Emil Wikströmin luonnoksista syntyi uusi mitali

Julkistamistilaisuudessa Suomen Monetan viestintäpäällikkö Sari Raki luovutti hopeaan lyödyn mitalin Visavuoren museon toiminnanjohtajalle Juha Myllylälle ja kuvanveistäjä Raimo Jaatiselle (oik.)

Kuvanveistäjä Emil Wikström suunnitteli 1920-luvulla valtioneuvostolle Suomen itsenäistymistä kunnioittaneen muistomitalin, jota valmistettiin vähäinen määrä. Keräilyrahoja ja -mitaleita markkinoiva Suomen Moneta  päätti 100-vuotisjuhlavuoden lähestyessä ottaa tuon mitalin uudelleen tuotantoon.

– Kun otimme yhteyttä Visavuoren museoon, saimme tietää, että kyseisestä mitalista on tallella useita luonnoksia ja teimme päätöksen valmistaa niiden pohjalta täysin uusi mitali, kertoi Suomen Monetan viestintäpäällikkö Sari Raki, joka itsenäisyyspäivän alla luovutti mitalin Emil Wikströmin museolle.

Suomi-neito ja Väinämöinen -mitalin suunnittelijaksi pyydettiin kuvanveistäjä Raimo Jaatista, joka totesi työn haastavaksi ja ryhtyi suunnittelemaan mitalia.

– Se oli mielenkiintoinen työ ja loppujen lopuksi vaikeampikin kuin aluksi kuvittelin. En halunnut tehdä modernia ratkaisua, vaan toteuttaa työni Wikströmin hengessä ja tyylillä. Yhdistelin eri luonnoksien kuva-aiheita ja siinä yhteydessä jouduin tutkimaan yksityiskohtia kuten Väinämöisen vaatetusta. Tunnen kyllä tekijän ylpeyttä työstäni, sanoi taiteilija Jaatinen mitalin luovutustilaisuudessa.

Kultakeskus Oy:n valmistaman taidemitalin etusivulle on kuvattu Suomen leijonavaakuna kruunun ja seppeleen kera. Päivämäärä 6.12.1917 on merkitty kahdella kielellä. Kääntöpuolella Suomi-neito seisoo kivipaadella ylväs leijona vierellään. Alempana istuu Väinämöinen kanteleineen ja oikealla ratsumies kumartuu lasta tuudittavan naishahmon puoleen. Kuva-aihetta täydentää siniristilippua edeltänyt leijonalippu. Taustalla siintää suomalainen metsäinen järvimaisema.

Mitali on lyöty sekä kultaan että hopeapatinoituun pronssiin ja kaikissa on juokseva reunanumerointi.

Mitalin etusivun tekstit on kopioitu Wikströmin alkuperäisestä mitalista.

Hopeaplatinoitua pronssimitalia valmistetaan 2017 kappaletta.

Kultaisen mitalin lyöntimäärä on 100 kappaletta.

Emil Wikströmin luonnoksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?