi ja jo kolme kuukauden kuluttua tuli komento rintamalle, jossa hän palveli tykistössä KT R 8:ssa koko sodan ajan. Siellä kuoriutui myös käsityötaitoinen Pentti. Asemasodan aikana hän ehti näpertää puusta kaikenlaista kädentaitoa vaativaa. Eläkepäivikseen hän suunnitteli puuveiston jatkamista.

Isän, isoisän ja isoisoisän ja suvun vanhimman sekä sotaveteraanin eläntaival katkesi vaikeaan sairauteen.

Esko Kokko

Pentin poika

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.