Hiiripöllö on havaittu myös Akaassa

Hiiripöllö kuusenlatvassa Kömönkulmalla Orivedellä. Kuva: Jukka T. Helin.

Pääasiassa Pohjois-Suomessa pesivällä hiiripöllöillä on meneillään voimakas vaellus Suomessa. Tämä näkyy myös Pirkanmaalla. Syyskuun alusta alkaen Pirkanmaalta on ilmoitettu Tiira-lintutietopalveluun noin 80 hiiripöllöä. Akaassa hiiripöllöstä on tehty yksi havainto.

Eniten ilmoituksia on tullut Ruovedeltä, josta on ilmoitus ainakin 14 eri pöllöstä. Orivedeltä on havaintoja ainakin 13 pöllöstä ja Hämeenkyröstä 11 pöllöstä.

Rengastustietojen mukaan suuri osa pöllöistä on lisäksi nuoria lintuja. Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo, että vaelluksia syntyy, kun pesintätulos on hyvä tai kun ravinnosta on pulaa. Pohjoisessa Suomessa on tänä pesimäkautena ollut hyvin vähän ravintoa ja tämä on vaikuttanut petolintujen pesimättömyyteen. Hiiripöllöjä on ollut liikkeellä myös Ruotsissa ja Norjassa.

Hiiripöllön voi tavata tähystelemässä myyriä ja hiiriä sähkölangalla, pylvään päässä tai puun, usein kuusen, latvassa aivan vilkkaankin tien varrelta tai hakkuuaukion reunamilta. Hiiripöllö saalistelee pitkin päivää myös valoisaan aikaan.

Jos ravintoa on hyvin saatavissa, hiiripöllöt voivat jäädä talvehtimaan Pirkanmaalle ja tällöin myös hiiripöllöjä voi jäädä pesimään maakuntaan. Pirkanmaan pesivien hiiripöllöjen parimääräksi on arvioitu 0–5 paria. Edellinen hiiripöllöjen vaellus osui vuosille 2013–2014. Tuolloin maakunnasta ilmoitettiin noin 250 hiiripöllöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?