Valtaosa petoksista tapahtuu internetin avulla

16.11.2017 11:18

Poliisia työllistää rikoslain 36:nnen luvun mukaiset petosrikokset, jotka valtaosin tapahtuvat nykyisin internetin avulla. Poliisi saa selvitettyä nämä rikokset lähes poikkeuksetta, mutta petetty kansalainen ei yleensä saa petoksissa menetettyjä rahojaan takaisin rikoksen tekijän olemattoman maksukyvyn takia.

Kansalainen voi kuitenkin toisin toimimalla, terveellä harkinnalla ja pienellä epäluulolla helposti välttyä joutumasta rikoksen uhriksi tai ainakin minimoida vahingot.

Tuotteen tarkistaminen ehkäisee nettipetoksia

Erilaisissa nettipetoksissa internetin eri myynti-, vuokraus- ja ostopalstoilla kaupataan olematonta tuotetta tai palvelua, joka on suhteessa pyydettävään hintaan liian hyvää ollakseen totta. Asiakkaan joutumista uhriksi edesautetaan luomalla aikapaine esimerkiksi kiireellisellä varausmaksulla, koska jonossa on muitakin asiakkaita, jotka haluaisivat juuri tämän tuotteen.

Valokuvat tuotteesta tai palvelusta, kuten vuokrattavan mökin tai asuntovaunun kuvat tai myynnissä olevan puhelimen kuvat, eivät varmista sitä, että kuvien mukainen esine on juuri myyjän oma. Kuvat on voitu kopioida esimerkiksi hakukoneen etsimistä kuvista.

Erilaisiin työkoneiden myynti-ilmoituksiin ja kiinteistön vuokrausilmoituksiin liittyy riski isoillekin vahingoille, koska pyydettävät euromäärät ovat tavanomaista suurempia.

Internetissä kauppaa tekevän kansalaisen ei kannata siirtää euroakaan näkemättä ja tarkistamatta tuotetta, elleivät nämä eurot ole itselle täysin ylimääräisiä ja turhia. Ei kukaan kivijalkakaupassakaan asioidessaan maksa esineestä, jota ei ole nähtävillä. Helpointa on suosia tavaroita ostaessa lähellä, ajoetäisyyden päässä olevia myyjiä, jolloin voi henkilökohtaisesti ennen maksamista varmistua, että esine on olemassa ja siinä kunnossa, kuin haluaa sen olevan.

Pitkillä etäisyyksillä postiennakko ja lähetykseen kirjattu paketin avaamis- ja tarkastamisoikeus ennen maksua ehkäisee myös rikoksen uhriksi joutumista. Postiennakolla on vastaanottajan pakettia tarkastamatta saapunut kiviä ja esitenippuja tietokoneina ja puhelimina.

Myös myyjän lähellä asuvaa omaa lähipiiriä voi käyttää apuna tarkastamisessa tai jopa ostamisessa. Mikäli sama henkilö on myynyt myyntikanavalla aiemminkin tuotteita, voi ennen ostopäätöksen tekemistä myyjän tiedot syöttää hakukoneeseen ja etsiä mahdollisia negatiivisia palautteita tai tietoja aiemmista erehdyttämisistä.

Valkeakosken poliisilla on käynnissä tai juuri syyteharkintaan saatettuina useita isoja, jopa lähes sadan eri nettipetosten sarjoja, joissa tutkinta on lähtenyt liikkeelle uhrien ilmoituksista. Tämän jälkeen tavanomaisesti todetaan pankkitiedusteluilla useita vastaavia rikoksia epäilyn kohdetilillä. Kohdetilit ja mahdollisesti muut petoksiin käytettävät tilit takavarikoidaan. Joskus rikokset kuitenkin jatkuvat tuttavien tilejä hyväksikäyttäen ja tämän jälkeen epäilty on jouduttu kiinniottamaan ja käräjäoikeuden päätöksellä rikoksen jatkamisvaaran johdosta vangitsemaan. Aina tämäkään ei ole riittänyt, vaan henkilö on vapautuessaan jatkanut rikoksiaan. Taustalla ovat usein olleet päihteet ja menetetty elämänhallinta.

Yhden euron puhelimet, kahden euron arvontamaksut

Oma erillinen lukunsa on petosrikokset, joissa luvataan kallis puhelin tai joissa voi osallistua hyvään arvontaan maksamalla yhden euron. Nämäkin ovat liian hyviä tarjouksia ollakseen totta. Nämä rikokset ovat usein ulkomailta tehtyjä, ja näissä olemattomissa arvonnoissa tai myynneissä on tarkoituksena kalastaa hyväuskoisen kansalaisen luotto- tai pankkikortin tiedot, jotta päästään käsiksi tilillä oleviin rahoihin. Näissä rikoksissa hyväuskoinen kansalainen on paras apukäsi rikolliselle. Tämänkaltaisia rikosilmoituksia tulee Valkeakosken poliisille jopa viikoittain. Lahjakortin arvontamaksuun tai yhden euron puhelimeen langenneet ovat menettäneet tilillä olevat rahansa. Pankki ei korvaa, koska asiakas on itse luovuttanut tiedot rikollisille.

Valepoliisit kalastelevat tietoja puhelimessa

Suomalainen vastine internetissä tapahtuvalle tietojenkalastelulle on puhelimitse tapahtuvat huijaamiset. Rikollinen voi esiintyä pankkitoimihenkilönä tai valitettavan usein myös poliisina. Henkilö soittaa ja kyselee tunnuslukuja pankkitoimintoihin. Soittaja luo hyvin usein aikapainetta, esimerkiksi tunnuksia tarvittaisiin välittömästi asiakkaan tilille kohdistuvan rikoksen estämiseksi. Nämä valesoitot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Jos soittaja esiintyy puhelussa poliisina, syyllistyy soittaja petosrikoksen lisäksi myös virkavallan anastusrikokseen. Poliisi, pankki tai muukaan taho eivät koskaan kysele tunnuslukuja, ei puhelimitse tai kotiovella käydessään.

Rikoksien tekemiseksi poliisina on esiinnytty kuluneena vuotena jo useita satoja kertoja. Valkeakosken poliisi on käynnistänyt useita rikostutkintoja vastaavista soitoista. Onneksi puheluihin vastanneet ovat toimineet usein viisaasti. Eräskin ilmoittaja oli valepoliisin soittaessa kertonut soittavansa poliisille. Tällöin puhelu oli välittömästi katkennut.

Ulkomaalainen sotilas deittikumppanina netissä

Ihmisten läheisyydenkaipuuta osataan myös käyttää hyväksi rikoksien tekemiseen. Valkeakosken poliisissakin on ollut tutkinnassa useita rikoksia, joissa ulkomailla asuva henkilö esiintyy milloin missäkin peiteroolissa, usein ulkomailla palvelevana USA:n sotilaana tai upseerina, ja on ihastunut juuri kohteena olevaan suomalaiseen naiseen. Tämä vale-etäsuhteen muodostuminen voi kestää kuukausia, jopa vuosia. Seurauksena on lopulta se, että rikoksen uhri on korviaan myöten veloissa otettuaan jopa lainaa ja maksettuaan kymmeniä tuhansia euroja ihastuksen kohteelle.

Uhri on voinut myös rahojen sijaan antaa tilinsä käytettäväksi rahanpesuun eli tilille on tehty rahasiirtoja ja tilitetty niitä eteenpäin. Näin toimiessaan saattaa syyllistyä rahanpesurikokseen. Tässäkin auttaisi aiheelliset kysymykset. Miksi ihastuksen kohteena olen juuri minä? Onko tämä liian hyvää ollakseen totta?

Ohjeita petosten ehkäisemiseen

– Tärkeää petosrikosten omatoimisessa ehkäisemisessä on rauhallinen, kiireetön toiminta niin verkossa kuin muutoinkin maksutunnuksia käsiteltäessä.

– Liian hyvä ollakseen totta, ei ole totta.

– Kiire kostautuu. Ostamasi tai vuokraamasi tuote ei varmasti ole viimeisin maailmassa.

– Osto- ja nostorajat: Suurikin huolellisuus ei aina auta. Tällöin hyvä ja helposti asetettava este rikosvahinkojen minimoimiseksi on asettaa erilaisia rajoja omalle tililleen tai kortilleen. Esimerkiksi ostot verkossa tai ulkomailta kannattaa asettaa mahdollisimman pieniksi. Tällöin tiliä saadaan väärinkäytettyä vain asetettuun rajaan saakka. Käyttörajoja saa helposti muutettua oman käyttötarpeen muuttuessa.

Antti Uusipaikka

rikoskomisario/tutkinnanjohtaja

Sisä-Suomen poliisilaitos

Valkeakosken poliisiasema