Avoin kirje Mikko Peltoniemelle

Mikko hyvä.

Koulutilojen mitoituksen perusasiana ovat oppilasmäärät ja -ennusteet, opetusryhmien koot ja viikkotuntien, sekä opettajien ja muun henkilökunnan määrät. Opetusministeriön suositus on, että jokaisessa rakennettavassa opetustilassa tulisi olla vähintään 27 viikkotuntia. Kirkonkylän koululla teknisen työn opetusta annetaan kahdeksan ja liikuntaa 12 viikkotuntia. Tutustuimme Espoossa kahteen juuri valmistumisvaiheessa olevaan 300 oppilaan kouluun, joihin kumpaankaan ei toteutettu teknisen työn, eikä liikuntatiloja, vaan nämä tunnit järjestettiin muualla.

Kylmäkosken uuden koulun rakentamiseen on valtuusto osoittanut kaksi miljoonaa euroa ja tämän määrärahan riittävyys on suuri huolenaiheeni. Tämänhetkinen tilaohjelmaluonnos päätyy lähes 1500 neliömetrin bruttoalaan, eli jokaisen neliön rakentamistarvetta on tarpeen tarkkaan harkita. Mielenkiintoinen vaihtoehto on kokeilla tässä hankkeessa käännettyä, eli niin sanottua ranskalaista urakointimallia; sillä määrärahat riittävät, mutta edessä on erilaisia haasteita.

Olen yhtäjaksoisesti v. 1987 alkaneen kunnallisen virkaurani aikana osallistunut useiden eri koulu- ja liikuntapaikka rakennushankkeiden valtionavustushakemusten laadintaan ja tunnen hyvin avustuskäytännöt ja niiden saamiseksi tarvittavat liitemäärät melko hyvin. Nykytilanne on vain valitettavasti se, että kunnat on tällä hetkellä jätetty yksin näiden kouluhankkeittensa rahoittamisen kanssa.

Kylmäkoskitalo on myynnissä ja sen täyttäminen Viialan museon tavaroilla ei olisi nykytilanteessa järkevää. Museotavaroille tulisi ensisijaisesti löytää mieluiten pysyvä paikka Viialasta.

Mistä ihmeestä olet Mikko saanut käsityksen, että olisin ”henkeen ja vereen remonttimiehiä” ja että uudet ja oudot rakennukset pelottaisivat minua? Olen työurani aikana rakennuttanut ja itsekin rakentanut useita uudisrakennuksia (Akaaseenkin kolme), eikä niissä todellakaan ole mitään pelottavaa. Remonttikohteet ovat toki haasteellisempia.

Soten/Hyvinvointikeskuksen valmistumisen myötä Kylmäkosken terveysasema suljetaan vuonna 2020. Terveysaseman uusiokäyttöä on tarpeen pohtia jo nyt. Kehtaan asian sanoa, koska teknisen työn opetustilaaiheuttaa pölyä, käryä ja hajua ja on suositeltavaa sijoittaa se erilliseen rakennukseen; miksi rakentaa kahdeksan viikkotunnin takia uusi, jos sopivan kokoinen rakennus on samassa pihapiirissä tyhjentymässä. Olevan rakennuskannan käyttöasteen nostaminen on yksi keskeinen valtuuston asettamista talouden tasapainottamisohjelman tavoitteista.

Kirjeesi loppussa tapahtuvan pohdintasi jätän täysin omaan arvoonsa. Yhdistelet hämmästyttävällä tavalla asioita. Ymmärrän toki ammattikuntasi tarpeen yrittää väkisin vääntää kaikista asioista sensaatiohakuisia uutisia. Palaamme näihin asioihin varmasti myöhemmin.

Akaassa 23.10.2017

Antti Kemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?