Männikön asuinalueen ensimmäinen talo valmistuu hyvää vauhtia

Pasi ja Helena Maaninka kahvipaussilla tulevan kodin keittiössä, johon Helena halusi ehdottomasti valkoiset kaapinovet.

Pasi ja Helena Maaninka kutsuvat itseään leikkimielisesti uudisraivaajiksi. He ovat ensimmäisiä, jotka ostivat tontin Männikön asuinalueelta Viialasta. Lempääläntien varressa sijaitsevat tontit ovat olleet myynnissä vuodesta 2013 lähtien.

Uusperhe alkoi miettiä talon rakentamista kolmisen vuotta sitten. Pasi asui tuolloin kerrostalossa Nokialla, Helena puolestaan omakotitalossa Tampereella.

Maaningat käyvät töissä Lempäälässä, joten he harkitsivat myös tontin ostamista sieltä. Tampere karsittiin heti pois vaihtoehdoista tonttien korkean hinnan vuoksi.

– Akaa oli selkeä ratkaisu hinnan takia. Lempäälässä tontit ovat puolta kalliimpia, Pasi selvittää päätöstä päätyä Akaaseen.

– Kävimme katsomassa Akaassa myös muita tontteja, mutta tämä Männikkö vain iski meihin parhaiten, Helena täydentää.

Pariskunta sanoo varaamansa tontin olevan alueen paras. Se sijaitsee rinteen päällä ja on kulmatontti, joka rajoittuu yhdeltä sivulta puistoalueeseen.

Tontin pohja on vankka, joten se ei vaatinut paalutuksia, kuten alempana sijaitsevat kosteammat tontit saattavat vaatia. Toisaalta tontilla oli isoja kiviä, jotka piti louhia pois perustusten tieltä.

Maaningat halusivat jykevämmän takan kuin mitä valmispaketissa on. Toisella puolella takkaa on leivinuuni.

Sisätiloissa on vielä tekemistä

Maaningat varasivat tontin kesäkuussa 2016. Kaupat tehtiin vuotta myöhemmin. Hintaa tontille tuli 26 000 euroa.

Rakentamista ei ollut tarkoitus aloittaa kovin pian, mutta yllättäen sekä Helenan että Pasin myynnissä olevat asunnot menivät kaupaksi nopeammin kuin he olettivat.

Sopiva talopaketti löytyi pitkällisen etsinnän jälkeen Jukkatalolta. Sisusta itse -talo toimitettiin heille viime heinäkuussa, ja se nousi pystyyn nopeasti.

– Olen rakennusalan ammattilainen, joten rakennustyöt sujuvat. Ikää on kuitenkin jo sen verran, etten halunnut tehdä koko taloa itse. Tämä oli hyvä valinta, sillä pääsin heti tekemään sisätöitä, kun ulkopuoli oli valmis, Pasi Maaninka sanoo.

Hän aloitti talon sisähommat viime syyskuussa.

Useita muutoksia valmispakettiin

Talossa on neljä huonetta ja keittiö. Pinta-ala on 124 neliötä. Tontille sai rakentaa vain yksikerroksisen talon, mikä aiheutti Helenalle ensin vähän nikottelua.

Makuuhuoneen tapetin kuviointi juontaa juurensa siihen, että Pasi on alunperin lähtöisin pohjoisesta.

– Ymmärsin kuitenkin, että se on järkiratkaisu. Emme ole enää parikymppisiä emmekä tästä nuorru.

Konkretiaa yksikerroksisen talon hyödyistä toi se, että Pasin vanha isä ei päässyt viimeisinä vuosinaan omakotitalossa enää lainkaan toiseen kerrokseen. Iän karttuessa yksikerroksisessa talossa on puolensa.

Talo on ulospäin jo melko valmiin oloinen.

Pariskunta teki talon pohjaratkaisuun useita muutoksia. Pesuhuoneeseen ja saunaosastolle on nyt kulku myös heidän makuuhuoneestaan kodinhoitohuoneen lisäksi. Toisella puolella taloa olevan vessan paikkaa siirrettiin, jotta kahdesta makuuhuoneesta saatiin samankokoiset. Vessaan haluttiin myös ikkuna.

Toiseen makuuhuoneeseen majoittuu Helenan teini-ikäinen tytär, joka käy tällä hetkellä lukiota Tampereella. Toinen makkareista tullee olemaan yhdistetty vieras- ja työhuone.

– Halusimme ehdottomasti puukiukaan saunaan, vaikka valmispaketissa oli sähkökiuas. Tässä on varaus sillekin, mutta saa nähdä, tuleeko se ikinä käyttöön, Helena miettii.

Pasi ja Helena Maaninka suosivat sisustuksessa harmaata ja valkoista. Vessaan haluttiin valmiista suunnitelmasta poiketen myös ikkuna.

Ensi kesäksi uuteen kotiin

Tähän asti kaikki on mennyt talonrakennuksessa suunnitelmien mukaan, eikä ongelmia ole tullut. Suunnitelmissa on, että Maaningat pääsevät muuttamaan taloon kesäksi.

Rakennusprojekti on silti ollut rankka Pasille, joka on usein mennyt tekemään talolle toisen työpäivän heti palkkatöiden jälkeen.

Talon valmistuttua muuttokuntoon Pasi alkaa rakentaa autotallia, jossa on jo perustukset valmiina. Pihaakin pitäisi laittaa ensi kesänä.

– Mutta sitten on jo helpompaa, kun asumme tässä, Helena hymyilee.

Sekä Helenalla että Pasilla oli ennestään muutama Akaassa asuva tuttu. Maaningat kutsuvat Viialaa ihanaksi pikkukyläksi, johon on mukava muuttaa maaseudun rauhaan. He kiittelevät myös alueen hyviä ulkoilumahdollisuuksia.

Maaningat halusivat takan yhteyteen myös leivinuunin.

Helena löysi pesuhuoneen lattiakaivon kanneksi perinteisestä poikkeavan mallin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.