"Ala itse väittää, etteivät he osaa"

Erkki Virtanen suosittaa koulujen ja päiväkotienkin rakentamiseen allianssi-elinkaarimallia

Puhdas sisäilma -seminaarissa Valkeakoskella puhunut selvitysmies Erkki Virtanen nimitti kuntien rakentamista rakennusmafiaksi. Valkeakoski-Tohkan Rotaryklubin valtakunnallinen sisäilmaseminaari etsi vastausta kysymykseen Mikä on totuus?

Pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä valtion rakennushankkeita selvittänyt työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen sanoo, että julkiset rakennukset olisivat tulevaisuudessa paremmassa kunnossa, jos rakentajat suhtautuisivat rakentamiseen vakavammin.

Tämä tarkoittaisi Virtasen mukaan sitä, että esimerkiksi uusien koulujen ja päiväkotien rakentaja ottaisi kokonaisvastuun sekä varsinaisesta rakentamisesta että rakennusten huollosta esimerkiksi 24–30 vuoden ajaksi.

– Silloin paitsi rahalla myös maineella olisi merkitystä. Täytyy olla tosi uhkarohkea rakentaja, jos lähtee elinkaarimallilla korjaamaan homeista tai mädäntynyttä rakennusta.

Erkki Virtanen luovutti selvityksensä pääministeri Juha Sipilälle viime vuoden maaliskuussa. Selvityksen lähtökohtana oli etsiä ratkaisuja valtion rakennushankkeiden suunnitteluun ja tehokkuuteen sekä aikataulu- että kustannusongelmiin. Monien valtion rahoittamien uudiskohteiden budjetti oli ylittynyt jopa 50 prosentilla. Pahimpia viimeaikaisia esimerkkejä ovat muun muassa yli miljardin maksanut Länsimetro, Olympiastadion tai Helsingin Musiikkitalo, jonka budjetti ylittyi sekin kymmenillä miljoonilla euroilla.

Vaativien ja miljoonia maksavien julkisten rakennushankkeiden kohdalla Virtanen suosittaa allianssimalliin siirtymistä, ja mainitsee Tampereen rantatunnelin hyväksi tyyppiesimerkiksi onnistuneesta allianssimallista.

– Tunneli valmistui ajallaan ja pysyi budjetissa, ja rakentajalle maksettiin kuuden prosentin tulospalkkio.

Selvitysmies Erkki Virtanen suosittaa allianssimalliin siirtymistä myös valtion osarahoittamissa rakennushankkeissa. Elinkaarimallissa rakentaja olisi vastuussa uudisrakennuksesta sen koko elinkaaren ajan. Vetoapua rakentaja saisi tulo- ja arvonlisäverotuksen kevennyksistä.

– Esimerkiksi kunta maksaisi silloin rakentajalle tasaisesti koko rakennuksen elinkaaren ajan esimerkiksi siitä, ettei katto ala parin vuoden päästä vuotamaan.

Selvityksensä tueksi Virtanen haastatteli anonyymisti 41:tä rakennus- ja projektijohtamisen kotimaista toimijaa. Heidän mukaansa suomalainen projektiosaaminen on laajalti riittämätöntä. Yksi keskeinen syy löytyy riittävän koulutuksen puutteesta.

– Ei voi tulla hyvää jälkeä, jos tekijöillä ei ole riittävää perus- ja jatkokoulutusta. Korkein alan auktoriteetti yksityiseltä puoleltakin sanoi, ettei Suomessa ole projektiosaamista lainkaan. Ala itsekin siis väittää, etteivät he osaa, Erkki Virtanen raportoi.

Erkki Virtanen on pitkäaikainen valtionvarainministeriön virkamies, joka tuli tunnetuksi 1990-luvun laman aikana budjettipäällikkö Raimo Sailaksen aisaparina. Suorapuheisuudestaan lisänimenkin saanut Virtanen jäi eläkkeelle kansliapäällikön virasta vuonna 2015.

Valkeakoskella pidettyyn seminaariin osallistui Viialankin kouluja tutkinut diplomi-insinööri Kari Immonen. Yksi päivän puhujista oli itsekin hometalossa asunut toiminnanjohtaja Hannele Rämö.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?