Vuoden Urheilija Akaassa on nuori Eemeli Rautanen

Suomen juhlapäivä huipentui Akaassa Kalevalaräppiin

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivä huipentui Akaassa kaupungin itsenäisyysjuhlaan, jota vietettiin teemalla menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Erittäin korkeatasoisen juhlan ohjelmaosuuden päätti Nuorisoteatteri Näyttiksen Kalevalaräppi, jonka olivat teatterille kirjastotoimenjohtaja emerita Riitta Mikkosen ideasta suunnitelleet ja ohjanneet näyttelijä Minna Kangas ja Harri Salminen. Muusikko Harri Salminen sai juhlassa myös Akaan kaupungin tämän vuoden kulttuuripalkinnon.

Kalevalaräppi vauhdissa.

Juhlapäivä alkoi reserviläisjärjestöjen lipunnostolla Toijalan torilla. Torilta Suomen lippu ja akaalaisten järjestöjen lippulinna siirtyivät kansalaiskulkueen kärjessä Toijalan hautausmaalle, jossa seppeleet laskettiin sankaripaadelle, vapaussodan muistomerkille, vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Puheen sankaripaadella piti toimitusjohtaja emeritus Heikki Teräväinen. Tapahtumaa seurasi ennätysyleisö, minkä paikalla olleet sotiemme veteraanit panivat liikuttuneina merkille.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteeri Anni Määttä ja sivistysjohtaja Tero Kuusisto luovuttivat Akaan 2017 kulttuuripalkinnon muusikko Harri Salmiselle.

Seppeleet laskettiin sankaripaasille myös Kylmäkoskella ja Viialassa. Kaikille Akaan sankarihaudoille oli aiemmin asetettu vapaaehtoisten tekemät havuseppeleet kynttilöin.

Seppeleiden laskun jälkeen siirrtyttiin Toijalassa Akaan kirkkoon, jossa saarnasi kirkkoherra Ali Kulhia. Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen luki esirukouksena tasavallan presidentti Kyösti Kallion vuonna 1939 laatiman rukouksen Suomen kansalle. Messu toimitettiin Suomalaisena messuna.

Iltapäivällä Akaan itsenäisyysjuhlassa puhui opiskelija Susanna Halme. Hän toivoi puheessaan yhteistyötä ja yhdessä tekemistä niin Akaaseen kuin koko Suomeen.

Juhlapuheen Akaan itsenäisyysjuhlassa piti opiskelija Susanna Halme.

Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö sekä vt. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori jakoivat kaupungin yrittäjäpalkinnon Airfil Oy:lle. Palkinnon vastaanotti hallituksen puheenjohtaja Leo Tammi. Kunniamaininnan elämäntyöstään akaalaisena yrittäjänä sai Helmitalojen perustaja Heimo Hirvonen.

Vuoden Urheilija-palkinnon sai Viialan Pyryn nuori painija Eemeli Rautanen. Monen akaalaisen kulttuuritapahtuman järjestelyjen taustalla toimiva Toijalan Kone ja Kuljetus sai Kulttuurin kunniamaininnan. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Mika Korpela.

Painija Eemeli Rautanen (oi.) sai Vuoden urheilijan palkinnon.

Toijalan Kone ja Kuljetus sai Kulttuurin kunniamaininnan, jonka vastaanotti toimitusjohtaja Mika Korpela (oik.).

Itsenäisyysjuhlassa Eija Aaltonen esitti J.L. Runebergin koskettavan ruonon Saarijärven Paavo. Opettaja emerita Liisa Villasen perustama Akaan Aikavat esitti tanhuja mukaansa tempaavasti. Kun Toijalan Eräveikkojen sudenpennut kertoivat vielä näkymiä tulevaan ja Nuorisoteatteri Näyttis sai yleisön taputtamaan tahtia Kalevalaräpiin, oltiin valmiita Maamme-lauluun.

Airfil Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja perustaja Leo Tammi toivotti kiitospuheenvuorossaan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää. Itsenäinen Suomi on kaiken yritystoiminnan perusta.

Monen akaalaisenkin askel johti illalla vielä kynttilöin juhlavalaistuille sankarihaudoille.

Akaan Seutu kertoo Suomen 100-juhlapäivän vietosta Akaassa tarkemmin verkossa koko viikonlopun ajan ja lehdessä 13. joulukuuta. 

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Yksi kommentti

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>