Katseet Viialaan

Akaan kaupungin FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ltä tilaaman Viialan Keskustan koulun rakenne- ja kosteusteknisten vaurioiden väliraportti on synkkää luettavaa. Kustannuslaskelmassa on 16 kohtaa, jotka yhteensä merkitsevät ainakin 3 812 900 euron menoerää, jos koulua korjaamaan lähdetään.

Raportin tekee erityisen synkäksi se, että se paljastaa joko tahallisesti tai tahattomasti tehtyjä asioita tai tekemättä jättämisiä. Keskustan koulun peruskorjaus ei ole oikein ollut kenenkään hallinnassa. Tämä sinänsä ei ole uusi asia. Veronmaksajien on oikeus kuitenkin  kysyä, miksi tässä ollaan. Tämä on ollut ihmisten tekemää työtä, joten ihmiset löytyvät töiden ja päätöksien takaa. Kuka kantaa vastuun? Nyt ei riitä enää se, että yli 7 miljoonan euron remontin epäonnistuminen vähätellään arkistoon. Ja mitä maksaakaan se, nyt ja tulevaisuudessa, että Viialan taajaman koululaiset ovat väistötiloissa siellä sun täällä.

Keskustan koulu on vain yksi Viialan taajamassa oleva epäonnistunut Akaan peruskorjauskohde. Samat ongelmat ovat tulleet julki myös Rasin ja Hirvialhon kiinteistöistä. Näidenkin rakennuksien korjaukset on suunniteltu, toteutettu ja valvottu. Onko? Ainakin Rasin koulun ongelmia vähättelivät koulussa työskentelevätkin niin lahjakkaasti, että valtuustokin harhaantui.

Nyt on Akaan kaupunkiin toimijana luotto mennyt koululaisilta, heidän vanhemmiltaan ja kaikilta asianosaisilta. Opettajia ja koululaisia on pysyvästi sairastunut. Akaan kaupunki on kummallisessa valossa. Tuskin kukaan on halunnut tilanteen kehittymistä tällaiseksi. Ne, jotka eivät ole akuutisti kouluongelman kanssa tekemisissä ihmettelevät, miksi tätä koko ajan jauhetaan. Onpa niitäkin, jotka nostavat keskusteluun koululaisten kotiolot vähätelläkseen koulujen ongelmia.

Väliraportin viesti on selvä: Keskustan koulua ei kannata korjata. Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta ja sitouttavaa päätöksentekoa. Nyt tarvitaan työrauha sekä Akaan luottamishenkilöille että viranhaltijoille. Järkevin päätös on rakentaa Viialaan yksi uusi monitoimirakennus, johon sijoitetaan nykyistä isompi yhtenäiskoulu sekä tarvittavat liikunta- ja kulttuuritilat. Näin Akaa saa Viialaan lippulaivan, jolla myös  kaupungin pahoin tärveltynyttä imagoa päästään korjaamaan.

Uuden monitoimirakennuksen rakentaminen Viialan taajamaan ei ole mitenkään helppo juttu. Kaupungilla ei ole rahaa ja kolmas talouden tasapainottamisohjelma on tulollaan. Uudisrakennuksesta tulee väkisinkin suuri ja osa rakastaa pienuutta. Rahaa Akaa saa verottamalla ja oiva arkkitehti osaa suunnitella uudisrakennuksen, jossa pienikin on kaunista.

Poliittista johtajuutta on katsoa ongelman yli ja pyrkiä ratkaisuun. Toki päätöksenteko tarvitsee vielä lisää selvityksiä tuekseen, mutta tasapainottamisohjelmaa ei tässä tilanteessa kannata miettiä. Akaan tilannetta ei paranna yhtään sekään, että hoetaan sisäilmaongelmia olevan muuallakin. Katseet on käännettävä Viialaan, koska viialalaiset ansaitsevat nyt jos koskaan parempaa kuin ikinä on tarjottu.

Akaa ei selviä ongelmistaan vain talouden tasapainottamisohjelmia tekemällä. Säästämisessä ja karsimisessa on se paha puoli, että siinä voi mennä kruununjalokivetkin. Ja jos koko ajan strategiaa tehtäessä puhutaan rahasta, tehdään niin vaatimatonta, että se ei palvele ketään. Tasapainottamisohjelman on pidettävä sisällään rajuja ratkaisuja, koska lillukanvarsiinkin aiemmin tarttumalla on saatu vain ihmiset vihaiseksi.

 

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>