Mitä Luomalta ei saa, sitä ei tarvita

Jos Luoman 50 000 artikkelin tavarataivaasta ei löydy sitä mitä tarvitaan, se tilataan.

Luoman veljekset valmistautuvat sesonkiaikaan
Kevätauringon paisteessa alkavat Luoman veljesten kiireet lisääntyä. Maa on vielä lumen peitossa, mutta pihaan kurvaa autokuormallinen ruohonleikkureita odottelemaan nurmen trimmaajia. Viherpeukalot hakevat Luomalta siemeniä ja kasvatusmultaa kesän sato kiikarissaan.
– Kirsikkatomaatti on ykkönen, ja tomaatit yleensäkin, Markku Luoma kertoo puutarhaharrastajien suosikeista.
Tuttu ”Pankaas poiketen” -kyltti toivottaa asiakkaat tervetulleeksi jo yli kolmekymmentä vuotta toimineeseen rauta- ja maatalouskauppaan. Vuonna 1979 veljekset Markku, Pauli, Heikki ja Kari Luoma ryhtyivät pitämään isänsä perustamaa K-maatalouskauppaa. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 1984, perustettiin Veljekset Luoma.
Veljeksistä Heikki on vastuussa pienkonepuolesta, Pauli vastaa varastosta ja toimitusjohtajana toimineen Karin jäätyä eläkkeelle Markku siirtyi kuljetushommista kassan taakse. Yrityksessä työskentelee myös muuta sukua. Varastolta ja kuorma-auton ratin takaa löytyy Paulin poika Riku ja paperitöistä vastaa Karin vaimo Tuula Toivonen.
Millaista veljien kanssa sitten on tehdä töitä?
– Helppoa, koska kaikki yrittää puhaltaa samaan hiileen, Markku Luoma tuumaa.

Luomalta löytyy tavaraa molemmin puolin Hämeentietä ja varastollinen lisää satamasta. 50 000 erilaista myyntiartikkelia takaavat sen, että valikoimaa piisaa. Toisella puolella tietä on myymälä ja toiselta puolelta löytyvät rakennustarvikkeet ja muut isommat myyntiartikkelit. Monet vakioasiakkaista kurvaavat pihaan jo aamulla seitsemältä ja jatkavat Luomalta edelleen omalle työmaalleen. Tarvittaessa tavarat kuljetetaan asiakkaalle ja se hoituu ripeälläkin aikataululla.
– Mitä Luomalta ei saa, sitä ei tarvita, kertoo Markku Luoma ihmisten sanovan.
Siihen määrään kuuluu monenlaista aina moottorisahojen ja ruohonleikkurien pienistä varaosista turvakenkiin, rakennustarvikkeisiin, koiranruokaan ja hevosten kuivikkeisiin.
– Pultteja ja muttereitakin on iso valikoima. Sekä tavallisia että tuumarkierteisiä, Markku Luoma lisää ja lupaa, että jos jotain ei löydy, niin tilataan.
Sataman varastolla on säilytyksessä asiakkaiden ruohonleikkureita. Ne ovat talven aikana saaneet huoltoa ja huolenpitoa, jotta ovat siten kesän tullen valmiina leikkuuhommiin. Esimerkiksi päältä ajettava ruohonleikkuri vie paljon tilaa, eikä monilla ole talven ajaksi kotona sille säilytysmahdollisuutta. Ulkotiloissa ruohonleikkuri ei talvisaikaan viihdy, ja koneeseen ilmaantuu monenlaista vikaa, jos sen jättää talveksi taivasalle.

Kaupan päälle Luomalta saa aina hyviä neuvoja ja mukavaa turinointia.
– Yritetään säästää asiakasta turhilta kuluilta.
Niitä voi välttyä esimerkiksi käyttämällä ruohonleikkurissa oikeanlaista bensaa. Jos nimittäin syksyllä on tankannut leikkuriinsa tavallista bensaa pienkoneille tarkoitetun bensan sijaan, on hyvin todennäköistä, ettei kone inahda enää seuraavana keväänä. Luomalta löytyy tietotaitoa vuosikymmenien kokemuksella aiheesta kuin aiheesta. Esimerkiksi hevosista ja erityisesti lauantaisin.
Silloin Luoman Konttorilla kokoontuu varsinainen porinapiiri, kun parhaimmillaan parikymmentä hevosmiestä saapuu paikalle. Toijalan L-killaksi kutsuttu ryhmä on ollut koossa jo ainakin 15 vuotta, Markku Luoma muistelee. Toijalan L-kilta on esiintynyt muun muassa legendaarisen pakinoitsija Pitkon teksteissä. Tarinat eivät veljeksiltäkään lopu kesken ja juttumiehiä sekä sanaseppoja on osunut usein työharjoittelijoiksikin.

Luoman veljeksistä Markulla ja Paulilla on ravihevosia. Markku Luoma kertoo, että harrastus antaa mukavaa vastapainoa työlle. Harrastuskin periytyy isältä. Kustaa Luoma ja Muistokas olivat 80-luvulla ravipiireissä tuttu parivaljakko.

Tavaran toimitus asiakkaalle onnistuu tarvittessa ripeälläkin aikataululla, Markku Luoma lupaa.

Vielä on lunta maassa, mutta pian on jo ruohonleikkureille töitä. Kuvassa leikkureiden kanssa Pauli Luoma.

Veljesten lisäsi yrityksessä työskentelee muutakin sukua. Tuula Toivonen on Kari Luoman vaimo ja vastaa paperihommista.

 

Yksi kommentti

  1. heimosateri

    Olen Viialan ”kesäasukas” ja tottatosiaan Luomalla tulee muutaman kerran kesässä asioitua.
    Kävi tässä yksi kerta niin että ruohonleikkuriin ei löytynyt neljää sopivaa ruuvia. Joten joskus
    voi näinkin tapahtua. Muuten kyllä valikoima on heillä tosi iso.
    Heimo S.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?