Hunajaviikkojen kirjoituskilpailun satoa

Mehiläinen lemmikkinä

Elsa Ylönen etsi netistä ja kirjoista tietoa mehiläisistä.

Olen Liina ja asun mehiläispellolla. Minulla on yksi ihana ystävä, joka on minun lemmikki. Hän on Leena Mehiläinen. Asumme yhdessä mehiläiskennossa. Leena Mehiläisellä on paljon ystäviä, kaikki ne ovat joskus olleet meillä.

Tänään on Leena Mehiläisellä syntymäpäivät. Me tarjoilemme hunajakakkua, hunajatikkaria, hunajanakkia, hunajajäätelöä ja hunajaleipää. Kaksi tuntia niin vieraat tulevat.

– Voiko minun ystävätkin tulla? minä kysyn.

– Onko ne ihmisiä? Leena Mehiläinen kysyi.

– On, vastasin.

– Hyvä! Kyllä he sit saavat tulla, Leena totesi.

– Lähetän heille heti kutsukirjeen, minä sanoin.

Aloitimme siivoamaan. Pesimme lattian kaapit, seinät, katon, ovet ja matot.

Viisi minuuttia niin ne tulevat. Jännitys tiivistyy. Kop kop kopkopkopoti kop kuului. Leena Mehiläinen juoksi ovelle. Hyvää syntymäpäivää hyvää syntymäpäivää kuului, kun kaikki viisikymmentä vierasta oli tullut.

Aloitettiin lahjojen jaolla. Leena Mehiläinen sai paitoja, housuja, tossuja, pallon, lapion ja ämpärin ja mukin. Sitten pöytään. Ensiksi kaikki laulaa paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onnea Leena Mehiläinen, paljon onnea vaan. Sitten kakun ja muiden herkkujen pariin.

Kolmen tunnin kuluttua vieraat lähtivät kotiin. Talvi oli tulossa, Leena Mehiläisen saamat lahjat olivat hyvin tarpeellisia.

Loppu mutta tietoteksti alkaa!

Mehiläiset ovat pistiäisiin kuuluva yläheimo, mesipistiäiset.

Useat mehiläiset eivät perusta yhteiskuntaa vaan liittyvät erakkoina. Ryhmän tunnetuin laji on tarhamehiläinen. Se elää parvessa ja sitä käytetään mehiläistuotteiden kuten hunajan tuottoon.

Tarhamehiläinen eli kesymehiläinen on mesipistiäisiin lukeutuva hyönteislaji. Se elää pesissään yhdyskunnissa, joihin kuuluu kuningatar sekä kuhnureita ja kymmeniätuhansia työmehiläisiä. Työmehiläinen on 9–10 millimetriä pitkä. Kuningatar on pesän suurin mehiläinen ja elää useita vuosia. Se munii munia, joista kehittyviä toukkia työmehiläiset ruokkivat keräämällä siitepölyä kukista sekä medestä valmistamalla hunajalla ja ruokamehulla.

Mehiläispesistä kerätään erilaisia mehiläistuotteita kuten hunajaa ja mehiläisvahaa. Mehiläiset ovat myös hyvin tärkeitä pölyttäjiä.

Tarhamehiläisen luontainen levinnäisyysalue ulottuu Skandinavian eteläosiin. Suomessa tarhamehiläinen esiintyy käytännössä ainoastaan tarhattuna. Lajissa on 25 nimitettyä rotua, jotka eroavat toisistaan luontaisen sopeutumisen sekä jalostuksen seurauksena.

Maailman mehiläiskannat ovat kärsineet 1990-luvun puolivälistä alkaneesta mehiläiskadosta, jonka syyksi on epäilty viruksia sieniä ja torjunta-aineita.

Elsa Ylönen

Viialan yhtenäiskoulu, 4C

Kirjoitus sai kunniamaininnan Hunajaviikkojen kirjoituskilpailussa, jonka aiheena oli Mehiläinen lemmikkinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?