Hyvin hoidettu diabetes on halvin diabetes

Järjestösuunnittelija Laura Tuominen-Lozic’ Diabetesliitosta hämmästeli Akaan yhdistyksen syyskokouksen osanottajamäärää (31). Monessa paikassa tilanne on se, että kokouksiin osallistuu niin vähän väkeä, että aina ei saada edes hallitusta kasaan. Kuva: Miika Rautiainen.

Järjestösuunnittelija Laura TuominenLozic’ Diabetesliitosta alusti sote-uudistuksesta Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen syyskokouksessa Toijalassa.  Palveluiden yhdenvertaistaminen, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen sekä kustannusten hillintä ovat sote-uudistuksen alkuperäisiä hyviä tavoitteita. Peruspalveluiden vahvistaminen  ja digitaalisten ratkaisujen lisääminen sosiaali- ja terveydenhuollon laajassa kentässä kuuluvat myös tavoitteistoon.

Esityksessä keskityttiin nimenomaan sen pohtimiseen, mitä sote merkitsee diabeetikoille.

– Tosiasia on, että hyvin hoidettu diabetes on halvin diabetes, Tuominen-Lozic’ korosti.

Terveydenhoidossa ei ole kysymys vain kustannuksista, vaan diabeteksen kohdalla avainkysymyksenä on estää lisäsairauksien puhkeaminen. Ne ovat kallishoitoisia ja inhimillisesti vaativia. Siksi ennaltaehkäisy ja todetun diabeteksen hyvä hoito ja hoitotasapaino ovat tärkeitä.

Diabetesliiton sote-tavoitteita ovat vaativan hoidon keskittäminen osaamiskeskuksiin (meillä TAYS), hoidon laadun seurannan asianmukainen järjestäminen (diabetesrekisteri) sekä tyypin 2 diabeteksen ja lisäsairauksien ehkäiseminen.

Diabetesliitto on järjestänyt kaikkiin maakuntiin sote-verkostot.  Akaata Pirkanmaan verkostossa edustava Miika Rautiainen toi esiin, että verkostossa on voimakkaasti korostettu lähipalveluiden säilyttämisen tärkeyttä.

– Pirkanmaalla ja Akaassa on tässä mielessä tehty hyvää työtä, olette edelläkävijöitä, Tuominen-Lozic’ kiitteli.

Jos ja kun sote-uudistus toteutuu ja maakunnat alkavat vastata sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, kunnille jää silti merkittäviä tehtäviä hyvinvoinnin ja terveyden (HYTE) edistämisestä. HYTE jää kunnille.

Monen tavallisen ihmisen kannalta kyse on hyvin arkipäiväisistä asioista kuten ennalta ehkäisevästä terveydenhuollosta. Elinvoimakunta pitää tästäkin huolen.

Kirsti Niemistö jatkaa puheenjohtajana

Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen syyskokous suoritti henkilövalinnat yksimielisesti. Puheenjohtajana jatkaa Kirsti Niemistö Urjalasta. Hallituksen jäseniä ovat Hannu Alanko, Jaana Järvilahti, Sirkka Kivistö (u), Kristiina Lepola (u) ja Marita Lehto.

Toiminnan painopisteet noudattavat aiempia vuosia: liikuntaa, yhteisiä tapahtumia, retkiä ja valistusta. Arkista vertaistukea diabeteksen voittamiseksi joka päivä.

Timo Rajala

Helena Paija ja kesäretkien punkkitohtorinakin mainetta kerännyt Jaakko Tammi ovat kokeneita kokoustajia. Sotea tultiin Urjalasta kuulemaan läpi rännän, tuulten ja tuiskujen. Kuva: Timo Rajala.

Miika Rautiainen Akaan Viialasta valotti maakuntaverkostojen toimintaa. Lähipalveluiden säilyttämistä on ajettu ponnella. Kuva: Timo Rajala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?