Sijaisäiti Heli Harinen pelkäsi jo menettäneensä huumekoukkuun jääneen tyttärensä

Tiina Rissa (vas.) Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:stä on toisena ohjaajana Akaassa alkavassa Päihdemieli-ryhmässä. Läheisten päihteidenkäytön kokenut Heli Harinen toimii yhdistyksessä vapaaehtoisena.

Heli Harinen on kahden aikuisen lapsen sijaisäiti, jonka vanhemmuutta ovat varjostaneet lasten päihdeongelmat. Sijaislapset, tytär ja poika, ovat kuuluneet tamperelaisperheeseen kaksi–kolmevuotiaasta lähtien.

Tytär aloitti huumeiden käytön 16-vuotiaana, ja sitä jatkui 13 vuotta. Päästyään irti huumeista tytär sairastui psykoosiin. Pojan elämää on puolestaan mutkistanut liiallinen alkoholinkäyttö.

Heli on kokenut lastensa tilanteesta syyllisyyttä ja miettinyt, minkälainen äiti hän on ollut ja mitä hänen olisi pitänyt tehdä toisin. Raskainta äidille on ollut tyttären huumevuosina koettu avuttomuuden tunne.

– Se on aivan hirveää. Olen aina halunnut toimia ja tehdä, mutta mikään mitä teimme ei auttanut, Heli sanoo.

Tilanne vaikutti myös Helin omaan terveyteen. Hän on sairastanut masennusta, johon on useita syitä, mutta sairaus paheni tyttären huumevuosien aikana.

Yhteys tyttäreen katkesi pariksi vuodeksi

Tyttären huumeiden käyttö paljastui sijaisvanhemmille sattumalta, kun Heli etsi tyttärensä huoneesta tämän ystävien yhteystietoja, kun tytär ei eräänä perjantai-iltana tullut kotiin koulusta. Heli löysi kalenterin, johon tytär oli kirjoittanut merkintöjä ”selvin päin”.

Tarjolla olleesta terapiasta huolimatta tytär ei päässyt eroon huumeista, vaan päätyi käyttämään yhä kovempia aineita.

– Juuri ennen kuin hän täytti 18, hän karkasi kotoa ja jäi sille tielleen. Pariin vuoteen en kuullut hänestä mitään. Mietin, onko hän kuollut, kunnes hän otti yhteyttä. Tapasimmekin välillä, mutta se oli tosi masentavaa, koska hän oli aina aineissa, Heli muistelee.

Äiti ei kaipaa humalaisen soittoja

Vasta huumepöllyssä tapahtunut vakava loukkaantuminen viitisen vuotta sitten ja siitä seurannut neljän kuukauden sairaalajakso katkaisivat tyttären huumeputken. Tytär toipui myös psykoosista.

Tällä hetkellä molempien lasten tilanne on hyvä. Tytär opiskelee ja poika on töissä ja suorittaa ammatillista kurssia. Kummallakin on vuokra-asunto.

– Poika käyttää alkoholia runsaasti, mutta koetan pysyä asiasta erossa. Olen sanonut, että älä soita minulle humalassa, Heli kertoo.

Kamalinta on kärsiä yksin

Heli yrittää opetella, että hänen ei tarvitse olla aina käytettävissä ja auttaa.

– Olen oppinut antamaan vastuuta enemmän läheiselle itselleen hoitaa asioitaan, vaikka eihän se helppoa ole. On ollut tärkeää oppia, että kannattaa pitää itsestään huolta ja tehdä asioita, joista saa voimaa. Jos itse voin huonosti, minusta ei ole auttamaan muita. Toki minulla on edelleen tekemistä, että pysyttelen irti lasten asioista.

Heli on kokenut saaneensa tukea ja apua Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n ryhmistä.

– Kun kerroin oman tarinani ja toiset kertoivat omaansa, se tuntui tosi hyvältä. Muillakin oli samanlaisia murheita. Ryhmässä ei ole enää yksin taakkansa kanssa. Kaikkein kamalinta on kärsiä yksin.

Helin mukaan on ollut huojentavaa oivaltaa, että asioiden hoitaminen ei ole vain hänen vastuullaan vaan sitä varten on olemassa ammatti-ihmisiä.

– Siinä kyllä valtava taakka putoaa harteilta.

Heli arvelee saaneensa itse tarjota muille päihdeongelmaisten läheisille toivon kipinän siitä, että asiat voivat kääntyä parempaan.

– Voin ryhmässä sanoa, että tyttäreni käytti huumeita 13 vuotta, mutta hän toipui. Vaikka en uskaltanut sitä itsekään enää toivoa, se ihme tapahtui.

 

Akaassa aloittava Päihdemieli-ryhmä tarjoaa tukea päihderiippuvaisen omaiselle

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry järjestää yhteistyössä Valkeakosken A-klinikan kanssa Akaassa yleisöluennon päihderiippuvuuden synnystä ja sen hoidosta tiistaina 20.3. kello 18.30–20. Luento pidetään SPR Akaan tiloissa Sykkeellä (Valtatie 9, Toijala). Luennoitsijana on Valkeakosken A-klinikan hoidosta vastaava lääkäri Juuso Niemenpää. Luento on suunnattu erityisesti omaisille mutta myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Lisäksi huhtikuussa Sykkeellä järjestetään koulutuksellinen ryhmä päihteidenkäyttäjien omaisille ja muille läheisille. Päihdemieli-ryhmässä käydään keskustelujen ja harjoitusten avulla läpi sitä, millaisia haasteita, ajatuksia ja tunteita läheisen liiallinen päihdekäyttö tuo omaisen elämään.

Ryhmä kokoontuu Sykkeellä tiistaisin 10.4., 17.4. ja 24.4. kello 17–19. Ryhmän ohjaajina toimivat vastaava koordinaattori Tiina Rissa Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:stä ja sosiaalityöntekijä Tuija Jokela Valkeakosken A-klinikalta.

Kokoontumisissa pohditaan muun muassa rajojen asettamisen tärkeyttä ja omaisen roolia suhteessa sairastuneeseen.

– Tavoitteena on, että omainen ei olisi niin alttiina läheisen voinnin ja tunne-elämän vaihteluille. Jokaisella on oikeus omaan elämään ja oikeus sanoa ei. Omaisen ei tarvitse olla käytettävissä eikä vastata puhelimeen vuorokauden ympäri, Tiina Rissa sanoo.

Luentotilaisuus sekä Päihdemieli-ryhmä ovat maksuttomia. Luentotilaisuuteen voi ilmoittautua 18.3. ja Päihdemieli-ryhmään 5.4. asti Tiina Rissalle joko soittamalla numeroon 040 5050 819 tai lähettämällä sähköpostia tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi.

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>