Lintuasiantuntijan mukaan Haihunkosken lopetettu joutsen ei olisi toipunut lentokykyiseksi

Poliisi lopetti Viialan Haihunkoskessa asustaneen siipirikon joutsenen 28.2. Poliisi sai linnusta useita ilmoituksia. Ennen linnun ampumista poliisi konsultoi linnun tilanteesta valkeakoskelaisen lintuasiantuntijan, lintuhoitolan pitäjän Markku Alangon kanssa.

– Eläinsuojelullisesti oli ehdottoman tärkeää ja oikein, että lintu lopetettiin, Alanko toteaa.

Alanko ei itse käynyt paikan päällä katsomassa joutsenta, mutta siitä otettujen kuvien perusteella hän vakuuttui linnun tilanteen olevan toivoton. Alangon mukaan lintu ei olisi toipunut enää lentokykyiseksi.

– Siiven vauriot olivat sitä luokkaa. Sen koko vasemman siiven käsisulat olivat pahasti rispaantuneet ja osassa oli pelkästään sulkaruotu eikä sulkasukasia ollenkaan. Kun näin käy, vesilintu ei saa suittua rasvaa, millä se pitää itsensä vesitiiviinä. Siipeen alkaa kertyä vettä ja siihen alkaa kasvaa jääpallo, kun joutsen laskee siivenkärjen veteen ja nostaa ylös, Alanko kertoo.

Haihunkosken joutsenen siipeen oli ehtinyt jo muodostua jäämöykky.

– Siipi oli kastunut läpeensä ja varmasti osittain jäätynyt, eikä siinä ollut täyttä määrää sulkia ja höyheniä suojaamassa kosteudelta ja kylmyydeltä, Alanko toteaa.

Alangon mukaan on normaalia, että osa joutsenista jää talveksi Suomeen.

– Joutsenet ovat laiskoja muuttajia varsinkin, jos kyseessä on yksinäinen ja vanha lintu. Aikuiset joutsenet eivät välttämättä lähde muuttomatkalle, jos niillä on mahdollisuus saada täällä ruokaa.

Alanko kertoo terveen aikuisen joutsenen pärjäävän kovallakin pakkasella.

–  Ne kärsivät pakkasta hyvinkin paljon. Kolmekymmentä astetta ei ole niille yhtään mitään. Ne pystyvät pienentämään verenkierron jaloissa niin pieneksi, että se toimii sen verran, että jalat eivät jäädy. Joutsen saattaa olla 2–3 päivää samalla paikalla jäällä, minkä takia ihmiset saattavat olettaa sen jäätyneen kiinni. Henkilökohtaisesti en ole tavannut joutsenta, joka olisi ollut kiinni jäässä, Alanko kertoo.

Haihunkosken lopetettu joutsen jätettiin paikalleen, koska sen hakeminen olisi poliisin mukaan ollut liian vaarallista.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.