Akaassa on enemmän päivähoitolapsia kuin koskaan – Sahurin päiväkotiin esitetään taas lisärakennusta

Tero Mäki toi tyttärensä Nellin Sahurin päiväkotiin tiistaiaamuna.

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto esittää, että Sahurin päiväkodin tontille Viialaan rakennetaan erillinen lisärakennus. Sahurin päiväkoti on rakennettu vuoropäiväkodiksi vuonna 2009, ja mahdollinen laajentamistarve ennakoitiin jo silloin paaluttamalla noin 350 neliömetrin alue lisärakentamista varten. Rakennusoikeutta tontilla on käyttämättä lähes 2000 neliötä.

Sivistyslautakunta käsittelee Tero Kuusiston esitystä torstaina 15. maaliskuuta. Sen jälkeen asia etenee kaupunginhallitukseen ja valtuustoon. Lautakunta päätti jo 5.10.2017 esittää hallitukselle ja valtuustolle rakennuksen toteuttamista, mutta asiaa ei ole käsitelty kummassakaan elimessä.

Akaan kaupungin tämän vuoden budjetin investoinneissa rakennusta ei ole, mutta se onkin tarkoitus toteuttaa leasingvuokrasopimuksella. Vuokra vähentää hankkeeseen käytettävää kaupungin omaa pääomaa ja maksetut vuokrat hyvitetään ostohinnassa vuokra-ajan loputtua, mikäli rakennus ostetaan omaksi.

Kahden viikon päästä kolme vuotta täyttävä Nelli on vielä tällä hetkellä 1-3-vuotiaiden Nikkarit-ryhmässä. Tero Mäki on ollut tyytyväinen Sahurin vuoropäiväkotiin.

Myöskään vuokrarahoja ei budjetissa ole, vaikka Akaan varhaiskasvatusjohtaja Anneli Säteri kertoi Sahurin päiväkodin laajennustarpeesta ja ylipaikoilla toimivista päiväkotiryhmistä Akaan Seudussa jo viime vuoden toukokuussa.

– Olen kuullut, että poliittinen konsensus ei ole ollut niin suuri asian suhteen. En tiedä, emmekö ole osanneet tuoda tarvetta riittävän selkeästi esille. Ymmärrän sen, että Viialan koulujen tilanne on ollut niin katastrofaalinen, että varhaiskasvatus on jäänyt hiukan varjoon näiden tilanteiden keskellä, Säteri pohtii.

Teknisen toimen ja sivistystoimen hankesuunnitelmassa laajennuksen kuukausivuokraksi on arvioitu 6 800 euroa. Päälle tulevat lämmityskulut ja sähkö.

– Alkuperäiseen talousarvioesitykseen oli varattu tästä johtuva vuokrakulu, mutta se on myöhemmin poistettu, että päästiin sivistystoimen osalta nollatulokseen. Olen varautunut, että löydämme rahat loppuvuodeksi, Säteri sanoo.

Jos alkuperäinen aikataulu olisi pitänyt, tilanne olisi toinen.

– Kyllä sitä keskusteltiin jo elokuun 2017 alkuun, mutta siitä se on pikku hiljaa myöhentynyt. 1.8.2018 ei ole realistinen, mutta loppuvuosi 2018 varmasti on.

Paljon pieniä lapsia ja vuorohoitoa

Sahurin päiväkodin laajennus tarvitaan, koska Akaan varhaiskasvatuksessa on nyt ennätysmäärä lapsia. Tällä hetkellä luku on lähes 690, ja kevään aikana lapsia on tulossa hoitoon vielä noin 15.

Sahurin päiväkodin Nikkarit-ryhmässä lähes kaikki lapset ovat vuorohoidossa. Lastentarhanopettajana ryhmässä on Kirsi Autio.

– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon lapsia varhaiskasvatuksessa tai jonossa. Laajennuksen tarve on alkuvuoden aikana vielä kasvanut, sillä vaikka lasten syntyvyys näyttää laskevan, meille on tullut lapsia ennätysmäärä tähän kevääseen. Se on lyönyt ällikällä meidät kaikki, ja olemme pahoillamme, että emme ole osanneet varautua, Anneli Säteri sanoo.

Viialan alueella Pajantien päiväkodin paikkaluku on 108 lasta, Nahkalinnan 33 ja Sahurin päiväkodin 66. Tilanpuutteen vuoksi lapsia on sijoitettu Viialan päiväkoteihin ylipaikoille tammi–helmikuussa.

Päivähoitoon tulevien lasten määrää on lisännyt se, että työssäkäyntialue laajeni vuoden 2017 alusta ja akaalaisten työllisyystilanne on muutenkin parantunut.

– Työpaikka pitää ottaa, jos sitä tarjotaan, ja yllättävästi on myös tänne muuttavia perheitä. Se on positiivinen asia, sanoo Anneli Säteri.

Ihmisten parantunut työllisyystilanne näkyy erityisesti Sahurin päiväkotiin keskitetyn vuorohoidon käytön lisääntymisenä. Vuoden 2016 lopulla vuorohoitoa käytti noin 25 lasta, ja nyt määrä on yli 50.

Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkotiryhmässä saa samanaikaisesti olla alle 3-vuotiaita enintään 12 lasta ja yli 3-vuotiaita enintään 21 lasta. Akaassa erityisesti nuorimpien hoitolasten määrä on kasvanut, mikä myös kasvattaa lisätilan tarvetta.

Kahdeksan jälkeen tiistaiaamuna Nikkarit-ryhmän Iita (takana), Eveliina (vas), Elias, Karoliina ja Silja olivat kaikki jo aamupalalla. Vuorohoitolasten määrä Akaan päiväkodeissa kaksinkertaistui vuodessa. Erityisesti 1–3-vuotiaiden ryhmiin on tullut paljon uusia lapsia, ja lisää on tulossa.

Nahkalinnan päiväkoti saatetaan sulkea

Sahurin päiväkodin lisärakennukseen tulisi muunneltavat ryhmätilat kahdelle tai neljälle lapsiryhmälle, sosiaalitilat henkilöstölle sekä toimistotilaa. Vuorohoidon toiminnot siirrettäisiin lisärakennukseen. Vuorohoito toimii eri kellonaikaan kuin päiväryhmät, joten se käyttää päiväryhmän kanssa samoja tiloja.

– Vuorohoidolla on tarve tarkoituksenmukaisille keittiötiloille, koska ilta- ja viikonloppuruokailut nykyiselle 5–15 lapselle järjestetään ryhmätiloissa. Nykyinen ryhmätilassa oleva keittiö on mitoitettu pienelle lapsimäärälle, se on epäkäytännöllinen ja tarvittavilta varusteiltaan puutteellinen, kerrotaan asian valmistelutekstissä.

Mikäli kaksiryhmäinen Nahkalinnan päiväkoti tulee lähiaikoina elinkaarensa päähän, Sahurin lisärakennus ei lisäisi Viialan paikkojen lukumäärää. Asemakaava mahdollistaa Sahurin jatkeeksi myös kaksikerroksisen lisärakennuksen. Tällöin tilatarpeet jouduttaisiin pohtimaan eri näkökulmasta.

Viialan keskustassa sijaitseva Nahkalinna on toinen kahdesta päiväkodista, joiden sisäilmakyselyssä esille tulleita haasteita kaupunki ryhtyy selvittämään. Asiasta ilmoitettiin viime tiistaina. Anneli Säterin mukaan on varauduttava siihen, että Nahkalinnan toiminta tarvitsee uudet tilat.

– Kyllä se on meidän strategiassa ollut koko ajan, että vanhoista ja huonoista kiinteistöistä pyritään eroon. Nahkalinnan piha on tietysti loistava, mutta ei sitä ole tehty päiväkodiksi, Säteri sanoo.

Sahurin lisärakennusta on suunniteltu nykyisen päiväkodin perään, valmiiksi paalutetulle alueelle, mutta omaksi rakennuksekseen.

Se jää hänen mukaansa muiden selvitettäväksi, tehdäänkö Nahkalinnaan mittavia peruskorjauksia ja onko se kannattavaa.

– Jos se on peruskorjaus, yksikkö sulkee ovensa remontin ajaksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.