Mari Pirkkasen ampiaisen valepesä palkittiin Kädentaidot-messuilla

Mari Pirkkasen ampiaisen valepesä palkittiin Kädentaidot-messuilla.

Akaalaisen keraamikon Mari Pirkkasen keraaminen ampiaisen valepesä palkittiin viime viikonloppuna Suomen  Kädentaidot -messuilla Tampereen messukeskuksessa Uutuustuote 2017 -voittajana.

Autotallissaan keramiikkatöitä tekevälle Pirkkaselle luonto on lähellä sydäntä.

– En halua tällä ekologisella tuotteella hävittää ampiaisia pois vaan karkottaa ne etsimään reviirinsä kauempana ihmisasunnoista. Pesällä voi varata itselleen oman paikan ja ohjata ampiainen etsimään itselleen omansa. Reviiritietoinen ampiainen ei tule toisen reviirille, kertoo Pirkkanen.

Aikoinaan merkonomiksi valmistunut ja lähes parikymmentä vuotta alan töitä tehnyt Pirkkanen harrasti työnsä ja kodinhoidon ohella keraamista kuvanveistoa Pirkanmaan alueilla erilaisissa opistoryhmissä.

– Sitten tuli vaihe, jossa totesin, että haluan oikeasti toteuttaa haaveitani ja tehdä työtä sananmukaisesti käsilläni. Kysyin perheen mielipidettä ja saatuani siltä hyväksynnän, hain Forssaan kolmivuotiseen keraamikon koulutukseen. Kouluaikana kehittelin ja tuotteistin lintujen ruokintakellon.

Ampiaisen valepesän kehittely ja tuotteistaminen viimeistelyineen vei oman aikansa ja valmistui omaan pakettiinsa oman  yrityksen ClayMarin perustamisen myötä. Ensimmäisen prototyypin valepesästä Pirkkanen esitteli yleisölle ensimmäisillä Akaan Hunajahulinoilla, jossa se sai positiivista palautetta. Kiitosta tuote sai myös akaalaiselta mehiläishoitajalta Risto Niilimäeltä, joka kannusti Pirkkasta jatkamaan tuotteen kehittelyä.

– Kehittelin tuotetta alkuperäisestä versiosta kestävämmäksi ja käytännöllisemmäksi. Niilimäki sanoi ampiaisten usein tekevän haittaa myös mehiläisyhdyskunnissa. Ei meillä kummallakaan mitään ampiaisia vastaan ollut. Ne ovat omalla tavallaan hyödyllisiä, sanoo Pirkkanen.

Pirkkanen kertoo kuulleensa myös kommentteja virkatuista ja suodatinpusseista valmistetuista tuotteista mutta pitää omaa keraamista ampiaispesäänsä jämäkämpänä ja muotonsa pitävämpänä.

Vuoden uutuustuote -titteli merkitsee Pirkkaselle erittäin paljon. Hän on palkitsemisensa jälkeen saanut jo yhteydenottoja niin paikallisilta kuin kauempanakin vaikuttavilta jälleenmyyjiltä.

– Tunnen mielihyvää huomatessani, kuinka muut osaavat arvostaa kädenjälkeäni ja työtäni, johon olen  uhrannut paljon aikaa ja vaivaa.

Mari Pirkkasen kivitavarasavesta tehty ampiaisenpesä syntyy dreijaamalla.

Kommentit (2)

  1. marja airo

    Artesaani Tiina Pyyhtiä Padasjoelta on tehnyt näitä dreijattuja valeampiaispesiä jo vuosia. Uudelviisii.fi- sivulla on yhteystiedot. Pesiä vois ostaa liikkestä, tilata sähköpostilla ja niitä saa myös lahjapakkauksissa.
    Me saatiin ensimmäinen lahjaksi varmaan 5 vuotta sitten. Sen jälkeen ollaan ostettu niitä ainakin 10 lisää ja käytetty kesämökillä hyvin tuloksin. Suositeltu myös muille.
    On erikoista, että samanlaisesta tuotteesta joku saa uutuustuote-palkinnon 2017.
    Tiina Pyyhtiän tekemät pesät ovat kaikki erilaisia, eri kokoisia, erilaisin harmaan/ruskean sävyin. Ne ovat erittäin kauniita myös esineinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?