Leomuovi osti kilpailijansa Kankaanpäästä

Sami Rantalaa (vas.) ja Risto Kalliaista ei Leomuovin kasvuvauhti kylmää. Kankaanpääläisen WM-Plastin osto tuo taloon kauan kaivatun muottivalmistuksen.

Akaalainen Leomuovi Oy on ostanut kilpailijansa WM-Plastin Kankaanpäästä. Kaupat tehtiin noin vuoden kestäneiden neuvottelujen jälkeen 19. tammikuuta.

WM-Plast on Leomuovin tavoin muoviosien suunnitteluun ja tuotantoon erikoistunut ruiskuvaluyritys. Akaalaisfirman kannalta tärkeintä on, että WM-Plast myös suunnittelee ja valmistaa muotteja.

– Meillä oli tarve saada muottivalmistus ja huolto kuntoon. Pienten muottipajojen vetäjät alkavat eläköityä, ja joku ratkaisu piti löytyä. Nyt saamme hankittua sekä muotit että niiden huollon omassa omistuksessa olevasta yrityksestä, Leomuovin toimitusjohtaja Risto Kalliainen iloitsee.

– Saamme myös lisää tuotteita ja paremmat mahdollisuudet myydä nykyisiä tuotteitamme uusille asiakkaille.

WM-Plastin omistivat kaksi yksityistä omistajaa ja rahasto, joka halusi löytää sille ostajan.

– Myyjä oli myymässä ja asiakas ostamassa. Kun saatiin luvut kohdalleen, molemmat olivat tyytyväisiä, kiteyttää Leomuovin toinen omistaja ja tekninen johtaja Sami Rantala.

Lisää väkeä haetaan eri puolille tehdasta

Noin 20 henkeä työllistävä WM-Plast jatkaa omana mutta Leomuovin kokonaan omistamana yrityksenä Kankaanpäässä. Sen liikevaihto on vuosina 2013–2016 ollut noin 2 miljoonaa euroa.

Risto Kalliaisen mukaan Kankaanpäähän on tulossa joitain tehostamistoimia kuten järjestelmien yhtenäistämistä. Sami Rantala mainitsee myös automatisoinnin uudistustarpeet etenkin muottipuolella.

Leomuovilla on vakinaisessa työsuhteessa 23 henkilöä, minkä lisäksi se työllistää kymmenkunta muuta henkilöä. Risto Kalliainen kuvaa yritystä kasvuhaluiseksi ja kasvuhakuiseksi, ja yritysostojen lisäksi kasvua onkin tapahtunut sekä omalla että viereisellä, Akaan kaupungilta ostetulla tontilla.

– Edellinen laajennus oli hyvä ja oikea-aikainen. Se helpotti logistiikkaa. Mutta WM-Plast ei olisi tälle tontille enää mahtunut, Sami Rantala toteaa.

Viialaan Schaumanintien ja Rautatienkadun kulmaan levittäytynyt Leomuovi on joutunut aiemmin katselemaan muitakin paikkoja.

– Kun viereistä tonttia ei vielä ollut, kiersimme myös naapurikuntien halleja. Nyt olemme erittäin tyytyväisiä, että kaupunki on myynyt tontteja. Se on mahdollistanut laajentumisen ja laajentamisen, Kalliainen kertoo.

Leomuovin liikevaihto viime vuodelta on 4,4 miljoonaa euroa. Kasvua oli 21 prosenttia, ja tahdin on tarkoitus jatkua.

– Kokonaisuutena WM-Plastin kanssa on tarkoitus mennä lähemmäs seitsemää miljoonaa, Rantala sanoo.

Leomuovi etsii riveihinsä myös lisäväkeä sekä tuotantoon, toimistotyöhön että ostoon ja projektinhoitoon. Kesätyöntekijöitä otetaan tänä vuonna 20–30, ja haku on päällä yrityksen nettisivuilla.

Akaan kaupungin ohella Leomuovin omistajakaksikko kiittelee rahoittajaansa Akaan Seudun Osuuspankkia, joka suhtautui myötämielisesti kasvuun ja kaupantekoon.

– Paikallisin voimin ostettu, kiteyttää Sami Rantala ja paljastaa myös kauppahinnan, joka WM-Plastista maksettiin.

– Se on joko isomman tai pienemmän lottovoiton summa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.