Katoavatko yhdistykset?

Suomi on yhdistyksien luvattu maa. Vähänkin merkittävä asia on saanut tuekseen yhdistyksen. Ihmisiä on täällä vuosisatoja halunnut liittyä yhteen. Maassa on oikein patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämä yhdistysrekisteri rekisteröityjä yhdistyksiä varten. Ja jos yhdistyksensä rekisteröi, toiminta ainakin tuntuu virallisemmalta.

Mutta, mutta kuinka moni yhdistys todella toimii sääntöjensä edellyttämällä tavalla. Löytyykö yhdistyksestä innokkaat toimihenkilöt, jotka toteuttavat vuosikokouksessa hyväksyttyä toimintasuunnitelmaa ja talousarviota. Onko aatteen paloa tai edunvalvontaa? Vai pidetäänkö vain hauskaa, mutta innostavasti.

Kyllä ja ei. Suomessa on yhdistyksiä, jotka toimivat vauhdikkaasti, ja sitten on yhdistyksiä, jotka toimivat rauhallisemmin, mutta tavoitteellisesti. On myös yhdistyksiä, jotka ovat pystyssä tiettyä tapahtumaa varten. Tällainen yhdistys herää henkiin tapahtuman lähestyessä ja kaikki tietävät paikkansa.

Sitten meillä on yhdistyksiä, joihin on puheenjohtaja saatu puoliväkisin. Tällaisessa yhdistyksessä toimii, jos toimii, yleensä vain hallitus, joka yrittää epätoivovimmalla keksiä toimintaa, joka kiinnostaisi jäsenistöä. Nyt pitää vakavasti kysyäkin, mikä meitä enää kiinnostaa niin, että haluamme kuulua yhdistyksiin. Tarvitaanko yhdistyksiä mihinkään.

Täysin sammuneita, mutta rekisterissäkin vielä olevia yhdistyksiä Suomessa on. Onneksi patentti- ja rekisterihallitus siivoaa rekisteriään aika-ajoin. Pahin tilanne on silloin, jos yhdistystä pidetään pystyssä muutaman henkilön voimin piruuttaan. Tilillä on ehkä rahaa, jota ei haluta jakaa tai yhdistyksen lopettaminen merkitsisi jonkun toisen menestymistä, ja tätä ei haluta.

Valitettavasti Suomi ei ole enää yhdistyksien luvattu maa. Akaassa lopettaa tänä vuonna kaksi merkittävää yhdistystä, Eläkeliiton Kylmäkosken yhdistys ja Akaan Kalevalaiset. Nämä molemmat yhdistykset ovat vuosien ajan toimineet mallikkaasti järjestäen jäsenilleen ja kaupunkilaisillekin mielenkiintoisia tapahtumia. Nyt kaikki loppuu. Enää ei saada uusia toimijoita ja vanhat toimijat ovat väsyneet. Tässä tapauksessa lopettaminen on hyvä vaihtoehto.

Maataloustuottajat tekivät Akaassa oman ratkaisunsa. He perustivat yhdessä Sääksmäen tuottajien kanssa uuden yhdistyksen. Akaan syntyessä muun muassa karjalaiset löivät hynttyyt yhteen Toijalasta ja Viialasta. Syntyi myös Akaan vasemmistoliitto ja Akaan kokoomus. Ja onhan sekin jotakin, että kaupungissa toimii Akaan Demarit. Myös SPR:ssä tehdään oikeita ratkaisuja. Tätä akaalaistumista on syytä jatkaa! Tämä osaltaan rakentaa Akaata, eikä pidä yllä vanhentuneita rakenteita.

Pelkkien perinteiden takia pystyssä pidettävä yhdistys on tarpeeton. Jos yhdistyksen ikääntyvä johto ei löydä mitään muuta motiivia toiminalleen kuin, että näin on aina ennekin tehty, yhdistyksen voi huoletta lopettaa. Ja ihan totta, tämä aika ei suosi yhdistyksiä, joten aika monessa yhdistyksessä ollaan tosiasiassa tilanteessa, että kerran kiinnostanut perinne ei enää innosta.

Ei kiinnosta, on ihan hyvä syy olla poissa yhdistystoiminnasta. Halu vaikuttaa taas on hyvä syy kuulua yhdistykseen, jonka tehtävä on vaikuttaa. Jos liittyy yhdistykseen, on oltava valmis menemään mukaan sen kaikkeen toimintaan ja kaikkiin tehtäviin. Pirullisin yhdistysaktiivi on nalkuttava jäsenmaksun maksanut vanhempi henkilö, joka aina tietää kaiken paremmin kuin muut, mutta joka ei koskaan lakaise lattiaa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?