Puhdistus ja kosteutus ovat ihon hoidon A ja O

Mari Nieminen tekee Riitta Suomiselle ultraäänilaitteella lifiting-hoitoa.

 

Ihon hoidon peruspilareita ovat muun muassa terveellinen ravinto, riittävä veden juominen, riittävä uni ja liikunta. Kuivaihoisten kannattaa lisätä ruokavalioonsa myös kylmäpuristettuja, kuumentamattomia kasviöljyjä.

Kosmetologi Mari Nieminen kauneushoitola Mariellasta kertoo, että ihon ulkoisen hoidon kulmakivi on omalle ihotyypille sopivien hoitotuotteiden valinta. Normaali, kuiva, rasvainen, kuivarasvainen sekä sekaiho vaativat kaikki niille sopivat aineet.

– Ei ole väliä mitä sarjaa hoitotuotteet ovat tai paljonko ne maksavat, markettikosmetiikallakin voi päästä pitkälle, jos ihossa ei ole ongelmia, Mari Nieminen toteaa.

Oman ihotyypin päättely voi olla vaikeaa, varsinkin jos iho on oireileva sekaiho, joka on toisinaan pintakuiva, toisinaan rasvainen, joskus siihen tulee näppyjä ja joskus kuivia läiskiä.

– Tällöin ammattilaisen apu on usein korvaamatonta. Kun ihotyyppi on selvillä, purkkeja ei tarvitse hankkia kymmentä erilaista jokaiseen ihon tarpeeseen.

Ei koskaan meikit kasvoilla nukkumaan

Mari Niemisen mukaan ihonhoitorutiineista tärkeimmät ovat ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen. Erityisesti ihon iltapuhdistukseen on syytä satsata.

– Meikit kasvoilla ei saisi mennä nukkumaan, koska meikeissä on kemikaaleja, joita ei ole tarkoitettu olemaan iholla nukkumisen aikana. Ihmisen nukkuessa ihossa tapahtuu soluhengitystä ja solujen uudistumista. Meikeissä on esimerkiksi titaanidioksidia, joka estää edellä mainitut aivan täysin.

Niemisen mukaan normaali-ihoinen voi pärjätä yhdellä kosteusvoiteella, mutta mikäli iho kiiltelee ja paksut voiteet tuntuvat meikin alla raskailta, iho saattaa yöksi kaivata voimakkaampaa kosteutusta.

– Yövoiteen öljypitoisuus on usein suurempi kuin päivävoiteen, jotta se antaisi kosteutusta ja ravintoa solujen uudistumiseen.

Niemisen mukaan kosteuttaminen on ainoa tapa ehkäistä tai lykätä ensimmäisiä hiusjuonteita, sillä ”harakanvarpaat” eivät tule niin helposti huolellisesti kosteutettuun ihoon.

Iholle tuote iän mukaan

Iän myötä ihon tarpeet muuttuvat. Teini-ikäinen iho tarvitsee usein hieman talia liuottavan puhdistusaineen ja kevyen kosteuttavan tuotteen. Parikymppisenä olisi ainakin talviaikaan hyvä siirtyä käyttämään täyteläisempää kosteusvoidetta sekä silmänympärysvoidetta tai -geeliä.

Kolmekymppisenä viimeistään on syytä tarkistaa, ettei puhdistustuote ole liian voimakas. Suositeltavaa on myös hankkia yö- ja päivävoide erikseen. Lisäksi kolmekymppinen hyötyy säännöllisestä kuorinnasta ja kosteuttavasta naamiosta. Nelikymmpisenä kannattaa tarkistaa silmänympärystuotteen teho ja ottaa muutamia tehotippakuureja vuodessa. Ahkeralle saunojalle Nieminen suositelee saunaan voidemaista naamiota suojaamaan poskien ihoa ja ehkäisemään couperosaa.

–  40–50-vuotiaaana on aika kokeilla täyteläisempiä ja elvyttävämpiä (anti-age) yövoiteita. Erityisesti kiinnittäisin huomiota myös auringolta suojautumiseen. Se on tosin tärkeää kaiken ikäisille.

Neljänkympin tienoilla kannattaa aloittaa myös kaulan ja dekolteen ihon kosteuttaminen ja hoitaminen. Yli 50-vuotiaana ihonhoitotuotteita tulisi päivittää säännöllisesti. Jokaisella ikäkaudella oma ihotyyppi pitäisi ottaa huomioon tuotteita valittaessa.

Kasvot hehkeiksi ennen juhlia

Ihon syviä ryppyjä ei voida ilman kirurginveistä tai pistoshoitoja poistaa, mutta pehmeämmän näköisiksi niitä saadaan esimerkiksi laitteilla annettavilla hoidoilla, jotka pehmentävät ihoaluetta ja saavat sen säilömään vettä.

– On olemassa esimerkiksi kohottavia ultraäänilaitteita ja mikrovirtalaitteita. Niillä saadaan jo yhdellä hoidolla kasvoja kohottava vaikutus. Mikrovirralla voidaan tehdä myös lihasjumppaa.

Myös kotona tehtävällä kasvojen kuorinnalla sekä tehotipoilla saadaan kasvoille hehkua. Tehotippakuurin voi aloittaa esimerkiksi viikkoa ennen juhlia, tai käyttää niitä juhlia edeltävänä iltana ja juhlapäivän aamuna. Tehotipat ovat vaikutukseltaan lyhytaikaisia aineita, jotka kirkastavat, kosteuttavat tai kiinteyttävä ihoa nopeasti.

– Ne ovat myös toimivia meikinalustuotteita. Kiilto ei tule läpi ja iho näyttää heleältä, jolloin juonteetkaan eivät niin erotu.

Miehen iho on vahvempi kuin naisen

Miehille on paljon tarjolla ympärivuorokautiseen käyttöön tarkoitettuja kosteusvoiteita, joissa on mukana jopa kertoimen 15 sisältävä aurinkosuoja. Mari Nieminen muistuttaa, että kyseisiä tuotteita ei kuitenkaan saisi jättää yöksi iholle, sillä niissä on usein mekaaninen suoja, jota voisi verrata hiekan jättämiseen yöksi iholle. Myös naisten ja lasten on syytä pestä aurinkosuojatuotteet pois yöksi.

Nieminen kertoo, että miesten iho on yleensä rakenteellisesti vahvempi ja paksumpi kuin naisten iho. Tämän takia miehet myös vanhenevat naista hitaammin. Miesten ihon hoito noudattelee kuitenkin samoja periaatteita kuin naistenkin; tärkeää on siis ihon puhdistus ja kosteuttaminen.

– Lähes jokaisella sarjalla on miehille suunnattuja kasvohoitotuotteita. Miesten tuotteiden repertuaari on tosin suppeampi kuin naisten. Heille on tarjolla lähinnä kosteusvoiteita ja parranajon jälkeisiä tuotteita. Ehkä tuotteiden valinta on pyritty tekemään miehille helpoksi, Nieminen pohtii.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?