Viksun kaupungin strategiailta

Akaan kaupungille työstetään parasta aikaa uutta strategiaa. Vaikka strategia on ensisijaisesti on valtuuston ja kaupunkiorganisaation työkalu, kysymyksessä on kaikille kaupunkilaiselle tarpeellinen asiakirja. Oikein tehty strategia on yksikertaisesti meidän juttu, johon sitoudutaan mielellään.

Viime viikon tiistaina Akaan strategiatyön tämänhetkistä tilannetta esiteltiin kaupunkilaisille. Illasta saatiin valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinosen tiukan ja haastavan alustuksen sekä ryhmätöiden seurauksena mielenkiintoinen ja paljon tietoa sisältänyt debatti. Keskustelu oli onnistunut ja tavoitteellinen.

Akaata ollaan määrittelemässä nyt viksuksi kaupungiksi, joka on vireä, innovatiivinen, kaunis, suvaitsevainen ja uudistuva. Näihin tavoitteisiin mennään erilaisin ohjelmin, jotka suunnitellaan kunnolla. Kaupunkilaisten mielestä Akaa ei esimerkiksi tällä hetkellä ole yleisilmeeltään kaunis ja houkutteleva. Viksussa Akaassa puistot, asemien seudut ja sisääntuloväylät laitetaan kuntoon.

Toive siistimmästä kaupungista ei ole uusi asia. Nyt se pitäisi vain ottaa talousarviota laadittaessa tosissaan.

Strategiailta tuotti moniin asioihin yksinkertaisia ratkaisuideoita. Luonto on kaupungissa lähellä. Toijalan Kuusikankaalta pääsee Sallinkulman sillan yli Viialaan. Tämä ulkoilumahdollisuus kaipaa vain vähän kohentamista. Satamaan eivät kaupunkilaiset halua asuinaluetta, sen sijaan jonkun Sataman lukuisista suunnitelmista soisi vihdoin toteutuvan.

Akaalaiset haluavat Akaa-viitat paikoilleen. Valtuusto siirsi rahapulassa hankkeen tulevaisuuteen ja tämä kaihertaa.

Kaikki ideat eivät tarvitse toteutuakseen suuria määrärahoja. Esimerkiksi asenteisiin vaikutetaan ajattelemalla ja keskustelemalla. Kylmäkoskea, Toijalaa ja Viialaa haikailevat työntävät samalla Akaata pois ajatuksistaan. Täällä asuu jo tällä hetkellä paljon kaupunkilaisia, jotka eivät tiedä vanhoista kunnista mitään. Istutetaanko heihin valittava asenne, vai katsotaanko eteenpäin. Tai muistetaanko vihdoinkin, miksi Akaa tehtiin ja toteutetaan se.

Muutos Akaassa tapahtuu ainoastaan luottamuksen ilmapiirissä. Valtuusto päätti vihdoin viime keskiviikkona, että myös Rasin koululle tilataan siirtokoulu. Tämä kummallinen ja arvoton näytelmä on osoitus siitä, että luottamukseen on vielä pitkä matka. Va. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori yritti esityksellään vielä kerran kävellä asiantuntijalautakunnan ja kaupunkilaisten yli, mutta kaupunginhallitus ja valtuusto tulivat järkiinsä. Rahaa totta kai palaa, mutta kaupunkilaisten käyttämiin asiallisiin tiloihin. Vitkuttelulla saatiin aikaiseksi vain se, että Viialaan syntyivät todelliset myyjän markkinat.

Viksu Akaan on myös toisten huomioon ottamista. Strategiailta osoitti, että kaupunkilaisia ollaan valmiita kuuntelemaan. Huomenna torstaina kuunnellaan yrittäjiä. Myös verkkokysely on tulossa. Nyt on sanottava ääneen asioita, vaikka se jankkaamiselta ja vanhojen kaivamiselta tuntuukin. Näin ei ole strategiaa koskaan Akaalle työstetty.

Akaan taloudellinen tila on haastava, mutta ei mahdoton. Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen nosti alustuksessaan aivan oikein esille Akaan verotulojen kehityksen. Nyt on korkea aika pohtia, millaisia uusia asukkaita tänne halutaan. Asukasprofilointi on tätä päivää ja Akaa on sellaisessa kohdassa karttaa, että sitä voidaan aivan mainiosti tehdä.

Kuinka kaupunkia kaavoitetaan, jotta tänne muuttaa varakkuutta. Mitä palveluja täällä tarvitaan ja miten kaupunki osallistuu palvelujen edellytysten luomiseen. Valkeakoski vie kaupunginkirjastonsa kauppakeskukseen. Tämä on tulevaisuutta voimakkaasti haltuun ottava päätös.

Mitkä ovat Akaan päätöksen, joilla otetaan tulevaisuutta haltuun ja pysytään ajassa kiinni?

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.