Ystäväporukan pikkujoulupöytään makeita herkkuja ja pientä suolaista

Riitta Reinikainen tarjoilisi ystäväporukan pikkujouluissa makeita herkkuja ja pikkusuolaista.

Pikkujoulujen tarjottavat vaihtelevat tilaisuuden luonteen mukaan perinteisistä kinkusta ja laatikoista eksoottisempiin tarjottaviin, kuten paellaan. Ruoka- ja pitopalvelu Pipun keittiötä pyörittävän Riitta Reinikaisen mukaan ystäväporukan pikkujouluun sopii alkupaloiksi sillikaviaarilla päällystetyt palttoonnapit ja lohimousse saaristolaisleivillä. Kinkkupiirakka ja pienet kasvispiirakat tarjoillaan lämpiminä ja luumucharlotta ja jouluinen juustokakku jälkiruoiksi.

Salaatiksi Riitta suosittelee esimerkiksi Waldorfin salaattia. Juustotarjotin on helppo tarjottava naposteltavaksi. Alkumaljaksi hän tarjoaisi glögiä ja muiksi juomiksi menun kanssa sopivat punaviini, olut ja kivennäisvesi.

– Silli ja lohi ovat tässä menussa hiukan modernimmassa muodossa. Jos tekee itse massat valmiiksi, voi leipiä ja palttoonnappeja täyttää yhdessä ystävien kanssa.

Täytetyt palttoonnapit ja saaristolaisleivät sopivat alkupaloiksi.

Riitan sillikaviaarissa on smetanaa, vähän kermaa, silliä, keitettyä kananmunaa, hiukan punasipulia, tilliä ja mustapippuria. Lohimousse koostuu ranskankermasta, kylmä- tai lämminsavulohesta, tillistä ja tilkasta sitruunamehua.

Gluteenittomien ja laktoosittomien pienten kasvispiirakoiden täytteeseen Riitta on pilkkonut paprikaa, purjoa ja parsakaalia. Pintaa koristaa minitomaattiviipale. Riitan menun kinkkupiirakka on ranskalainen kinkku-juustopiiras, jonka ohjeita löytyy netistä runsaasti.

Luumucharlotta on perinteinen jälkiruoka

Ystäväporukan pikkujoulupöydässä on moderneja ja perinteisiä herkkuja.

Pikkujoulujen jälkiruokavaihtoehdoista luumucharlotta on perinteinen ja jouluinen juustokakku moderni.

– Luumucharlotta on meidän perheen joulun kahvipöydän vakio. Täytteessä on kermaa ja luumuhilloa, mutta siitä voi tehdä myös raikkaan rahkaversion.

Piparipohjalle tehty jouluinen juustokakku on valmistettu Riitan itse kehittämän reseptin mukaan. Tarkkaa valmistusohjetta Riitta ei paljasta, mutta kirpeänmakeassa kakussa on muun muassa kanelia, kaakaojauhetta ja vaniljaa.

– Sävelsin ohjeen arabialaisen maustekakun mukaan. Kaneli ja suklaa sopivat moneen makuun ja puolukat antavat kirpeyttä.

Juustotot, täytetyt palttoonnapit ja saaristolaisleivät saavat veden herahtamaan kielelle.

Isänpäiväpöytään pihviä tai lohta

Isänpäivän juhla-ateriaa suunniteltaessa kannattaa ottaa isän omat makumieltymykset huomioon.

– Isot leipomot tarjoavat usein isänpäivänä suklaakakkua ja rommikakkua. Itse olen kuitenkin huomannut omista asiakkaistani, että miehet tykkäävät kermatäytekakuista.

Riitta kertoo, että isänpäiväpöydässä miesten mieleen on usein kunnon pihvi, tosin nykyään monet suosivat myös esimerkiksi savustettua tai loimutettua lohta tai muuta kalaa. Kalan tai pihvin kaveriksi käy mainiosti foliossa kypsytetty uuniperuna. Alkukeitoksi sopii kasvissosekeitto.

Ranskalainen kinkku-juustopiiras on mehevää ja täyttävää.

– Perunaksi kannattaa valita punainen ja jauhoinen lajike, esimerkiksi rosamunda. Täytteeksi käy jokin tuorejuusto tai pelkkä voi.

Isolle porukalle helppo ja herkullinen vaihtoehto on karjalanpaisti keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa. Juuri nyt karjalanpaistiin tulevat juureksetkin ovat parhaimmillaan.

Luumucharlotta

Kääretorttu:

4 munaa

1,5 dl sokeria

Pikkuiset kasvispiiraat ovat myös kauniita katsella.

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 purkki luumuhilloa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää kuivat aineet. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa leivinparin päälle. Levitä torttulevylle luumuhillo ja kääri rullalle. Leikkaa jäähtyneestä tortusta noin sentin siivuja. Vuoraa noin litran vetoinen kulho kelmulla ja asettele torttusiivut kelmun päälle tiiviisti vierekkäin.

Täyte:

Luumucharlotta on Riitta Reinikaisen perheen joulusuosikki.

5–6 dl kuohukermaa

1 purkki luumuhilloa

5 liivatelehteä

2 tl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon luumuhillo. Kiehauta vesi ja lisää liotetut ja puristetut liivatelehdet kuumaan veteen ja sekoita se sen jälkeen kerma-luumuseokseen.

Laita täyte kääretorttuviipaleilla vuorattuun kulhoon, peitä kelmulla ja siirrä kylmään hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Kumoa vadille ja nauti kahvin kanssa tai jälkiruokana.

Jouluinen juustokakku on tehty Riitta Reinikaisen omalla reseptillä.

Kasvispiirakat (gluteeniton, laktoositon) kahdeksan kappaletta

75g laktoositonta margariinia

1,5dl gluteenitonta jauhoa

tilkka vettä

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi ja lisää tilkka vettä. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina pieniin paperisiin muffinivuokiin ja laita ne muffinipellille. Paista pohjia noin 5minuuttia 240 asteessa.

Täyte:

kasviksia oman maun mukaan

1 muna

laktoositonta ruokakermaa tai kuohukermaa

kuivattuja yrttejä oman maun mukaan

1 dl juustoraastetta

Jos valitset kovempia kasviksia, freesaa niitä hetki pannulla öljytilkassa. Sekoita kaikki täytteen aineet ja annostele esipaistetuille pohjille. Paista 225 asteessa kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hiukan väriä.

Kasvispiirakat voi tehdä tietysti myös tavallisesta jauhosta. Jos teet kaksinkertaisen määrän taikinaa ja täytettä, riittää se noin 24 senttiä halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?