Tuskin viimeinen siirto

Nordea lopettaa konttorinsa Akaassa, Lempäälässä ja Valkeakoskella. Etelä-Pirkanmaalle rakennetaan uusi konttori Ideaparkiin. Muutos tuntuu rajulta, mutta on hyvin luonnollinen jos katsellaan yhteiskunnan murrosta tarkemmin. Osuuspankkien ja Nordean muutoksia kannattaa seurata nyt hyvin tarkasti.

Euroopan unionin maksuliike- ja palveludirektiivit vaativat, että pankit päästävät kolmannet osapuolet hyödyntämään tunnistautumispalveluitaan. Myös tilitietoihin ja maksutapahtumiin on päästävä käsiksi. EU:n muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Kyseessä on niin suuri muutos, että voidaan puhua pankkien uudesta tulemisesta.

On liian helppo sanoa, että Nordea lähtee Akaasta, koska se ei tee täällä enää mitään. Toki digitalisaatio on tehnyt pankin konttorin ajat sitten autioksi perinteisistä asiakkaista. Kuka enää käy maksamassa konttorissa laskujaankaan, koska siitä perintään sievoinen summa, totta kai. Kun lainatkin sovitaan jo verkossa, asiantuntevan sijoitusneuvonnan voi keskittää seutukunnalla yhteen konttoriin.

Tiedotustilaisuudessa uudesta konttorista Nordean edustajat tekivät hyvin selväksi, mitä uudella konttorilla haetaan. Vaikka konttori on auki maanantaista torstaihin kello 10–19, sinne pääsee vain aika sopimalla. Rahaa konttorista ei saa eikä siellä ole tallelokeroitakaan. Tätä Nordea ei sano, mutta kaikkia nykyisiä asiakkaita uuteen konttoriin ei halutakaan.

Nordean konttoreiden lähtö Etelä-Pirkanmaan kuntakeskuksista ei ole ensimmäinen siirto. Täältä ovat lähteneet käräjäoikeudet, poliisi ja verottajakin. Ja keskittäminen sekä päällekkäisyyksien karsiminen tulee jatkumaan. Joku tietää jo nyt, mitä tuleva sote-uudistus muuttaa. Ainakin vielä Akaassa suunnitellaan yhtä uutta hyvinvointikeskusta.

Digitalisaatio jyllää, mutta on Nordean lähtö viesti myös muustakin. Kuntakeskuksemme eivät houkuttele. Valkeakoskella rakennetaan keskustaan, mutta Akaassa ei nostokurkia näy. Taantuminen on jatkunut pitkään ja Akaa on ollut muuttotappiokunta jo useamman vuoden. Vallitseva politiikka näyttää pitävän huolen, että negatiivinen kierre jatkuu. Nyt pitäisi kiireesti saada esimerkiksi Viialan kouluasioissa kovia päätöksiä aikaiseksi.

Kylmäkoski saa uuden koulun. Koulun toimintaa turvaamaan Akaan tuleva strategia tarvitsisi Kylmäkoski-osion, jossa selkeästi määriteltäisiin, mitä tälle maaseutumaiselle kaupunginosalle tehdään. Sovitut asiat tarvitsevat myös järjestyksen. Kaikkea ei voi saada, mutta viisaasti toimien saataisiin ainakin taantuminen pysäytettyä.

Nordea ei tule takaisin. Mitä tapahtuu seuraavaksi, on pitkälti meidän omissa käsissämme. Tyydytäänkö odottamaan, vai otetaanko tulevaisuudesta niskalenkki. Tietokirjailija Osmo Soininvaara totesi Akaan Seudun 100-vuotisjuhlaseminaarissa, että Akaa on sellaisessa kohdassa karttaa, että sen on mahdotonta epäonnistua. Ihan totta!

Akaa 100-kansanmusikaali oli vaikuttavaa katsottavaa. Parissa tunnissa käytiin läpi vauhdikkaasti Akaan taival aamuhämäristä tähän päivään. Kiitos tekijöille! Nyt juna valitettavasti seisoo asemalla. Pienistä asioista on tullut suuria mörköjä ja johtajuudesta ei ole tietoakaan.

Olisiko meidän aika uskoa itseemme!

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?