Hyvin valvottu on puoliksi korjattu

Olipa kerran keskikokoinen kaupunki nimeltä Örkkilä. Kaupunki oli ajautunut talousvaikeuksiin, jonka seurauksena kaikesta säästettiin, tiet olivat kuoppaisia ja pimeitä, eihän kaupungilla ollut varaa pitää katulyhtyjä päällä. Koululaisille tarjottiin huonoa ruokaa, talonmiehet ja siivoojat olivat lomautettuina, sijaisia ei saanut palkata. Terveydenhuollossakin lähinnä toivottiin potilaille ihmeparantumista tai nopeaa kuolemaa, se kun oli halvempaa kuin mihinkään toimenpiteeseen ryhtyminen.

Tätä kaupunkia johtivat Excel-taulukoihin tuijottavat virkamiehet, muutamien asianarvon tuntevien konsulttien avustuksella. Menot olivat Örkkilässä jatkuvasti liian suuria, säästää pitäisi vielä jostakin ja paljon! Excel-uskovien onneksi kaupungin valtuustossa oli aktiivisia kaupungin toimintojen ulkoistamisen puolesta puhujia. Ulkoistaminen toisi säästöjä, vakuuttivat he omia hienoja Excel-taulukoitaan esitellen.

Niin siinä sitten kävi, että kaupunkiin rakennetun uuden ja upean TERveyskeskus-VAnhainkoti-uimaHALLIn – jota myös TERVAHALLIksi nimitettiin – kunnossapito ulkoistettiin. Jarrumiehille näytettiin pitkää nenää ja sille yhdelle kukkahttutädille myös. Kilpailutuksen jälkeen Tervan kunnossapidon sai hoidettavakseen seuraaviksi 12 vuodeksi Örkkilän tupa ja halli Oy. Hieno homma, sehän työllisti paikallisiakin. Muutaman vuoden päästä tosin kävi niin, että tämä firma myytiin isommalle kansalliselle toimijalle, kunnossapito siirtyi yrityskaupan myötä Suomen Talo ja Tila Oy:lle. Vanhat tekijät saivat pitää työpaikkansa, mitä nyt vähän toimenkuvat muuttuivat ja laajenivat – olihan tällä yhtiöllä huollettavia kiinteistöjä naapurikunnissakin.

Seitsemän vuotta Tervahalllin valmistumisen jälkeen terveydenhoitaja Pirkko Yläpöpilä aivasteli työhuoneessaan jatkuvasti, eikä hän ollut ainoa. Vanhainkohtia pyörittävä yritys joutui talousvaikeuksiin kun nenäliinojen menekki ylitti 347 prosenttia ennakoidun. Uimarit olivat onneksi tyytyväisiä, mitä nyt muutamat vähän astmaisia. Kaupunkilaiset alkoivat kuitenkin puhua sisäilmaongelmista  ja rakennuksen huonosta kunnossapidosta.

Kaupunki päätti tässä vaiheessa selvittää, onko Tervahallin kunnossapidon valvonta ollut toimivaa. Todettiin, että Tervahalli oli ollut satunnaistarkastuksissa kaksi kertaa. Teknisen toimen edustajana valitettavan sairastapauksen vuoksi ensimmäisellä kerralla oli tarkastuksessa toiminut kaupungin markkinointi ja tiedotuspäällikkö Usko Ällänlompolo. Tarkastus oli suoritettu uimahallin tiloissa, olipa ilmeisesti saunottukin ja ehkä vähän nautittu viilentäviä juomiakin, ainakin erään kaupungin arkistosta löytyneen edustuslaskun mukaan. Toisella kerralla tarkastus oli tehty toimitettujen omavalvontaraporttien tarkastuksena, tarkastuksen oli suorittanut kesätyöntekijä teologian ylioppilas Toivo Ällänlompolo. Tämän jälkeen kaupunginvaltuusto oli leikannut kunnossapidon toiminnan tarkastukseen varattuja määrärahoja ja henkilöstöresursseja tarpeettoman suurina ja väärin kohdennettuina eräitten Excel-uskovien konsulttien kehotuksesta 33 prosenttia. Tämänjälkeiset omavalvontaraportit tilojen kunnossapidosta olivatkin siististi arkistoituina avaamattomissa kirjekuorissa.

Jari Laihia

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>