"Vuonna 2018 sisäilmasta oireilevia autetaan ja tuetaan"

Valtion hanke tähtää terveisiin tiloihin vuonna 2028

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) esitteli Valkeakoskella hanketta, joka lupaa Suomen julkisten tilojen olevan terveitä vuonna 2028. Homeloukkuun jääneitä kansalaisia opastava Hannele Rämö toivoi hallitukselta apua myös yksityiselle puolelle.

Nopeimmat ehtivät vielä kommentoida valtioneuvoston hanketta Terveet tilat 2028, jonka tiedotus- ja kuulemiskierros päättyi viime viikolla. Ohjelma viimeistellään tämän kuun lopulla, joten palautetta ohjelmasta ehtii vielä antaa valtioneuvoston kansliaan joko sähköpostilla tai pikaviestipalvelu Twitterissä hastagillä  #TerveetTilat2028.

Hankkeen tavoite on julkisten rakennusten sisäilmaongelmien vähentäminen ja ennaltaehkäisy. Viimeistään vuonna 2028 oppilaitokset, päiväkodit, hoitolaitokset ja muut julkiset rakennukset ovat hankkeen tavoitteiden mukaan turvallisia käyttää siitä riippumatta, kuka rakennuksen omistaa. Myös julkisissa rakennuksissa sisäilmasta kärsivien sosiaaliturvaan luvataan parannusta vuoteen 2028 mennessä.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) esitteli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) johtamaa hanketta sisäilmaseminaarissa Valkeakoskella.

– Sisäilmasta oireilevia autetaan ja tuetaan jo tänä vuonna, ja hyvistä kokemuksista tiedotetaan, Kiuru selvitti.

Hometalon ostajat ovat omillaan

Asumisterveysliitto AsTe Oy:n toiminnanjohtaja Hannele Rämö penäsi kansanedustaja Pauli Kiurulta toimia myös yksityiselle puolelle. Rämön mukaan Suomessa jää vuosittain 300–400 perhettä vakavaan homeloukkuun. Pahimmillaan ihmiset menettävät kotinsa, kaiken irtaimen omaisuutensa, terveytensä, työkykynsä ja jäljelle jää vain kasa velkaa.

– Asumisterveysongelmista kärsiville ei ole Suomessa mitään toimivaa avustus- tai tukijärjestelmää. Nämä ihmiset jäävät täysin oman onnensa nojaan, sillä kaikki eivät pääse edes velkajärjestelyjen piiriin, Rämö muistuttaa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen STEAn rahoituksella pyörivä kansalaisjärjestö AsTe ry antaa maksutonta puhelin- tai sähköpostineuvontaa vuosittain yli 5000 avuntarvitsijalle. Kuukausittain järjestö saa noin 150 puhelua.

– Juuri nyt maassamme on todella vaikea olla sisäilmasta sairastunut tai muille epäpuhtauksille altistunut. Valtion terveyshaitta-avustukset ja määrärahat poistuivat keinovalikoimasta jo vuonna 2014, Hannele Rämö toteaa.

Rämön mukaan myös kuntien terveydensuojelupalveluiden taso ja asunnontarkastusten jonotusaika vaihtelevat paikkakunnittain.

– Olen seurannut tätä aihetta 25 vuoden ajan, eikä mikään ole muuttunut. Tuskin muuttuu jatkossakaan, erilaisia home- ja kosteusvaurioisia taloja seminaariyleisölle esitellyt Rämö päätti.

Linkki: http://vnk.fi/terveet-tilat-2028

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.