Uutta yhdessä

Akaan kaupunki rakentaa uuden koulutalon Kylmäkosken taajamaan. Koulua suunnitellaan lakkautetun kirjaston paikalle. Koulun rakentamiseen on valtuusto luvannut kaksi miljoonaa euroa.

Uuden koulun rakentamiseen otetaan mukaan myös kylmäkoskelaiset. Vanhempainyhdistys kertoo keräävänsä rahaakin koulua varten. Tavoitteena on 150 000 euroa. Tavoite saavutetaan, sillä paikkakunnalla on mainio esimerkki. Kylmäkosken kirkon peruskorjaukseen kerättiin yli 65 000 euroa erilaisin tempauksin.

Kylmäkosken kirkon keräys osoitti, mitä kaikkea yhdessä tekemällä saadaan aikaiseksi. Mahdoton muuttui mahdolliseksi kun ei annettu periksi ja edettiin askel kerrallaan. Kirkon saama julkisuus teki siitä kansallisen asian ja lahjoituksia tuli ympäri maata.

Kirkkoa ei haluttu sulkea ja nyt halutaan Kylmäkoskelle uusi koulu. Akaa saa tästä halutessaan mahtavan esimerkin. Tervetuloa kaupunkiin asumaan, mutta tehdäänpä ensiksi yhdessä koulu. Siitä on toista sataa vuotta, kun viimeksi näillä seuduilla kouluja talkoilla tehtiin. Joku antoi hirret, toinen maan ja kolmas muurausapua.

Vanhempainyhdistyksellä on tavoitteena tehdä uudesta koulusta kaikkien olohuone, meidän oma mesta. Ajatus on kannatettava ja tälle ajalle tyypillinen. Yksityisyyden lisäksi halutaan tavata myös muita ja Kylmäkoskella tällaisia paikkoja ei juuri ole.

Kylmäkoskelaisten esimerkin soisi tarttuvan muuallekin Akaassa. Valittamisen ja räyhäämisen sijaan tarvitaan tekoja. Akaassa etsitään nyt monestakin syystä polun päätä. Löytyisikö se yhdessä tekemisestä. Kaupungilta puuttuu johtaja, politiikka etsii osittain uomiaan ja rahaakin on vähän. Olisiko kansalaisten aika järjestelmien ohi nostaa asioita raiteilleen. Esimerkkejä löytyy, vaikka nyt mainitut Kylmäkosken kirkko- ja kouluprojektit.

Yhdessä uutta tekevät myös paikalliset jalkapalloseurat. Tavoitteeksi asetettiin kahden tekonurmikentän saaminen Akaaseen. Perustettiin yhtiö ja järjestettiin rahoitus tukineen ja takauksineen. Ei se sen kummempaa vaatinut, yhteen hiileen puhaltamista vain.

Akaan taloudellinen tilanne on lievästi sanottuna haasteellinen, mutta sen ei saa antaa jäädyttää ajattelua. Pikemminkin päinvastoin, nyt jos koskaan on toimittava. Kun Kylmäkosken kirjasto puretaan, joudutaan etsimään kirjastoon varastoiduille Viialan museon kokoelmille uusi paikka. Tässä olisi valmis projekti Akaassa toimiville kotiseutuseuroille. Kyllä Akaa kaupunginmuseonsa ansaitsee.

Kaupunginmuseosta puhuminen tuntuu utopistiselta. Yhtään ketään vähättelemättä museosta puhuminen kuuluu juuri tähän hetkeen. Kulttuuripalvelut ovat nimittäin osa sitä elinvoimaa, jota kunnista pitäisi löytyä sosiaali- ja terveysuudistuksen jälkeen. Akaa on pistänyt kulttuuriasioissa päänsä kauniisti pensaaseen lakkauttamalla sektorin ainoan toimenkin taloutta tasapainottaessaan.

Kulttuurikoordinaattorin perään haikailevat enää vain Seppo Valkama ja muut yhdistysaktiivit, joille koordinaattori oli verraton apu kymmeniä juhlia ja tapahtumia suunnittelemaan. Nyt ollaan tuuliajolla, vai voiko joku sanoa, että esimerkiksi kulttuuritalo Laaksola on hyvässä hoidossa.

Tehdäänkö yhdessä uutta, tehdäänkö Akaaseen kaupunginmuseo? Paikkakunnan kotiseutu- ja kulttuuriyhdistykset ovat liian hiljaa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>