Valtion selvitysryhmä esittää Akaan ja Kittilän kuntaliitosta

Selvitysryhmän esityksen mukaan uuden yhteisvaltuuston kokoukset pidettäisiin vuorotellen Kittilän (kuvassa) ja Akaan valtuustosalissa.

Valtiovarainministeriön selvitysryhmä esittää Akaan ja Kittilän välitöntä kuntaliitosta. Perusteluna on mainittu kuntien samankaltainen päätöksenteollinen sekä elinkeinorakenteellinen tilanne. Kittilässä ei ole tällä hetkellä vakituista kunnanjohtajaa eikä Akaassa vakituista kaupunginjohtajaa.

Valtiovarainministeriö asetti aiemmin selvitysryhmän kartoittamaan toimenpiteitä, joilla voitaisiin ratkaista Kittilän kunnan poikkeuksellisen vaikea hallinnollinen tilanne. Ministeriö katsoi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa, joista kunta ei omin toimenpitein ole kyennyt selviytymään.

Selvitysryhmän mukaan muun muassa Kittilän luottamushenkilöorganisaatio on jakautunut vahvasti kahteen leiriin, mikä näkyy äänestyspäätöksinä, valituksina ja yhteisen tahtotilan puutteena sekä kyvyttömyytenä neuvotella yhteisistä linjoista.

Selvitysryhmä pitää uhkana sitä, että Kittilän kunnan kehitys ja kehittäminen pysähtyvät riitaisuuksien ja hallinnon sekavan tilanteen vuoksi. Kaikki aika ja energia vaikuttavat kuluvan oikeudellisiin selvityksiin, eikä kunnan toiminnan ja kehittämisen kannalta tärkeille asioille jää riittävästi aikaa.

Maansiirtotyöt Nahkialanvuoren hiihtomaan alueella Akaassa olivat elokuussa 2015 jo pitkällä.

Selvitysryhmä huomauttaa Kittilän kuntaa myös siitä, että kunnalle kuuluvia asiakirjoja on jäänyt toimittamatta asianmukaisesti asiahallintajärjestelmään.

Lisäksi Kittilän henkilöstöhallinnolliset resurssit ovat kunnassa riittämättömät, kun hallinnon sekava tilanne vie johtavien viranhaltijoiden työajasta poikkeuksellisen paljon aikaa.

Akaassa selvitysryhmän ei tarvinnut käydä, koska raportti saatiin tehtyä vaihtamalla jokaisen Kittilä-sanan kohdalle Akaa.

Levitunturin etelärinteiden hissien hankinta antoi alkusysäyksen Kittilän vuosia kestäneelle ja yhäti eskaloituvalle ongelmavyyhdelle.

Määräaikainen johtaja jatkaa Akaassa

Juhlavuottaan viettävä Kittilä on 139 vuotta vanhempi kuin Akaa.

Akaassa tietyt päättäjät ovat aimmin esittäneet poliisitutkintaa niistä kollegoistaan, jotka ajoivat kaupunginjohtajan irtisanomisen selvittämistä. Poliisi ei kuitenkaan käynnistänyt tutkintaa.

Kittilän asioita on tutkinut muun muassa keskusrikospoliisi. Ministeriön asettama selvitysryhmä esitti helmikuussa 2018 yhtenä toimenpiteenä, että syytteessä olevat Kittilän luottamushenkilöt olisi pidätettävä heti luottamustehtävistään virkarikosoikeudenkäyntien ajaksi.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti 26. maaliskuuta, että syytetyt saavat jatkaa normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti. Akaan valtuusto puolestaan päätti 28. maaliskuuta äänin 18-15 valita kaupunginjohtajan virkaan määräaikaisesti ajalle 1.4.–31.8.2018 suostumuksellaan yli vuoden Akaata eripituisissa pätkissä johtaneen henkilöstöjohtajan Briitta-Liisa Sinivuoren.

Akaan valtuusto päätti myös, kuten ennenkin, että mikäli hallinto-oikeus kumoaa kaupunginvaltuuston päätöksen 31.5.2017 (§ 63) ja Aki Viitasaari palaa kaupunginjohtajan virkaan ao. aikana, päättyy Aki Viitasaaren virkaan paluupäivästä henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren määräaikaisuus kaupunginjohtajan virassa.

Mäenlaskua ja monenlaista kultaa

Levitunturia (kuvassa takana) on talviurheilupiireissä verrattu ”Akaan Appalakkeihin” eli Kylmäkosken Veikkojen hiihtoparatiisiin Savikoskella.

Valtiovarainministeriö käynnisti välittömästi Kittilän valtuuston päätöksen jälkeen kuulemismenettelyn syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättämisestä luottamustoimesta oikeudenkäynnin ajaksi. Kuultuaan myös Akaan päätöksen selvitysryhmä näki ainoana vaihtoehtona Kittilän ja Akaan kuntaliitoksen.

Ryhmä löytää Akaasta ja Kittilästä hallinnollisen poikkeustilanteen lisäksi useita muita kuntaliitosta puoltavia yhteneväisyyksiä.

Selvitysryhmä esittää, että kittiläläiset vastaisivat huomattavasti suuremman kokemuksen vuoksi jatkossa myös nykyisen Akaan teiden ja yleisten alueiden talvikunnossapidosta.

– Kittilässä koko kaaoksen käynnistänyt kunnanjohtajan erottamistapaus juontaa juurensa Levin etelärinteen hissihankintoihin. Akaassa puolestaan jouduttiin taannoin äänestämään Nahkialanvuoren ulkoilualueen kehittämiseen esitetystä 60 000 euron määrärahasta, selvitysryhmä kertoo ja jatkaa.

– Akaassa Ilomäentiellä erityisesti pääsiäispöytiin yli 50 vuoden ajan tuotettu ruskea kulta on verrattavissa Kittilän Suurikuusikon kaivoksen antiin ja merkitykseen. Sanomattakin on selvää, että Suurikuusikon kultaan rinnastuu myös Akaan asema Suomen hunajapääkaupunkina. Onhan hunaja kennojen kultaa.

Akaan Seutu ei tavoittanut ketään mistään kommentoimaan valtiovarainministeriön selvitysryhmän esitystä millään tavalla.

Kommentit (4)

  1. Hugh Wilkins

    Oikeaa journalistiikkaa. Lisää tätä, jossa rivien välistä pilkottaa totuus: Akaa on purettava alkutekijöihin, kunnallispoliitikot ja viranhaltijat juriidiseen vastuuseen. Heillä on vakuutukset, joista kunta saa hölmöilyjen kustannukset katettua.

  2. Matti Laine

    Hyvä juttu , olisipa vaan totta, huonommaksi ei voisi enään mennä missä tilanteessa ollaan.
    Aamulla kun lähdin täältä sontulan periltä oli iloinen yllätys tiet oli aurattu, mutta kun saavuin vanhalle Toijalan rajalle niin totuus valkeni Kaupungin tiet auraamatta niin kuin aina
    nyt on tainnut jo hukkua kadunrakennusmestarikin.
    Kyllä Kittilän miehet varmaan olisi jo tiet hoitanut kun ne tietysti luulisi että tänne kylään eksyy turisteja. Ja koulupuolihan Kittilässä on kunnossa ne teki sinne muutama vuosi sitten uuden koulun. Että toivottavasti tämä liitos toteutuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?