Seija Kinnarin kampaamo juhlii 50-vuotistaivaltaan

Vuodet yrittäjänä karistivat ylpeyden rippeet

Seija Kinnari on valmistautunut kampaamon vuosipäivään huolella. Tässä valmistuu vieraskirja juhlaa varten.

21-vuotias Seija Kinnari astui ulos Tampereen Osuuspankin konttorista Sammonkadulla. Päivä oli lokakuun 11. vuonna 1967. Kello oli puoli neljä. Hän oli hakenut pankista lainaa oman kampaamon perustamista varten. Tuleva liiketila sijaitsisi Sammonkadulla samassa osoitteessa kuin Osuuspankki. Lainan varmistumista pitäisi odottaa perjantaihin saakka.

Kinnari ei enää ehtinyt takaisin töihin Kangasalle, joten hän suuntasi Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevaan kampaamotarvikkeiden tukkuliikkeeseen, joka olisi auki neljään asti.

– Hieman arastellen kerroin myyjälle haluavani ostaa kaksi kuivaajaa ja yhden pesupaikan, Kinnari muistelee nyt 50 vuotta myöhemmin.

Tällä hetkellä oli suuri merkitys kampaamon alkutaipaleella. Seuraavana päivänä markka devalvoitiin ja kuivaajien hinta olisi noussut lähes 30 prosenttia.

Kuoroharrastus toi asiakkaita

Kinnari vietti lapsuutensa Sotkian Kinnarissa. Nuoreen tyttöön teki vaikutuksen kylään muuttanut Irja-täti, joka kiharsi ja kampasi naapuruston naisten hiuksia. 13-vuotiaana Kinnari kirjoitti vihkoonsa tekstin siitä, kuinka haluaisi kampaajaksi. 17-vuotiaana hän suuntasikin Hämeenlinnaan kampaajakouluun.

Koulutuksen jälkeen työpaikka löytyi kampaamosta Kangasalta. Siellä hän työskenteli kaksi vuotta. Oman liikkeen perustaminen kypsyi mielessä, ja syksyllä 1967 Kinnari teki ratkaisun.

Pankki myönsi lainan perjantaina 13. lokakuuta 1967. Kampaamo aloitti toimintansa 1. marraskuuta 1967. Kampaamon avaaminen jännitti, eihän Kinnarilla ollut Tampereella vakiintunutta asiakaskuntaa. Entinen työnantaja lohdutti, että asiakkaita löytyisi varmasti kuoroharrastuksen parista.

– Neljä näistä kuorolaisista on yhä asiakkaitani.

Leikkausopissa Lontoossa

Kampaamon tiloissa työskentelevät myös Seija Kinnarin sisar Sisko Sorsa sekä kampaajat Pirjo Siiki ja Linnea Juslin.

50 vuoden aikana muoti muuttui monta kertaa. Kun hän aloitti, muodissa olivat permanentit, korkkiruuvikampaukset ja irtolisäkkeet. 70-luvulla Kinnari ihastui uudenlaiseen geometriseen leikkaustyyliin, jonka ammattilaiseksi hän kouluttautui Lontoossa. Kinnari suoritti myös kampaajamestarin tutkinnon vuonna 1976.

Nykyisin Kinnarin ainoa työntekijä on Pirjo Siiki, joka aloitti työt kampaamossa jo 14-vuotiaana vuonna 1974. Samassa tilassa kampaamon kanssa toimivat myös Kinnarin sisaren Sisko Sorsan parturiliike Man’s Style ja kampaaja Linnea Juslinin Salonki Siili.

Yrittäjänä Kinnari on elänyt myös yli 90-luvun laman. Tuolloin Kinnari otti pankista valuuttalainan liikehuoneiston ostoa varten.

– Kävin allekirjoittamassa lainan kello 11. Illalla markka devalvoitui. Ottamani laina olikin hetkessä 20 prosenttia kalliimpi. Urani aikana ehdin siis kokea kaksi devalvointia.

Kinnarille oli alusta asti selvää, että periksi ei voi antaa. Hän tekikin kampaamossa yhä kovemmin töitä.

– Nyt ajattelen, että kaikki kokemani on ollut osa jotain suurempaa. Ehkä osaan olla parempi lähimmäinen, kun olen selvinnyt vaikeuksista. Kaikki ylpeyden rippeet ovat ainakin hävinneet.

Taide on tärkeä osa elämää

Seija Kinnarin kampaamo on sijainnut samassa osoitteessa 50 vuotta.

Viime vuosikymmenten aikana Kinnari on hiljalleen vähentänyt työntekoa kampaamossaan. Taiteesta ja hengellisyydestä on tullut yhä suurempi osa hänen elämäänsä.

– Tapasin nykyisen mieheni Vesa Kivisen vuonna 1992 kampaamoni 25-vuotisjuhlassa, siitä alkoi elämässäni toinen puolikas, ja taiteen merkitys on kasvanut.

Nykyään Kinnari tekee kampaamossa töitä maanantaisin. Kampaamotyö on edelleen rakasta ja asiakkaiden kanssa on mukava muistella menneitä. 50 vuoden jälkeen Kinnari haluaakin kutsua kaikki nykyiset ja entiset asiakkaansa muistelemaan kanssaan.

– Olisi ihanaa nähdä myös sellaisia asiakkaita, jotka eivät ole enää nykyisin päässeet käymään liikkeessä.

Tällä hetkellä päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Tulevaisuutta Kinnari ei suunnittele, mutta yksi ainoa tavoite on selvä.

– Haluaisin pitää kampaamon auki siihen asti, että Pirjo pääsee eläkkeelle. Tämä on hänen ensimmäinen ja ainoa työpaikkansa.

Iida Lehtonen

 

Fakta:

Kampaamo Seija Kinnarin 50-vuotisjuhlia vietetään 1.11.

Päivätilaisuus järjestetään kampaamon tiloissa osoitteessa Sammonkatu 41 kello 11–15.

Iltahetki järjestetään Galleriakirkossa Akaan Sotkialla osoitteessa Kinnarintie 13 C kello 18 eteenpäin.

Yksi kommentti

  1. johnstoner

    Etsitkö VERKKOHAKKERIA, OTA YHTEYTTÄ = GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsAppin kautta +1(260) 218-3592. Olemme kokenut ammattimainen hakkerointiorganisaatio Saksassa ja Yhdysvalloissa ja jolla on parannettu algoritmin pääavain, jota kenelläkään ei ole. Tarjoamme seuraavat palvelut ja paljon muuta: – Tyhjät pankkiautomaattikortit, joilla voi nostaa 3000 dollaria päivittäin, koululuokkien vaihtaminen ja päivittäminen – pankkitilin lataus, hakkerointivarojen siirto, bitcoinin lataus, luottokortin lataus ja luottopisteiden päivitys jne. – Rikosrekisterihakkeroinnin poistaminen – WhatsApp-hakkerointi, hakkerointiviestit, hakkerointitekstiviestit ja muut sosiaaliset hakkerit tarkistaaksesi puolisosi, lasten, työntekijöiden jne.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?