Ulkomaalaispelaajille Suomi-kliseet ovat arkipäivää

Ammattilaisena Akaassa

Ravintola Leskirouva on ulkomaalaisten pelaaja-ammattilaisten toinen koti Akaassa. Pöydän ääressä keskustellaan paitsi Suomi-kokemuksista niin myös NBA:n koripallosta. Vasemmalta Jovan Stankovic, Scott Siwicki, Dusan Milojevic ja Ryan Mather.

Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun… Siihen päälle vielä marraskuu entisen pahimman vastustajan kämppiksenä Viialan Lallinmäessä. Naapurit eivät useimmiten edes tervehdi, ja vastassa on kansa, joka vaikenee monella kielellä. Kun näihin olosuhteisiin vielä pölähtää suoraan aurinkoisesta Kaliforniasta, miten siitä selviää?

–  Olen juonut tosi paljon kahvia. En ole juonut näin paljon kahvia koko elämäni aikana, Akaa-Volleyn yhdysvaltalainen hakkuri, 24-vuotias Ryan Mather virnistää.

Redondo Beachiltä Los Angelesista kotoisin oleva Ryan saapui ensi kertaa Eurooppaan ja suoraan Viialaan nykyisen joukkuetoverinsa ja maanmiehensä, Akaa-Volleyn keskitorjujan Scott Siwickin vanavedessä syyskuun 24. päivänä. Pelaajia Euroopan ammattilaiskentille välittävä toimisto yhytti aikaisemmin lentopallon yliopistojoukkueissa toisiaan vastaan pelanneet, yli kaksimetriset kaverukset tällä kertaa sattumalta samalle puolelle verkkoa.

–  Tiesimme toisemme siis jo entuudestaan – ja itse asiassa vihasimme silloin toisiamme. Niin se menee: pelikentillä vastustajat ovat vihollisia, Ryan lieventää.

Ennen Akaaseen saapumista Ryan kertoo työskennelleensä muun muassa ravintola-arvioita verkkoon tai mobiilisovelluksiin välittävän pörssiyhtiön palveluksessa. Toimistotyö ei kuitenkaan ollut liikunnanohjaajaksi valmistuneelle aktiiviselle miehelle mikään unelmapaikka.

Viime kaudella lentopalloa Saksan kakkostasolla pelannut, 25-vuotias Scott Siwicki sanoo olevansa Akaa- Volleyn riveissä Skandinavian parhaassa liigassa. Syksyn tappioputki on juuri rikkoutunut, kun joukkue on edellisenä iltana saanut tuotua kotiin Akaaseen tärkeät pisteet ottelusta Kokkolan Tiikereitä vastaan.

Leskirouvan eväissä ja opissa

Haastattelupäivä tekee poikkeuksen pelaajien kurinalaiseen arkirutiiniin, sillä aamuyön kotiinpaluusta johtuen harjoituksista on myönnetty vapaata. Normaalisti päivät kuluvat omien painoharjoitteluiden ja asioiden hoitamisen lisäksi joukkueen treenien tai pelien parissa. Yksi on ja pysyy, ja se on ravintola Leskirouvan lounas. Seuran tekemän sopimuksen mukaisesti pelaajat käyvät joka päivä Toijalassa syömässä. Useimmiten myös illallinen otetaan mukaan muovirasioihin, jotka on merkitty kirjaimin S ja R.

Ruuan lisäksi kiitosta annetaan ravintolan ystävällisestä palvelusta.

–  Yksi tarjoilijoista on luvannut opettaa meille joka päivä uuden, suomenkielisen sanan, mutta hän ei ole tänään täällä, Ryan ja Scott harmittelevat.

Saunaa ja sisua

Lounasseurassa istuvat useimmiten myös Leijona Futsalin serbivahvistukset Jovan Stankovic ja Dusan Milojevic, jotka jakavat auliisti Suomi- ja Akaa-kokemuksiaan yli lajirajojen.

Leijona Futsalin nykyinen päävalmentaja, 30-vuotias Stankovic päätyi Akaaseen kolme vuotta sitten, ja vuotta vanhemmalle joukkuetoverilleen Dusanille Akaan-vuosi on toinen. Arki noudattelee samaa kaavaa kuin lentopallon ammattilaisilla, mutta helppoa se ei aina ole ollut.

Akaalaiset ovat ottaneet ulkomaalaispelaajat ystävällisen varovaisesti vastaan, kertovat Leijona Futsalin Dusan (vas.) ja Jovan sekä Akaa-Volleyn Scott (toinen vas.) ja Ryan. Kaikki antavat kiitosta omalle seurajohdolleen hyvästä huolenpidosta myös treenien ja pelien ulkopuolella.

– Joukkueen muut pelaajat ovat päivisin muissa töissä, joten välillä on ollut kieltämättä vähän yksinäistäkin. Mutta meistä pidetään hyvää huolta: etenkin Tero (Kivistö) ja Juha (Vedenpää) soittelevat meille myös muuten kuin pelaamiseen liittyvissä asioissa, koska he tietävät, että olemme täällä yksin, Jovan kertoo.

Jovan Stankovic kertoo pelaajien asuneen aiemmin kauempana Toijalan keskustasta. Keskustassa sijaitseva asunto on laajentanut myös sosiaalista reviiriä.

–  Sieltä on tosi helppo lähteä kävellen tähän keskustaan, jos tulee tarve nähdä muita ihmisiä.

Akaa-Volleyn pelaajille seura on järjestänyt laina-auton, jolla he pääsevät liikkumaan Viialasta Toijalaan treeneihin.

– Auto helpottaa myös ruokaostosten tekemisessä, Scott kiittelee.

Myös Leijona Futsalin pelaajilla on harjoittelurutiinit rikkova maanantai, sillä takana on poikkeuksellinen lomaviikko. Sitä ei kuitenkaan ole tarvinnut viettää täysin joukkuetovereista erossa, kun ohjelmassa on ollut muun muassa saunailta jaoston johtajan luona.

Kebab on jees, salmiakki nou nou

Sauna ja hyinen Tarpianjoki ovat tulleet tutuksi myös Akaa-Volleyn ulkomaalaisvahvistuksille. Avantouinti saa etenkin Ryanilta samanlaisen täystyrmäyksen kuin mustamakkara, salmiakki ja maksaruuat. Mutta onneksi Akaalla on hihassaan yksi valttikortti: Kebab.

– Täällä Akaassa on niin monta kebab-paikkaa! Meillä on ehkä enemmän meksikolaista pikaruokaa, Ryan vertaa.

Harvinaisina vapaahetkinään tuoreet Suomi-tulokkaat ovat ehtineet piipahtaa jo tamperelaisessa yökerhossa sekä Hakametsässä Tapparan pelissä. Kotimaassaan koripallon ja jalkapallon lisäksi jääkiekkoa pelanneet jenkit eivät ole uskoa, kun serbialaiset kertovat, että talven aikana Akaassakin voi olla mahdollista päästä ulkojäille.

Akaan pienuus ja luonto ovat tehneet suurkaupunkien kasvatteihin suurimman vaikutuksen.

–   Luonto on ollut todellakin elämys. Ikkunastani näkyy enemmän puita kuin kotikaupungissani on yhteensä. En ole myöskään koskaan nähnyt näin paljon rakentamatonta ja tyhjää tilaa kuin täällä! Se on oikeasti tosi rauhoittavaa, Ryan vakuuttelee.

Ryan myöntää, että suomalaisten puhumattomuuteen on ollut totuttelemista.

–  Amerikkalaiset puhuvat koko ajan. Ensin kysytään, mitä kuuluu ja sitten kysytään mitä perheelle kuuluu tai jos ei ole perhettä kysytään, mitä aidanmaalausurakalle kuuluu, Ryan selvittää.

Kun Jovan ja Dusan alkavat valistaa Scottia ja Ryania suomalaisen risteilymatkailun iloista, yritän pelastaa kansani mainetta selittämällä, miten ennen Suomen ja Ruotsin välillä kulki jäänmurtajia. Jään kuitenkin viinaralliselostukselle kakkoseksi.

Vaikenen kahdella kielellä ja koetan tavoittaa ravintolan pöydässä hetken viivähtävää auringonsädettä kameran linssin läpi.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>