Päivässä purkkiin ja ensi-ilta filkkareilla

Akaalaisnuoret pääsivät mestarikurssilla päärooleihin – katso tuore lyhytelokuva Akaan Seudun verkosta

Siina Mäkinen ja Sissi Perunka (takana) saivat opastusta elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Esa Illiltä muun muassa kameran käytössä.

–  Onko teidän elokuvallanne jo nimi? elokuvaohjaaja Esa Illi kysyy, kun viiden yläkoululaisen ryhmä aloittaa hetkeä aiemmin kuvatun lyhytelokuvansa editoimisen.

Kello on puoli kolme iltapäivällä, ja elokuvan on määrä olla valmis neljältä.  Ensi-iltaan Tampereen elokuvajuhlilla on kaksi päivää aikaa. Meneillään on valtakunnallisen Koulujen elokuvaviikko -hankkeen järjestämä Elokuvan mestarikurssi, jolle pääsi mukaan 24 pirkanmaalaista lasta ja nuorta. Kuusituntisen kurssipäivän aikana nuorten on tarkoitus tehdä elokuva alusta loppuun omin voimin.

Viialan yhtenäiskoulun 9B-luokan Siina Mäkinen ja Sissi Perunka hakivat kurssille luokanvalvojansa Kaisa Mikkosen vinkistä.

–  Olemme tehneet koulussa videoita, ja ajattelin, että tämä voisi olla kiva juttu, Siina Mäkinen kertoo kuvausten lomassa.

Näyttelemisestä kiinnostuneet tytöt saivatkin tehdä lyhytelokuvassaan pääroolit. Mutta sitä ennen oli tehtävä paljon muutakin. Helpointa oli kenties elokuvan genren valinta. Siina Mäkisen mukaan ryhmän kaikki jäsenet olivat yksimielisiä siitä, että liki tyhjillään olevassa tamperelaisessa opinahjossa kuvataan kauhuleffa.

Ryhmää luotsaava ohjaaja Esa Illi myöntää, että olisi toivonut nuorten tekevän jotakin hauskaa.

–  Yleensä elokuvajuhlien yleisö tykkää eniten huumoripitoisista jutuista. Mutta kauhu on useimmiten nuorten suosikkigenre. Se kuuluu tiettyyn ikään.

Esa Illi on käsitellyt nuoruutta omissa elokuvissaan sekä tehnyt muutenkin nuorten kanssa paljon töitä.  Nuoret ovat aiheena myös parhaillaan työn alla olevassa dokumenttielokuvassa, jonka käsikirjoituksen Illi kertoo juuri saaneensa valmiiksi.

Siina Mäkinen (vas.) ja Sissi Perunka näyttelevät päärooleja kauhupätkässä Syypää. Lyhytelokuva syntyi yhden päivän aikana Tampereella pidetyllä Elokuvan mestarikurssilla.

Samaa ei voi sanoa yläkoululaisten ryhmästä, joille ohjaaja antaa puolisen tuntia lisäaikaa.

–   Ehdottomasti vaikeinta oli käsikirjoittaminen eli juonen kehittäminen, Siina myöntää, kun kamera viimein käy.

Kamera – käy – olkaa hyvä

Kun kohtaukset ovat kutakuinkin kasassa, on aika käydä läpi kameran, kuvaamisen, äänittämisen, kuvauspaikan ja valaistuksen perusasioita. Ensimmäiseksi kuvauspaikaksi nuoret ovat valinneet liikuntasalin yhteydessä olevat suihkutilat. Ne todetaan liian kaikuviksi ja haasteelliseksi peilien vuoksi.

–  Kuka teistä on ohjaaja? Esa Illi kysyy, kun kuvauspaikka on vaihtunut pukuhuoneeseen.

Vesilahtelainen Tarmo Ylivinkka ilmoittautuu ohjaajaksi, ja hän aikoo myös hoitaa suurimman osan kuvaamisesta.

– Oho, se on vaikea yhdistelmä, Illi toteaa.

Koviin moneen ottoon ei aikataulu taivu, mutta kahden jälkeen iltapäivällä kaikki tarvittavat kohtaukset ulko- ja lähikuvia sekä kameratakaa-ajoja myöten ovat kasassa. Elokuva on torstai-iltaan mennessä saanut myös nimen Syypää.

Elokuvaohjaaja Esa Illin seuraava oma ohjaustyö on nuorista kertova dokumenttielokuva.

Elokuvaviikkoa vietetään taas lokakuussa

Mestarikurssin kouluttajina toimivat ohjaaja Esa Illin lisäksi oululaisen Valveen elokuvakoulun opettajat, ja kurssi toteutettiin yhteistyössä Tampereen mediakoulun ja Tampereen elokuvajuhlien kanssa. Koulujen elokuvaviikko on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema valtakunnallinen hanke, joka tuo elokuvaa osaksi kouluopetusta. Seuraavan kerran elokuvaviikkoa vietetään 1.–5. lokakuuta.

–  Toivomme, että osallistujat saavat kurssilta ideoiden ja mukavan kokemuksen lisäksi kipinän jatkaa elokuvaharrastusta ja että innostus elokuvien tekemistä kohtaan leviää myös kurssilaisten kouluihin, kertoo hankkeen koordinaattori Minea Taivalaho.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?