Milla Vanne ja Kim Ketonen opettelevat kokkitaitoja viiden tähden hotellissa Saksassa

Valkeakoskelainen Kim Ketonen ja akaalainen Milla Vanne ovat kolmannen vuoden kokkiopiskelijoita.

Valkeakosken ammattiopiston (VAAO) kolmannen vuoden kokkiopiskelijat Kim Ketonen Valkeakoskelta ja Milla Vanne Akaasta ovat suorittamassa opintojaan koulutussopimuksella Saksassa Rotenburgissa sijaitsevassa viiden tähden Hotel Landhaus Wachtelhofissa. Liikkuvuusjakso on toteutettu Erasmus+ hankeohjelman Learning by Living -hankkeen rahoituksella.

Opiskelijat ovat päässet heti alusta asti tositoimiin luksustason keittiössä. Opiskelijoiden tehtäviin on kuulunut muun muassa A’ la carte -annosten esivalmisteluja sekä esillelaittoa. Erasmus+ -liikkuvuusjaksot eivät ole pelkkää työntekoa, ja tämänkin jakson aikana opiskelijat pääsevät vapaa-ajallaan tutustumaan myös lähikaupunki Bremeniin sekä Hampuriin.

Kimin ja Millan majoitus on järjestetty perheeseen, jonka tytär suoritti vastaavan jakson Valkeakosken ammattiopiston ravintola- ja catering-alalla muutama vuosi sitten. Kokkiopiskelijoiden vastavuoroista liikkuvuutta on toteutettu yhteistyössä saksalaisen oppilaitoksen BBS Rotenburgin kanssa jo yli kymmenen vuotta ja tänäkin keväänä neljä saksalaisopiskelijaa suorittaa opintojaan VAAOssa.

Hotel Landhaus Wachtelhof sijaitsee Rotenburgissa Saksassa.

Myöhemmin keväällä kaksi kokkiopiskelijaa on lähdössä Pohjois-Italiaan Veronaan vastaavalle liikkuvuusjaksolle perhehotelliin Valkeakosken ammattiopiston yhteistyöoppilaitoksen ENAC Ente Nazionale Canossianon välittämänä.

Kahdeksan viikkoa ulkomailla

Valkeakosken ammattiopistossa osallistuminen kansainvälisiin liikkuvuusohjelmiin on mahdollista kaikilta ammattialoilta. Kansainvälisiä, koulutussopimuksella työpaikalla järjestettäviä koulutusjaksoja toteutetaan sekä Erasmus+ -hankeohjelman rahoituksella että oppilaitoksen omarahoituksella.

Oppilaitoksessa käynnistettiin järjestelmällinen kansainvälisten opiskelijavaihtojen kehittäminen vuonna 2009 ja tämän jälkeen noin 200 opiskelijaa lähes kaikilta VAAOn ammattialoilta on suorittanut pitkäkestoisen vaihtojakson. Yleisimmin jakson pituus on ollut kahdeksan viikkoa.

Ulkomailla opitaan kieltä ja kulttuuria ammatillisten taitojen lisäksi. Liikkuvuusjaksolla olleiden opiskelijoiden oman palautteen mukaan jaksojen suurin vaikuttavuus syntyy kuitenkin useimmiten henkisen kasvun ja itsenäistymisen tiimoilta.

Kristiina Vilpas

Mikko Siirilä

Opiskelijat ovat heti päässeet osallistumaan A´la carte -annosten esillelaittoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?