Turku–Tampere-välille tarvitaan moottoritie

Pirkanmaan Keskustan mielestä Turun ja Tampereen välille tulisi rakentaa moottoritie mahdollisimman pian. Tällä hetkellä Turun ja Tampereen välinen tie ei palvele Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntaa ja maakuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla. Valtatien hitaus, metsikköisyys ja peurakolarialttius ovat haitaksi niin yrityksille kuin yksityishenkilöille.

Tulevien maakuntien tehtäväksi jää paljon puhutun Sote-kokonaisuuden lisäksi myös esimerkiksi maakunnan kaavoitus ja liikennejärjestelyiden suunnittelu. Pirkanmaan Keskusta näkeekin, että moottoritie Suomen kahden merkittävän kaupungin välille olisi erinomainen hanke yhdessä Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien sekä valtion kanssa.

Moottoritie parantaisi sen varrella asuvien maakuntalaisten mahdollisuutta liikkua keskuskaupunkeihin palveluiden ja työpaikkojen luo sujuvasti, nopeasti ja turvallisemmin, ja näin ollen se tekisi maakunnasta yhtenäisemmän. Yhtenäisemmän maakunnan, jossa pirkanmaalainen voi asua halutessaan myös kaupungin ulkopuolella sujuvammin, vaikka valtaosa palveluista ja työpaikoista keskittyisikin Tampereelle.

Moottoritiellä olisi suotuisia vaikutuksia myös niin sanotun Helsinki–Turku–Tampere-kasvukolmion kehitykseen ja yhteistyöhön. Kasvukolmion merkitys koko Suomen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kehityksessä kasvaa lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmäksi, joten on enemmän kuin perusteltua huolehtia alueen toimivasta liikenneverkosta.

Lisäksi muun muassa Pirkanmaan ja Keski-Suomen rahtiliikenne saisi jouhevamman yhteyden Turun satamaan, joka vaikuttaisi myönteisesti alueiden elinkeinoelämän kehitykseen ja loisi tarvittavaa infrastruktuuria uusia tehtaille ja työpaikoille.

Tampereen seutu on yksi Suomen nopeimmin kasvavia alueita ja moottoritie Turkuun lisäisi Tampereen seudun ja koko Pirkanmaan vetovoimatekijöitä niin uusien asukkaiden kuin yritysten silmissä sekä helpottaisi maakuntalaisten arkipäiväistä liikkumista. Pirkanmaan maakunnan kannalta Tampere–Orivesi- tien erittäin kiireellinen parannus on luontainen lähtölaukaus suurprojektille valtatiellä 9.

Aino-Riikka Simula

Pirkanmaan Keskustan varapuheenjohtaja

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.