Jouni Koski vetäytyi Akaan kaupunginjohtajakisasta

Akaan kaupunginjohtajan virkaa hakenut Jouni Koski ilmoitti perjantaina Akaan kaupungille vetävänsä hakemuksensa pois.

Akaan kaupunginjohtajan virkaa hakenut Laurea-ammattikorkeakoulu Oy:n rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski on vetänyt hakemuksensa pois. Koski kertoo ilmoittaneensa vetäytymisestään sähköpostitse kaupungille perjantaina.

Akaalainen Koski oli yksi kolmesta valintatyöryhmän keskiviikkona haastattelemasta kaupunginjohtajahakijasta.

Jouni Koski sanoo, että hän ei näe edellytyksiä toimia tehtävässä niin kuin haluaisi. Hän viittaa johtajuuteen ja avoimeen viestinnän kulttuuriin.

Koski ihmettelee, että samaan aikaan hakuprosessin kanssa toisaalla kysytään suostumusta virkaan. Viime keskiviikkona Akaan Seutu uutisoi kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Rämön (sd) kysyneen Urjalan kunnanjohtajan Hannu Maijalan kiinnostusta tehtävään. Maijala on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä.

– Jotenkin tuntuu, että on mikä tahansa asia kunnassa, saa se aina jotain kummallisia käänteitä. Se, että hakuprosessista on tullut ihmeellinen sirkus, antaa ymmärtää, että tehtävä ei ole minua varten. Toiminnan pitäisi olla linjakasta ja läpinäkyvää. Jos kerran halutaan lisää hakijoita, olisi paljon linjakkaampaa avata prosessi kokonaan uudestaan. Tämä tuntuu vähän oudolta, Jouni Koski sanoo.

Koski on ilmoittanut omalle työorganisaatiolleen jatkavansa sitoutuneesti nykyisessä tehtävässään.

Kosken mukaan on todella tärkeää, että Akaa saa kyvykkään kaupunginjohtajan, jolla on kokemusta ison organisaation johtamisesta.

– Tuntuu pelottavalta, että tähän tehtävään kukaan lähtisi liian ohuella johtamiskokemuksella. Kaiken kaikkiaan kun katsoo kunnan tilannetta, kaikki käppyrät, joiden pitäisi näyttää alaspäin, näyttävät ylös, ja käppyrät, joiden pitäisi näyttää ylöspäin, näyttävät alas. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitaan kyllä todella vahvaa osaajaa. Se tarkoittaa myös sitä, että koko kunnan pitää sitoutua Akaan tilanteen oikaisuun, pelkällä virkamiesmeiningillä ei se korjaannu mihinkään.

Jouni Kosken mukaan väärinpäin kulkevat käppyrät eivät vaikuttaneet hänen päätökseensä vetäytyä kisasta.

– Tottahan toki tutkin asiat, ennen kuin lähdin virkaa hakemaan. Itselläni on johtajakokemusta korkeakouluista – nyt on menossa 19. vuosi. Alun perin kaupunginjohtajan tehtävässä kiinnosti minulle rakkaan kaupungin kehittäminen. Sinällään tämä on samaan aikaan osaavalle ihmiselle mielenkiintoinen johtamiskeissi. Olen vilpittömän huolestunut siitä, mihin Urjalankin herrasmies viittasi, että tilanne ei ole kauhean helppo.

Kosken päätökseen ei vaikuttanut myöskään kaupunginjohtajan virasta erotetun Aki Viitasaaren tekemän valituksen käsittelyn keskeneräisyys hallinto-oikeudessa.

– On inhimillistä, että hän teki asiassa valituksen. Ymmärrän myös heitä, jotka ovat tätä ratkaisua ihmetelleet, sillä kaupunginjohtajan toimintaedellytykset määrittää kaupunginvaltuuston luottamus. Olen hieman yllättynyt siitä, että ei päätetty heti palkata muutosjohtajaa kaupunginhallituksen alaisuuteen huolimatta hallinto-oikeuden ratkaisusta. Näin olisi varmistettu organisaation toiminta- ja kehittymiskyky huolimatta ”riidasta”, Koski toteaa.

Juttua täydennetty Kosken kommentilla valitusasiasta. 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.